Annons:

Premium

Rysskopplat bolag säljer resor i Sverige

Det turkisk-ryska bolaget Anex börjar sälja resor i Sverige under Neckermanns varumärke. ”Vi har inget med Anex att göra, men ägs av samma person”, säger bolaget pr-agent Karin Pontén. Av: Leif Holmkvist.

Den tyska researrangören Neckermann Reisen ingick i Thomas Cooks konkurs 2019. Varumärket köptes då av turkiska Anex Tourism Group (ATG), som återstartade verksamheten i Tyskland och i fjol sålde resor från Storbritannien till ett tiotal länder från 15 brittiska flygplatser. 

ATG köpte också ut tyska Öger Tours och Bucher Reisen ur konkursboet, men det är välkända Neckermanns varumärke som används för Anex internationella expansion. I år är det dags för Norden, meddelar Neckermann Nordic i ett pressmeddelande.

Anex är också en av de största researrangörerna i Ryssland, Kazakstan och Belarus sedan Anex ägare Neset Kockar köpt loss dotterbolaget Intourist ur Thomas Cooks konkursbo. Intourist är stora på den ryska inrikesmarknaden samt på resor till Turkiet och Egypten och var historiskt nära lierat med KGB.

I Ryssland har också Anex sitt flygbolag AZUR Air, som är blockerat från att flyga inom EU och ett antal andra länder som stöder sanktionerna mot Putins krig i Ukraina.

Med start redan i veckan säljer Neckermann ”dynamiskt paketerade resor”, alltså köper ströplatser hos andra flygbolag:

– De riktiga charterresorna startar först nästa år, säger Neckermanns pr-agent Karin Pontén. Nu i början har vi avtal med Norwegian. Men kontor och call center och sånt är färdigt.

Vem äger Neckermann?

– Låt mig återkomma om det så att det blir riktigt.

När Karin Ponthén återkommer betonar hon att Neckermann Nordic är ”ett helt nytt bolag” som ägs av Noordex Travel AB.

– Vi har inget med Anex att göra.

Men det är väl Neset Kockar som äger bolaget?

– Ja, vi ägs av samma person.

Enligt Bolagsverket är Neset Kockar Neckermanns verkliga huvudman till 100 procent, liksom till turkiska Anex och ryska AZUR Air.