”Våra nordiska resenärer som reser med dynamisk paketering har ökat med 60–70 procent per år”
Dynamisk paketering, förstärkt av AI, har blivit en ny standard i resebranschen. En strukturell förändring av hur resor säljs, bokas och upplevs som researrangörerna på allvar anpassat sig till. Många gör det också med bravur. TUI, Sembo och Nordic Leisure Travel Group (NLTG), med Ving och Globetrotter i sin portfolio, rapporterar samtliga att det är en avgörande tillväxtmotor.
– Vår dynamiska paketering gör all-time-high, säger NLTG:s CFO Per Knudsen med referens till hur 2025 ser ut så här långt.
Stina Mander, Chief People and Communication Officer för Sembo, går så långt som att kalla det en revolution.
– Vi har digitaliserat resebyrån på riktigt genom att göra det enkelt för kunder att själva paketera sin drömresa. Resenärer kan kombinera flyg, hotell, färjor och aktiviteter i en enda sömlös bokning utan att behöva hoppa mellan olika sajter, förklarar hon och intygar att intresset är stort.
Till sin hjälp har Sembo AI-lösningen Amelia, byggd på ChatGPT:s teknologi men unikt anpassad för resor. Amelia har förmågan att i en enda transaktion genomföra en bokning med flera kombinationer.
– Resor med flera stopp, som tidigare varit krångliga att boka, har blivit betydligt enklare, vilket har gjort att fler vågar testa nya resmål och mer komplexa resplaner. Vi har fått positiv feedback från kunder som uppskattar att de slipper lägga timmar på research och ändå får en skräddarsydd resa som passar deras behov, fortsätter Stina Mander och berättar att Sembos NPS förbättrats med 13 procent efter att Amelia lanserades.
Dedikerat produktteam
TUI bekräftar en liknande utveckling. Efter pandemin beslutades att växla upp satsningen på dynamisk paketering. Ett dedikerat produktteam i Norden sattes ihop med målet att utveckla det bästa dynamiska erbjudandet och verkligen öka tillväxten. Resultatet?
– Våra nordiska resenärer som reser med dynamisk paketering har ökat med 60–70 procent per år sedan dess. Antalet hotell i vårt utbud har ökat från ca 10 000 till 45 000 globalt, säger Dian Martinez Valencia, Communications Manager för TUI Sverige, och framhäver att den stora tillväxtpotentialen i branschen finns inom just dynamisk paketering.
– Den drivs av att attrahera kunder genom valmöjligheter och flexibilitet, vilket hänger ihop med deras nya konsumtionsbeteende. Fördelen med dynamisk paketering är att det går att erbjuda just detta utan att öka risken.
”Minskar vårt beroende av Europa”
Blickar vi bortom Norden meddelade TUI Group en 18-procentig ökning av dynamiskt paketerade resor under det fjärde kvartalet 2024. Under hela året sålde man totalt
700 000 sådana resor.

Valencia.
– Vi ser också tillväxtmöjligheter i att etablera oss på platser vi tidigare endast betraktat som semesterdestinationer, och bli en reseleverantör för lokalbefolkningen, säger Dian Martinez Valencia och lyfter Latinamerika som ett sådant exempel.
– Våra hotellsatsningar i Afrika och Asien ett annat. Detta minskar vårt beroende av Europa, särskilt i tider när vi ser ekonomiska utmaningar på den europeiska marknaden.
Men utmaningarna är fler. Tydligt i tekniska rapporter och industridata, är den underliggande arkitektur som krävs för att driva dynamisk paketering i stor skala. Global Distribution Systems (GDS), CRM-integration, realtidsprissättning och maskininlärningsmodeller för personalisering är bara några av komponenterna.
– Där har vi även fördel av att vara en del av en global koncern. En stor del av TUI:s produkter som flyg, hotell och upplevelser, är redan integrerade i våra system. Det gör att vi hyfsat enkelt kan sätta ihop attraktiva paket anpassade för varje lokal marknad, påpekar Dian Martinez Valencia.
Sembos AI-plattform utvecklas ständigt för att ligga före.
– Vi har ett dedikerat tech-team som kontinuerligt optimerar AI-motorn, integrerar de senaste innovationerna inom maskininlärning och finjusterar algoritmerna utifrån kundfeedback och beteendedata, säger Stina Mander.
Transparens avgörande
Systemen som sådana innebär ofta att paketet som visas för kunden är grumligt, det vill säga ett totalpris visas snarare än vad varje komponent kostar. Det ger arrangörerna manöverutrymme för prissättning och marginaloptimering.

Stina Mander är dock noga med att poängtera att transparens är avgörande.
– Till skillnad från vissa AI-lösningar som kan kännas som en ”svart låda”, visar vi alltid tydligt hur och varför ett visst reseförslag skapats. Kunden ser alla val som gjorts, från flygalternativ till hotell och transport, och kan när som helst justera sin bokning.
Här blir en annan fördel tydlig. Nämligen hur snabbt de olika komponenterna kan anpassas i relation till pågående förändringar.
– När dollarn försvagas mot kronan blir exempelvis hotell och upplevelser i USA mer prisvärda, och då lyfter smarta paketlösningar fram det som ger mest värde för pengarna. Genom dynamiska paketering kan vi snabbt anpassa utbudet och rekommendationerna i takt med att valutakurserna förändras, så att kunder alltid får de bästa alternativen vid rätt tidpunkt, säger Stina Mander.