Annons:

Parks & Resorts vd: “Läget kan bli extremt i juli” 

Podcast-intervju med Christer Fogelmarck, vd på Parks & Resorts, i koncernen ingår Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik.  Christer Fogelmarck tror att Gröna Lund kan öppna under corona, men på ett ansvarsfullt sätt med social distansering.  Gröna Lund står för hälften av koncernens intäkter och är avgörande för bolagets framtid. Men likviditeten beskrivs som god och ägarna långsiktiga.  Christer Fogelmarck säger också att vi kommer att se en förändrad affärsmodell i besöksnäringen post-corona med mycket fler rörliga kostnader. Men just nu handlar det om att rida ut den aktuella stormen.

 

Tre av anläggningarna ligger nere, men en har öppnat. Berätta.

– Det är olika förutsättningar för våra olika parker. Kolmården är en djurpark och de behöver inte ett särskilt tillstånd för att öppna. Däremot måste vi förhålla oss till de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten. Vi vill också vara med och begränsa smittan. Det vi gör på Kolmården är en omsorgsfull öppning. Precis som köpcentrum och butiker i samhället har vi noga gått igenom vår produkt för att säkerställa social distansering för att se till att det inte uppstår någon otillbörlig trängsel. Det finns möjlighet att tvätta händer och hygien i alla dess former. Det betyder att parken inte är öppen i alla dess delar. Begränsningen om femtio gör att vi inte har vår delfinföreställning i gång. Där tar vi normalt in 2000 personer. Tivoliverksamhet i Sverige lyder under ordningslagen och då behöver man tillstånd, därför är attraktioner i Bamses Värld inte heller öppna. Men vi bjöd in årskortsinnehavare och hotellgäster till Kolmården förra helgen, vi satte ett kapacitetstak på 1500 och det gick jättebra. 

Varför öppnade ni, var det ekonomiska skäl eller driftsskäl eller vad var incitamenten? 

– Detta är en balansgång som hela samhället behöver göra. Att å ena sida platta ut smittspridningskurvan och inte bidra till ökad smitta och å andra sidan att försöka hålla samhället i gång. Vår verksamhet bygger på intäkter som vi har i april till augusti. Dels är det ett sätt för oss att skapa någon form av kassaflöde som gör att vi kan hålla djurverksamheten igång, men också att vi kan erbjuda människor att göra något på ett ansvarsfullt sätt. I en region som Östergötland och i Norrköping är vi en stor arbetsgivare, det är en kombination av allt möjligt. För oss, och jag menar Park & Resorts, så går vi nu in i vår viktigaste period på hela året. Vi behöver intäkter.   

Berätta om varsel och permitteringsläget.                  

– Det ser likadant ut på alla parker. Vi anar att våra intäkter kommer att hämmas ganska allvarligt. Vi har sedan en månad tryckt hårt på bromsen. Vi har inköpsstopp, vi har anställningsstopp, vi har avslutat pågående projekt så fort och kostnadseffektivt  det går. Det har tyvärr fått konsekvenser för vår personal. Vi har senarelagt arbete för säsongare. Vi har meddelat vissa att vi vill att du ska arbeta för oss men vi vet inte när och hur mycket. Över tusen säsongsarbetare är redan berörda av totalt drygt tretusen. Vi har även korttidspermitterat tillsvidarepersonal i avvaktan på att se hur mycket vi kan öppna upp av parkerna, men vi kan inte permittera all personal. Djuren behöver omsorg på Kolmården. Däremot arbetar vi med andra former av försiktighetsarbete, personalen är indelad i olika lag som inte ska mötas. Vi vill inte att vital personal ska bli sjuk samtidigt.  

Vi sitter här på Gröna Lund, ni brukar väl öppna nu. Vad är planen, det är väl tusentals som ska arbeta bara här? 

– Gröna Lund är den av våra parker som befinner sig i det allvarligaste läget. Hela Gröna Lund omfattas av ett polistillstånd som vi söker varje år. I nuläget får vi öppna Gröna Lund, men aldrig ha mer än 50 besökare. Det går inte. I praktiken innebär restriktionerna ett näringsförbud för Gröna Lund. Vi har börjat hämta oss från detta och börjat att arbeta mer proaktivt och kreativt. Vi tror att vi, precis som andra delar av samhället, kan ha ansvarsfullt öppet. Det är vi säkra på att vi kan. Nu vidtar ett arbete att ha dialog med polisen och andra som ger oss möjligheten att öppna Gröna Lund på ett kanske annorlunda sätt. Vi hoppas att allt släpper och att vi i juli kan ha öppet som vanligt. Men vi måste planera för att vi kanske inte kan det. Vad innebär det? Precis som en uteservering på Skansen och Djurgården kan öppna på ett ansvarsfullt sätt så kan det ske på uteservering inne på Gröna Lund. Vi kommer att visa hur vi kan öppna attraktioner på ett ansvarsfullt sätt. Men som läget är just nu så får vi inte öppna.

Om du tänker att ni öppnar på ett ansvarsfullt sätt, hur många gäster kan då få plats?

– Vi ska inte föregripa den diskussionen, dels är det något vi tittar igenom del för del, men det blir också en produkt av en diskussion med berörda myndigheter. Tittar man runt i världen ser man att på parker i Asien och även Danmark pratar man om en viss kvadratmeteryta per besökare. Man sätter ett kapacitetstak på ett område, precis som vi gjorde på Kolmården. En normaldag har vi 10 000 besökare, i helgen hade vi 1500 som tak. Nu höjer vi det, i takt med att vi kan. Exakt vad det kommer att innebära på Gröna Lund vet jag inte, men beroende på läget i samhället kan det var flera olika nivåer. Detta sätter också fart på vår utveckling. Jag tänker på digitala satsningar som gör att människor håller sig mer ifrån varandra. Till Kolmården i helgen fick man köpa sin biljett digitalt innan till en specifik ankomsttid, vi styr människor att komma olika tider. Virtuella köer till våra attraktioner här på Gröna Lund tror jag blir en självklarhet i sommar. Vi har redan kommit ganska långt med detta. 

Hur tänker ni med alla konserter på Gröna Lund? 

– Det är en riktigt klurig fråga. Alla konserter är inte inställda, när de är det kommer vi att kommunicera det. (Intervjun görs en fredag, tisdagen efter berättar Gröna Lund att alla konserter skjuts upp till den 20 juni.) Vi har en tät dialog med arrangörer och producenter. I hela världen och även i Sverige så rensas maj och juni på stora evenemang inom idrott och festivaler. Vi tror att vi kommer att beröras, men det kommer vi att kommunicera i god ordning när alla som ska ha information innan har fått det. Men internationella artister kommer att få svårt att komma det första halvåret. Vi ser hur Europa-turnéer skjuts till hösten alternativt till nästa år. Det är klart att vi kommer att påverkas mycket av detta. 

Vi pratar om de andra anläggningarna. Vad kan du rapporter från dem? Furuvik och Skara sommarland. 

– Om vi börjar med Furuvik så har de sin ordinarie premiär den 16 maj så siktar vi fortfarande på att öppna då. Jag har är helt övertygad om att vi kommer att göra detta. Sen får vi se vad som öppnar. Det kan vara en promenadpark modell Kolmården. Vi har restauranger öppna, vi har djuren ute. Vi har vår härliga miljö, men inga attraktioner eller konserter igång. Det är vi inte tillåtna att ha nu, men vi skalar upp det successivt. Skara Sommarland har premiär i slutet på maj, det är ett tag kvar dit. Även där tittar vi på att öppna upp olika delar. Men Skara Sommarland-läget är samma som Gröna Lund. Vi får egentligen inte öppna. 

Vad är ditt best case och worst case scenario.  

– Best case är att i juni lättar detta upp och vi kan ha en hyggligt normal sommar. Worst case är ju att vi inte får med oss juli alls. Då är detta ett förlorat år som kommer att ta flera år att hämta igen för att komma tillbaka till den sunda nivå vi var på tidigare investeringsmässigt. Men jag tror varken på det ena eller det andra just nu. Det kommer att bli en successiv nedtrappning av restriktioner och även när de är borta är min känsla att detta kommer att påverka människors inställning till resande och folkmassor en bra tid framöver. Förr eller senare när det släpper tror jag att vi är extremt väl positionerade för att man vill semestra hemma. Man vill göra något kul med barnen. I brist på utlandsresor så kanske man kommer till oss. Men om det läget inträffar i år eller kanske först 2021 är svårt att säga. Men förmodligen är det inte förrän 2021. 

Vad säger ägarna, hur ser er likviditet ut för att klara ett järnår 2020?

– Vi är i grunden ett sunt bolag med en del reserver. Vi har en lång och trogen bankrelation. Vi kommer att klara oss, det är min bedömning, men det kommer att göra olika ont. Vad jag menar med det? Bara att vi skjuter på våra premiärer nu, att vi inte kan ha öppet i april och maj innebär att vi förlorar ett kassaflödet på 200 miljoner kronor. Redan där behöver vi extra krediter. Nu finns det en bank som ställer upp och vissa delar av korttidspermitteringarna, arbetsgivaravgifterna och skattekontot, allt kommer att bidra till att vi övervintrar. 

Vad säger du om regeringens åtgärder och vad förväntar du dig mer? 

– Jag tycker att det har agerats rätt handlingskraftigt. Men ska vi överleva som ett sunt bolag, det vill säga med full verksamhet i gång och arbetstillfällen både tillsvidare och säsongsmedarbetare då behövs det mycket mer. 

Jag läste i Besöksliv att Anders Johansson skrev att besöksnäringen behöver en annan affärsmodell med ännu mer rörliga kostnader. Tror du att vi ser en sådan utveckling. 

– Ja, det är jag helt säker på. Vi hade detta uppe i vår koncernledning senast igår. Vi ser att corona kommer att få konsekvenser för hela säsongen. Och vi tror att det kommer mer hjälp från det offentliga. Men vi behöver ändå planera för att kunna hantera krisen själva i stor utsträckning. Vi behöver ha fler rörliga kostnader under ganska många år framöver. Vad det betyder för oss? Det kan betyda att arbetstillfällen ersätts med specifika upphandlingar eller att vi skalar upp och ner kostnader på ett nytt sätt. Jag kan inte riktigt förutse vad det kommer att innebära. Men det kommer att innebär förändringar, ja. 

Ni har en massa byggprojekt på Gröna Lund. Ni ska bygga om inne på anläggningen och ni ska bygga ut, kan vi få en rapport hur det går.

– Det pågående bygget inne på Gröna Lund, där färdigställer vi fas 2, har vi nästan byggt färdigt i år. Det ska byggas klart nästa år. Det vi gör för i år håller vi på att avsluta på enklaste sätt. Vi säkerställer funktion, men pricken över i-et får vänta tills vi har ett säkrare kassaflöde. Det går jättebra och blir vansinnigt fint. Vi vill gärna visa upp det för stockholmarna så småningom. Vi har projekt i alla parker och det är principen som gäller. Vi färdigställer det som vi upplever som affärskritiskt. Men vi utgår från funktion och inte fullt ut tematisering och estetik. 

Vad händer med de större satsningarna, rullar det på som det ska eller kommer ni att bromsa? 

– Det är svårt att bedöma. Vi är inte så långt fram. Om vi pratar om den största utvecklingen på Gröna Lunds parkering så är inte ens detaljplanen antagen. Men vi hoppas att vi ska kunna börja bygga 2023-24. Den tidsplanen gäller fortsatt. 

Är det något mer jag borde fråga om. 

– Jag vill bara summera läget. Vi går från att tänka digitalt, öppet eller stängt till det läge som många restauranger befinner sig i. Vi tänker på ett sätt i baren, ett i restaurangen och på ett tredje sätt på uteserveringen. En fjärde grej är take away. Vi är en proaktiv offensiv rörelse för att skapa intäkter till oss. Men jag säger det igen, läget kan snabbt bli extremt allvarligt om det här drar ut på det om det går in i juli.

Kommentarer är stängda.