Annons:

SRF skänker krigsdrabbade barn och ungdomar i Ukraina en paus i Sverige

Under en dryg vecka fick ett fyrtiotal barn och ungdomar slippa kriget i Ukraina och få en välbehövlig semester i Sverige. Vistelsen arrangerades av Svenska resebranschföreningen (SRF) och sponsrades av en rad företag i reseindustrin.

”Några av föräldrarna tros vara kidnappade, man vet inte säkert vad som hänt med dem”

Travel News träffar gruppen i vackra Rosenträdgården på Skansen i Stockholm vid lunch några dagar efter midsommar. Den stora svenska helgen har spenderats på SRF:s vd Didrik von Sehts sommarställe i Gryt. Nu bor fyrtiotalet ungdomar på Scandic i Stockholm. Vi får inte intervjua eller fotografera ungdomarna, men väl prata med några av de tio ledarna. Texten får dock inte publiceras förrän barnen åkt hem eftersom man är orolig för deras säkerhet i Sverige.

De ukrainska ledarna för gruppen berättar att vissa av barnen har flytt sina hem i Mariupol. De tvingades iväg när Ryssland ockuperade stålverket Azovstal efter fruktansvärda strider. Några av föräldrarna tros vara kidnappade, man vet inte säkert vad som hänt med dem. 

Rosenträdgården på Skansen i Stockholm.

En helikopter flyger över himlen. Jag noterar att några av ungdomarna i gruppen reagerar och tittar oroat upp mot den klarblå himlen. Annars är det lugn i gruppen som alla har blå kepsar på huvudet. I Kiev där de flesta av ungdomarna nu bor är det sällan rörelser i luften bortsett från Rysslands attackerande drönare och raketer. Barnen är enligt ledarna traumatiserade och behöver en paus från kriget. Under några dagar får de vara med om det som svenska barn får uppleva en vanlig svensk sommar.  

Värd denna dag är Karin Uddfors på resebyrån Nygren och Lind.

– De kom hit med en egen buss och när de kom till hotellet ville alla barn sova tillsammans. Det gick inte, men många rum har connecting-dörrar som står öppna. För många av barnen är det deras första utlandsresa. 

Pengarna till besöket har samlats in av reseindustrins barnfond New Hope. Senare i veckan ska gruppen besöka Vikingamuseet, Vasamuseet och Gröna Lund, självfallet utan kostnad. Sen väntar några dagar polska Gdynia innan gruppen återvänder till Ukraina. 

– Gruppen mår väldigt bra i Sverige. De är avslappnade och glada på ett sätt som de annars inte är. Vi är mycket tacksamma,  säger en av Ukrainska kvinnorna som är ledare i gruppen Travel News. 

En kommentar

  1. Charlie: Vi ses på Norrmalmstorg varje måndag 12.00!!!!! Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna