“Den kan inte bli sämre än den nuvarande så jag är optimistisk”
Detta tror jag om den nya resegarantilagen:
Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Förhoppningsvis har man sett det som inte fungerade så bra med den gamla och förbättrat den. Hoppas på mer tydlighet.
Jan Bodén, nordisk försäljningschef Clyde Travel Management: Den kan inte bli sämre än den nuvarande så jag är optimistisk. Förhoppningsvis hamnar ansvaret och kostnaderna på rätt ställe nu.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Det är bra att det nu görs försök att komma med en ny resegarantilag genom att skapa en gemensam fondlösning, som kan göra det både enklare och billigare. Men varje krona räknas och varken branschen eller konsumenterna kan absolut inte ta några ytterligare merkostnader, även om det ”bara” skulle vara under uppbyggnadsfas. Här måste staten gå in och garantera fonden under sin uppbyggnadsfas. Vidare är det fundamentalt att det finns regressrätt i fonden för kreditkortsbolagen. Som det är nu får vi arrangörer ställa orimliga garantier för både individuell garanti och sen garantier till kortbolagen.
“…storleken på 1,5 miljarder är vanvettig”
Alexis Barnekow, vd på Chatflights: Det kommer att bli en resegarantifond vilket är bra, men storleken på 1,5 miljarder är vanvettig och gör situationen värre för både reseaktörer och konsumenter. Mellan 1967 och 1999 var den största utbetalningen ur resegarantifonden 51 miljoner kronor (1997). Trots det föreslås en fond som är 29 gånger större än det! Mellan 2016 och 2022 utbetalades totalt 67 miljoner kronor, det vill säga omkring 9,6 miljoner kronor per år. Varför måste man ha en fond på mer än 150 gånger det beloppet? EU-direktivet som ligger till grund för förslaget uttrycker att man inte måste ta höjd för osannolika situationer. Trots det väljer de svenska lagstiftarna att tolka direktivet som att man behöver lägga undan 29 gånger mer än det största belopp som någonsin har betalats ut i resegaranti sedan 1967. Och dessa pengar skall svenska småföretag skrapa ihop genom att lägga en extra avgift på alla resor som säljs under fem år, vilket drabbar både arrangörer och konsumenter. Jag förstår ingenting, fonden behöver absolut inte vara så stor, detta måste ändras!
Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Resande är ofta internationellt så resenärers konsumentskydd bör regleras på EU-nivå för att vara konkurrensneutralt och rättvist. Det blir enklare för både resenärer och researrangörer att förhålla sig till.
“Införs detta föreslagna system innebär det ökad konsumentskydd och lägre kostnader för arrangörer”
Didrik von Seth, vd SRF: Införs detta föreslagna system innebär det ökad konsumentskydd och lägre kostnader för arrangörer. En förutsättning är dock att staten, som man gjort i Tyskland, under uppbyggnaden av den nya kollektiva fonden garanterar den från dag ett. Då kan fördelarna med det nya systemet gälla omgående. Om inte staten ställer denna garanti faller hela förslaget då kostnaderna för arrangörer riskerar att fördubblas under många år.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Detta ligger i min kompetensstratosfär. Man ska inte vistas i stratosfären.
Detta är mitt favorithotell i Sverige, gärna med motivering.
Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden – Hotell & Konferens: Jacy’z Göteborg – för att man tar ut alla svängar!
Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Jag gillar Radisson Blu Scandinavia i Göteborg eftersom de enda gångerna jag bor på hotell i Sverige är när jag reser i jobbet.
Jan Bodén, nordisk Försäljningschef Clyde Travel Management: HackHolmsund konferens – för alla M, miljön, människorna och maten. Servicenivån efter pandemin är väldigt ojämn i Sverige men här är den top notch.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Gillar Hobo i Stockholm, coolt koncept, mycket bra value for money, snygg design, bra asiatisk frukost och en magnifik miljö på Tak.
Alexis Barnekow, vd på Chatflights: The Sparrow Hotel i Stockholm har mycket bra management
Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Hotel Diplomat i Stockholm eftersom det känns som ett internationellt boutique-hotell med fina rum och fantastisk mat, och beläget på en av Stockholms absolut vackraste platser med utsikt över Nybroviken.
Kajsa Beausang, Chefredaktör / creative director Joyvoy Studio: Ett Hem. Det går liksom inte att komma ifrån att denna ljuvliga oas mitt i Stockholm är en magiskt vacker plats, serverar gudomlig mat och erbjuder vackra miljöer – men visst kostar det som smakar.
Didrik von Seth, vd SRF: Slottsvillan i Huskvarna. Fin miljö, trevlig atmosfär och mycket god mat.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Hotell Eggers i Göteborg är en favorit. Anlades 1859, då som Jernvägshotellet. I kontinuerlig drift sedan dess. 1996 grundades Konstnärsförbundet på hotellet av bl a Anders Zorn och Carl Larsson. Patti Smith har också bott här.
Det är ett blodigt krig i Mellanöstern just nu. Hur kommer detta att påverka reseindustrin i Norden de närmaste månaderna?
Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden – Hotell & Konferens: Vet inte.
Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Det har varit oroligheter i många delar av världen i alla tider men folk reser ändå.
Jan Bodén, nordisk Försäljningschef Clyde Travel Management: Detta krig sprids ju utanför regionen av fanatiker så det har ju redan påverkat oss. Oroligheter vid demonstrationer för Hamas, antisemitismen når nya höjder och svenskar mördade i Bryssel. Klart att det påverkar reseindustrin negativt, nöjesresor först och främst.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Trots allt mörker som finns runtomkring i världen, inklusive Sverige, så är suget efter att resa fortsatt stort. Det ser vi i våra bokningssiffror. Så jag är försiktigt optimistisk.
Alexis Barnekow, vd på Chatflights: Det är fruktansvärt. Kortsiktigt får det en negativ inverkan men på lång sikt är det bara ett hack i den uppåtgående resekurvan.
Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Det har funnits en enorm reslust de senaste åren vilket är fantastiskt men den kanske dämpas något med tanke på allt elände som sker runt om i världen. Att resa och träffa folk från andra länder och kulturer är egentligen viktigare än någonsin nu eftersom det bidrar till att skapa insikt och förståelse för olikheter.
Johanna Danielsson, vd Kairos Future: Krig och geopolitiska spänningar brukar få komplexa konsekvenser, som tilltar om fler länder dras in. Klassisk situation där man som företagsledare har nytta av att jobba med scenarioplanering utifrån de mest strategiska osäkerheterna för just den egna verksamheten.
Kajsa Beausang, chefredaktör / creative director Joyvoy Studio: Nordbor kommer att undvika den regionen förstås, men om det innebär att man väljer att resa i Norden istället låter jag vara osagt. Förmodligen väljer man en annan, varm, destination, om värme och solsken var ändamålet med resan.
Didrik von Seth, vd SRF: Tyvärr kommer det ofrånkomligt att främst påverka resor till närområdet av konflikten.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Det är ju väldigt många saker som går i varandra just nu. Det är därför svårt att isolera en specifik händelse. Det allt igenom fruktansvärda kriget i Mellanöstern tror jag inte påverkar reseindustrin i särskilt hög grad. Måtte det ändå ta slut så fort det bara går!
Och svenskar mördas i Belgiens huvudstad Bryssel för att de har en gul tröja på sig. Vågar vi lämna trygga Svedala?
Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden – Hotell & Konferens: Ja.
Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Det är fruktansvärda tider just nu där människor dör i sina egna hem, när de är på väg till jobbet eller när de reser. Tryggheten känns avlägsen oavsett var man befinner sig 🙁
“Kanske är det så att det är just nu man verkligen behöver resa, till exempelvis Gran Canaria, vinterns klart största vinterresmål för svenskar och ha en digital detox?”
Jan Bodén, nordisk försäljningschef Clyde Travel Management: Ja det vågar vi men med en förhöjd vaksamhet och utan illusioner, det vill säga att vara svensk är ingenting vi skall skylta med i alla sammanhang.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Kanske är det så att det är just nu man verkligen behöver resa, till exempelvis Gran Canaria, vinterns klart största vinterresmål för svenskar och ha en digital detox? Att korka upp en god flaska vin, äta lite tapas i skönt klimat på ett tryggt resmål, med nya eller gamla vänner tror jag är en bra investering i din mentala hälsa.
Alexis Barnekow, vd på Chatflights: Tyvärr kommer detta att fortsätta. Jag kommer inte att ha blågult på mig när jag reser.
Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Ja, det är ju inte tryggare i Sverige med tanke på den våldsvåg som härjar – men om man reser utomlands bör man vara försiktig med att visa att man är svensk.
“Forskningen visar att vi har ett väldigt kort minne”
Johanna Danielsson, vd Kairos Future: Rent statistiskt är det ju för en terrorist lättare att hitta svenskar att ta kål på i Sverige än utomlands (även om det är lite krångligt att ta sig hit). Inte heller i Svedala går vi trygga för kulor. Och rent statistiskt är det mer sannolikt med en bilolycka på väg till fritidshuset än att råka ut för ett attentat. Så matematiskt: ja. Men frågan handlade ju kanske mer om känslor och även där blir svaret ja. Forskningen visar att vi har ett väldigt kort minne. Så snart händelsen lämnat mediernas förstasidor börjar det blekna. Men: vid frekvent upprepning kan en ny bild till slut trummas in, och där ska vi nog vara mer oroliga för konsekvenserna av bilden av Sverige utomlands nu.
Kajsa Beausang, Chefredaktör / creative director Joyvoy Studio: Ja, alternativet att leva i rädsla är inget alternativ.
“Vi skall absolut inte vika ner oss. Res ut i världen och var stolt över att vara svensk!”
Didrik von Seth, vd SRF: Vi skall absolut inte vika ner oss. Res ut i världen och var stolt över att vara svensk!
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Jag vet inte om Svedala är så tryggt. Trots allt lättare att få tag på svenskar här än i Bryssel. Det som hände i Bryssel är förfärligt och ska självklart inte bagatelliseras. Vi ska ändå komma ihåg att det dör ca 250 människor per år i trafiken i Sverige. Ändå tvekar vi inte att sätta oss i en bil eller att på andra sätt ge oss ut i trafiken. Vi ska inte vara dumdristiga, men vi måste anstränga oss för att bedöma risker på ett rationellt sätt. Lättare sagt än gjort dock.