”Jag är faktiskt nästan lika överraskad över att så många blir överraskade.”
Besöksnäringens folk är normalt positiva själar som glatt lyfter ett halvfullt glas. Så även Thomas Jakobsson, men det kommer ni inte att finna så många spår av i den här intervjun.
– Världen har gett sig in på en ny bana av protektionism och det leder till lägre ekonomisk aktivitet och mindre rörlighet.
Än så länge finns få direkta tecken på förändrade resemönster, förutom att allt fler väljer bort USA som resmål, trots den billigare dollarn.
– Besöksnäringen drabbas inte hårdast och inte först, konstaterar Thomas Jakobsson. Svensk besöksnäring är inte så beroende av amerikansk turism, även om den ökat tydligt de senaste 15 åren. Merparten av vår utländska turism kommer från EU, men det som nu sker är inte bra för någon.
Han oroar sig mest för de långsiktiga effekterna av Trump handelskrig:
– Osäkerheten är enorm, hotet om recession påverkar räntor och inflation. I bakgrunden finns hotet om att EU använder sitt antitvångsinstrument som riktas mot utländska tjänsteföretag och riskerar att även människors rörlighet över gränserna begränsas.
– Det finns ett starkt förhållande mellan handelsutbyte och turism. Ett handelskrig lär på sikt minska även den internationella turismen.
– Ständigt nya uttalanden från Vita huset gör det svårt för både företag och privatpersoner att fatta beslut om konsumtion eller investeringar. Det är klart att många tänker sig för inför större utgifter som semester under sådana förhållanden.
– När det skakar till ordentligt i ekonomin brukar företagen vara snabbast att reagera. Det är väl inte orimligt att tro att näringslivet ganska snabbt kan minska antalet konferenser och affärsresor.
Nej, ingen kunde väl förutse att Trump skulle starta handelskrig?
– Fast egentligen är jag inte särskilt överraskad, han gick ju till val på just detta. Jag är faktiskt nästan lika överraskad över att så många blir överraskade.
Men var tror du att allt detta landar?
– Det kan nog ta tid innan läget klarnar. Men de fina prognoser vi hade om ökat globalt resande fram till 2030 måste göras om. Alla prognoser, faktiskt.
Vad betyder börsrasen för resandet?
– Folks förmögenhet minskar och det kommer att dämpa efterfrågan på resor. Om det eskalerar ytterligare drivs inköpspriserna upp och det påverkar besöksnäringen. Det finns en överhängande risk att folk fortsätter att öka sitt sparande när de upplever att de blivit fattigare genom börsraset. Konsumtionen tog ju inte fart trots att räntorna sänktes rejält i fjol, i stället ökade man sitt sparande. Det behövs mer räntesänkningar framöver för att undvika de värsta följderna.
Hur påverkas branschen av den starkare kronkursen?
– För det första är det oklart varför den stärkts. De flesta gissade att den skulle försvagas i det här läget. För det andra är det i princip meningslöst att spå i valutakurser. Men givetvis blir Sverige dyrare för utländska turister och utlandssemester billigare för svenskar. Däremot dämpar det inköpspriserna för restaurangernas livsmedel.
Ser du fler hot?
– Ja, det finns en risk att den redan mycket höga arbetslösheten ökar. Dessutom finns sådana effekter i till exempel Tyskland som är en av våra viktigaste incoming-marknader.
Du, det här blev inte särskilt muntert, säg något positivt till sist?
– Det har varit fem oerhört turbulenta år med pandemi, krig, inflation och höga räntor. Konsumtionen i besöksbranschen har hållit emot förvånansvärt bra och näringen har anpassat sig över förväntan, även om konkurserna är på rekordnivåer. Det ska gå i framtiden också.