Annons:

Tjuvjakt och turister hotar elefanten

Människorna blir fler och de vilda djuren färre. Inte minst gäller det Afrikas elefanter. Möt svensken Allan Carlsson som har blivit en av frontfigurerna när det gäller att skydda elefanterna från det farligaste rovdjuret, det vill säga människan.

Allan Carlsson växte upp på landsbygden i Tanzania, som barn var han bättre på swahili än på svenska. Uppväxten på landet bland många djur medförde ett stort djurintresse. Idag är han docent i naturvårdsbiologi och elefantexpert på Världsnaturfonden, WWF, vilket har gett honom stor erfarenhet av arbetet med att skydda elefanterna från tjuvjägare.

Under Allan Carlssons uppväxt bodde det 6–8 miljoner människor i Tanzania. Idag har landet 46–50 miljoner invånare. De vilda djuren finns numera bara i nationalparker och i skyddade områden.

Världsnaturfonden, WWF, arbetar tillsammans med övervakningsorganet Traffic i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige ska WWF nu börja samarbeta med resebranschen för att få thailandresenärer att avstå från att köpa souvenirer i elfenben. Den illegala handeln med djur omsätter idag 65 miljarder kronor, vilket innebär att tusentals djur dödas varje år. Förra året slog tjuvjakten på elfenben rekord i Afrika då cirka 20 000 elefanter sköts illegalt.

Hur är det med tjuvjakten av elefanternas elfenben idag? Vilka länder är mest drabbade?

– Bara under första halvåret i år har 2 500 regnskogselefanter i Kongo dödats. Där är det framförallt rebellgrupper som finansierar sin verksamhet med elfenben. I Östafrika det vill säga Tanzania, Kenya, Angola och Östra Sudan finns för tillfället inga siffror men det kommer elfenben därifrån också. Där är det savannelefanten som skjuts.

Till vilka länder fraktas elfenbenet?

– Till Vietnamn, Thailand, Taiwan, Burma och Kina. Alltså främst till Sydostasien.

Vad har du själv sett?

– Vi gjorde under en treårsperiod en studie i södra Tanzania där det i början av perioden fanns cirka 80 000 savannelefanter. Efter tre år var 30 000 av dessa elefanter försvunna. Det innebar att ungefär 10 000 elefanter per år hade blivit dödade. Jag har också märkt en skillnad när man besöker byarna. De senaste 2-3 åren har många fått mobiltelefoner (fast det inte ens finns några telefonnät där ute) och många har köpt motorcyklar. Något måste ju ha hänt. Var kommer pengarna ifrån? Tyvärr är svaret att många tjänar mycket pengar på elfenben. Ibland kan de få in en lön som räcker för tio år. Jag har följt med på patrulluppdrag i Tanzania. Under sju dagar promenerade vi 200 kilometer och överallt fanns spår av tjuvjägare. Vi passerade fem tjuvjaktsläger som var använda nyligen.

Vad skulle kunna stoppa handeln?

– Det är kriminella nätverk som man nu jobbar med att försöka kartlägga. Så länge det finns efterfrågan kommer de fortsätta. I Kina men även i Egypten finns det stor köpkraft. Vi jobbar mycket med att påverka kinesiska myndigheter och för att köparna ska få upp ögonen. Många köpare är inte medvetna om vad som sker. De tror att om man tar bort betarna växer de ut en ny. Alltså total okunskap. Det som krävs är närvaro av parkvakter som patrullerar runt i områdena. Under jul och nyår patrullerar inga parkvakter men förra året donerade vi en hel del pengar för att parkvakterna skulle arbeta just under julhelgerna.

– Vi mobiliserade 80 vakter som patrullerade under två veckors tid. Byborna hade ingen susning om att det fanns parkvakter och vi beslagtog då 400 kilo elfenben, 45 män åkte fast och vi beslagtog mängder av gevär. Vi plockade också in 700 snaror som var avsatta för att fånga elefanter. Så det är, med andra ord, viktigt att öka närvaron av parkvakter. Men vi måste också slå sönder nätverken som står för infrastrukturen av denna smuggling.

Är det en farlig uppgift för parkvakterna?

– Ja, det kan vara farligt. I östra Kongo har en parkvakt i månaden dödats de tio sista åren. Trots att det är farligt, är parkvakterna hängivna.

Vad görs idag?

– För att fånga upp den yngre generationen i Kina har vi bland annat börjat samarbeta med en känd kinesisk basketspelare, han är mycket populär. Han har fått följa med oss i Kenya och bevittna tjuvjakten av elfenben. Han har synts mycket i media i samband med detta. Detta är ett sätt att påverka själva konsumtionen. Under julresorna som anordnas i år försöker vi gå ut med information om tjuvjakt så turister har kunskap och alltså inte köper något med elfenben. Imorgon kommer FN att ha ett möte som heter Wildlife Crime. Hillary Clinton kommer att vara där och hon kommer att ta upp delar av WWF:s kampanjagenda. Detta är vi väldigt stolta över. Det handlar ju inte bara om elfenben utan om så mycket mer, om länders utveckling. Detta är en globalfråga.

Hur många elefanter har dödats i år?

– Uppskattningsvis kommer 20 000 elefanter att dödas i år. Det är en hundramiljonerdollarbusiness.

Vilka är beställarna?

– Det är en organiserad kriminalitet. Marknaden och köpkraften finns främst i Sydostasien.

Hur går de till väga när de tjuvjagar?

– De kan hända att de dyker upp 3–4 killar i en by med vapen. De hyr in bybor som kan landskapen bra. Sedan bor de i 2–3 månader ute i bushen för att jaga. Elfenbenen göms väl runt om i byarna och sedan transporteras de med bil eller motorcykel. Nu på senare tid har man tagit fram tullhundar som är specialiserade på att lukta sig till elfenben. Detta är verkligen bra. Många har därmed stoppats i tullen. En stor container fylld med avokado stoppades men där låg även 100-tals kg elfenben gömt. En annan historia var när tjuvjägare hade doppat elfenbenen i stark chilisås och lindat in dem i aluminium. De trodde att chilidoften skulle ta över så att hundarna inte kände doften av elfenben. Men hundarna lät sig inte luras så lätt!

Hur tror du det kommer se ut om 20 eller 50 år?

– Vi kommer att förlora massor av elefanter. Men vi kommer att få mer bukt på tjuvjakten. Parallellt med tjuvjakten är att det kan börja uppstå en konflikt mellan människor och elefanter. Befolkningen växer och behöver mer yta samtidigt som elefanterna behöver stora ytor att röra sig på. Men mest är det tjuvjakten som är i fokus.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.