– Dagens regelverk klarar inte att hantera en pandemi som corona. Just nu vägrar många flygbolag och hotell att betala tillbaka pengar för inställda resor, och bryter då mot lagen. Resultatet blir att konsumenterna förlorar sina pengar och att reseföretag går i konkurs, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF i ett pressmeddelande.
En resebyrå eller en researrangör är enligt paketreselagen skyldig att återbetala hela kostnaden för en inställd resa inom 14 dagar. Men på grund av coronautbrottet vägrar just nu många flygbolag och hotell att återbetala sin del av paketresan. Det får till följd att konsumenterna inte kan få igen sina pengar och att många resebyråer riskerar konkurs.
För att lösa situationen har SRF föreslagit för regeringen att den omgående inrättar en fond på 6 miljarder kronor. Resenärer som har rätt till återbetalning får pengar ur fonden. Fonden självfinansieras inom resenäringen genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i Danmark.
– En fond kan rädda tusentals jobb i resenäringen, förhindra konkurser och säkra konsumenternas pengar. Dessutom är det inte skattebetalarna som tar notan, det är alla vi som reser, säger Didrik von Seth.
Fakta – SRF:s förslag till regeringen
– SRF föreslår att regeringen omgående inrättar en fond på 6 miljarder kronor, som administreras av Kammarkollegiet.
– Fondens 6 miljarder kronor återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.
– För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav.
– Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.
12 kommentarer