Vi anländer med Pågatåget till Glumslöv station. Rälsen går parallellt med E6:an, en av landets hårdast trafikerade motorvägar. Det finns planer på en shuttle bus till sommaren, men nu möts vi upp av hotelldirektören Robert “Bobbo” Nilsson själv och hans eldrivna Volvo.
– Vi har varit igång i tre veckor och en dag, säger han samtidigt som han kör oss till Maryhill Estate som ligger några minuters bilresa bort på små vägar. Han ser lugn ut, trots att hans hotell (enligt egen uppgift) fortfarande lider av några barnsjukdomar. Det är förstås vanligt när man öppnar nya hotell.
Maryhill Estate ligger på det som kallas Glumslövs backar. Dessa går ner mot Öresund och där ute ligger ön Ven. Bakom ön finns den danska guldkusten, men i dag går det knappt att se vårt västra grannland eftersom himlen är jämngrå och en tunn dimma stiger upp ur vattnet.
Det är inte första gången som Robert “Bobbo” Nilsson öppnat ett nytt stort hotell. Han har gjort det tidigare i Dubai och Sri Lanka tillsammans med globala hospitality-aktörer som Marriott. I Skåne är han mest känd för att ha ägt och drivit Hotell Kattegat i överklassmetropolen Torekov några stenkast från Båstad.
”Varför jag fick jobbet? Jag har gjort några hotellöppningar tidigare och hade kompetensen de letade efter”
Men karriären började som kock och den tog honom till bland annat Operakällaren och Stockholms slott tillsammans med kocklegenden Werner Vögeli. Nu basar han över en enhet med 163 rum, fyra pooler, nio eldstäder, två restauranger och ett antal lekstationer för vuxna med pingisbord, schackbräde och shuffleboards. Plus en stor konferensavdelning.
Jag kan inte beskriva stämningen som annat än god när vi checkar in i den stora receptionen i det som en gång tiden var huvudbyggnaden på enheten. Beläggningsgraden denna dag är knappt 80 procent, bättre än de flesta hotell i Sverige, men inte i paritet med ESS Groups interna mål om 95 procent.
– Mina chefer har inte hört av sig och klagat. Vi bygger långsamt med stabilitet och kvalitet, förklarar Robert Nilsson.
Han kallar Maryhill property management system (PMS), alltså incheckningsystemet som styr flödena i hotellet “sitt eget”. Det är alltså Visbooks PMS som ligger under IT-leverantören Visit Group som ägs av Magnus Emilsson, även känd som E:et i ESS Group som i sin tur äger Maryhill…. (Visit Group såldes i början på året till bolaget in brittiska PSG Equity som då värderade bolaget till nära 2 miljarder kronor enligt Di:s beräkningar. Emilsson är kvar som en mindre delägare.)
Det går inte speciellt fort att bli registrerad som hotellgäst i Maryhills system, men här har ingen speciellt bråttom. Vår receptionist Veronika G. Trankell sitter bakom ett skrivbord, gästerna sitter på bekväma stolar framför. Man kan inte checka in online.
– De flesta av våra gäster i receptionen checkar in i sofforna vid eldstaden, säger Robert “Bobbo” Nilsson.
Vi får vårt nyckelkort och en handmålad karta över området. Vårt rum på andra våningen har en fin utsikt över poolen och vrider man på huvudet och tittar åt vänster på balkongen ser man havet. Vi bor i den sektion som heter Sugar Club. Här finns den stora majoriteten av rum, tre av de fyra poolerna och den stora restaurangen. Rum 226 är mysigt, inredningen är feminin utan att det blir girly. Det saknas ett lågt bord framför tv-skärmen och avställningsytor så vi måste lägga våra väskor direkt på golvet. Jag hänger in några skjortor i garderoben, men det skulle finnas många fler galgar. Min sänglampa funkar inte eftersom det saknas el i kontakten. Det upptäcker jag när jag kopplar in min dator. Det är gott om eluttag i väggarna, men det skulle kunna finnas ännu fler. De breda dubbelsängen är maffig och badrummet rejält med riktigt dörr. Min fru hatar hotellbadrum som är skapade för att tillfredsställa en manlig fantasi att kvinnor vill duscha bakom en tunn frostad glasvägg. Min fru vill inte ha någon som helst kontakt med omgivningen när hon är på hemlighuset. Jag undrar ofta varför men har aldrig fått något svar…
Inredningen är skapad av ESS Groups egen designbyrå Spik Studios. Hotellkedjan med bas i Göteborg började med att använda Erik Nissens byrå Stylt, men när man tyckte att det blev för dyrt skapade man en egen inhousebyrå som också tar externa uppdrag. I Stockholm har Spik skapat kontorshotellet Origo i Sundbyberg med bland annat Sabis och fastighetsbolaget Humlegården.
Men nu är vi långt ifrån Glumslövs backar i västra Skåne.
”Maten är ett socialt klister”
När vi är hemmastadda i vårt rum återvänder jag till huvudbyggnaden och hittar direktör Bobbo i ett litet fönsterlöst rum bakom receptionen. Han sitter där tillsammans med Karolina Björkander som är ansvarig för “people and culture”, så titulerar ESS Group Human Resources (HR), det som en gång i tiden hette personalavdelningen. Hon har varit ansvarig för att anställa de 160 fast anställda och ett hundratal timanställda. I samma rum sitter Bridget Bearden som är front desk-chef.
Bobbo vill inte störa dem med denna intervju så vi går till Sugar Club. Vi slår oss ner en trappa upp i den jättebalkong som är restaurangens egen lounge. Sockerklubben är alltså den gigantiska sal som rymmer den största av Maryhills två restauranger. I Hill House, alltså gamla Örenäs slott, serverar man klassisk fransk bistromat. Där ska snittnotorna vara högre än i Sugar Club. I det stora rummet finns ett hav av fåtöljer, soffor, små och stora matbord och snygga stolar. (Tyvärr har sittdynorna redan lossnat på många av dem.) I andra änden av den stora salen finns det öppna köket. Där produceras mat från Medelhavet. Byggnaden med minst 15 meter i takhöjd är helt ny.
Men vi börjar från början. Robert Nilsson var en av de sista som rekryterades till ledningsgruppen, han började i augusti 2023.
– Varför jag fick jobbet? Jag har gjort några hotellöppningar tidigare och hade kompetensen de letade efter. Bland annat från Dubai och nu senast i Sri Lanka. Sen är det klart att jag vill vara med på något så spektakulärt som detta, säger Robert Nilsson.
Han säger sig uppskatta ESS Groups vd Jonas Stenbergs stora engagemang. Ett av S:en i ESS Group följer noga allt från övergripande ekonomiska planer till materialval i bygget och små detaljer i inredningen. Vi vet bägge att koncernchef Stenberg tittar som en hök på RevPar och beläggningsgrad på en daglig basis på alla sina tretton enheter.
Innan Maryhill var denna plats känd som Örenäs slott. En nedgången konferensanläggning med ett konstigt slott i ägo av LO. De fackliga ombuden som kom hit på sjuttiotalet för att lära sig MBL och förhandlingsteknik skulle inte skämmas bort i onödan. Nu är det precis tvärtom, Maryhill Estate ska vara så nära det perfekta dygnet det går att komma för ett par eller ett tjej- eller killgäng. Eller den stora konferensen. Hörsalen som ligger i en angränsande byggnad har plats för över 300 personer. Barnfamiljer är välkomna enligt hotelldirektören, men jag tvivlar att någon förälder vill vara här med småbarn. Det finns många djupa pooler att trilla ner i och otaliga vaser och prydnadsföremål som få föräldrar vill se krossas mot de vackra marmor- och trägolven.
Vi pratar om platsens historia. Det är uppenbart att ESS Group vill radera det fackliga minnet. Det ska finnas en story på hemsidan, men när jag letar hittar jag inget mer än olika erbjudanden. På Wikipedia läser jag istället: 1867 köpte häradshövding August Anderberg Nedre Glumslöv nr 7 och uppförde en byggnad. Egendomen döptes till Mariehill, efter hans fru. Vid sekelskiftet dök entreprenören Carl Tranchell upp och köpte egendomen och byggde det grå slottet bredvid den gamla gården. Örenäs blev hans pampiga privatbostad för den svindlande kostnaden en miljon kronor. Tranchell var sin tids Daniel Ek. Inget skulle sparas när hans förmögenhet skulle manifesteras i en bostad.
Hur blev Tranchell overkligt förmögen?
Han introducerade sockerbetan i Sverige. Och byggde sockerfabriker där betorna förvandlades till strösocker. I stuckaturen i taket på slottet, nu omdöpt till Hill House, kan man se sockerbetor bland ornamenten.
Och så faller pusselbiten Sugar Club på plats. Det är ett namn som både flörtar med platsens historia, men också med ESS Group förkärlek till amerikansk New England-stil. Den senare hittar man rikligt av på Ystad Saltsjöbaden som är hotellgruppens första enhet.
För att komma från ESS Groups huvudkontor i Göteborg till Ystad i sydöstra Skåne måste man passera Örenäs och Glumslövs backar. Och varje gång ledningsgruppen åkte förbi slottet i backen med utsikt mot Ven och Öresund tändes gnistan att man i framtiden skulle förvandla denna grå sten till en gyllene juvel.
LO ville egentligen sälja till en annan aktör, men när denne hoppade av fick ESS Group och dess fastighetsbolag äntligen chansen. 500 miljoner kronor senare invigdes det nya hotellet den 18 november i år.
Hur ska man någonsin kunna få tillbaka denna investering? Robert Nilsson ser inte orolig ut när han får frågan.
– Vi ska självfallet nå alla i närheten inom en ganska stor radie, men vi ser redan nu ett intresse från USA och Asien. Det är en internationell känsla här som vi tror kan attrahera många, säger Robert “Bobbo” Nilsson.
Internationella gäster är förstås guld värda eftersom de till skillnad från de flesta svenskar stannar mer än ett dygn.
Han och HR- förlåt people and culture-chefen Karolina Björkander har alltså rekryterat 160 fast anställda och runt hundra timanställda, bland annat 25 personer arbetar med housekeeping, alltså städning.
Hur hittar man så många kompetenta människor i Landskrona med omnejd?
– Man annonserar på olika ställen, men vi har synts mycket i sociala medier och det är många som har hittat till oss.
I restaurangen en trappa ner pratar jag med Tanja Milisic, hon är hovmästare i Sugar Club. Hon har ett tioårigt förflutet i servisen på restaurang Atmosfär i Malmö. När barnen kom sadlade hon om och arbetade på en ekonomibyrå i några år. Men nu när barnen är större saknade hon service och återvände till världens roligaste näring.
Att personalen ska må bra är ett kärnvärde för Robert “Bobbo” Nilsson. Efter gästnöjdhet kommer personalnöjdhet som mäts återkommande med NPS i hela ESS Group-koncernen.
När Travel News är på besök på Maryhill håller alla stationer och koncept på att trimmas in. Det är inte utan utmaningar.
– Här i Sugar Club vill vi ha sharing-servering. Det ska vara som att åka hem till en grekisk bullrig familj som bor vid Medelhavet. Maten är ett socialt klister tycker jag, säger Robert Nilsson och fortsätter:
– De som vill att restaurangbesöket ska vara mer traditionellt får besöka slottet Hill House där vi serverar mer traditionell fransk mat i tre serveringar: förrätt, huvudrätt och dessert, säger Robert Nilsson.
Man måste inte sova över för att få besöka Maryhill.
– Att komma hit och hänga vid poolen utan övernattning ska vara självklart, men exakt vad dagpassen till poolen kommer att kosta i sommar är inte klart. Vi filar detta just nu, säger Robert Nilsson och ser klurig ut.
– Allt beror på hur mycket du spenderar i restaurangen.
Det finns flera områden på Maryhill som rubriceras som playground, men hotellet ser inte ut som det brukar göra på spa-resort. En liten bastu är på gång, men den är inte klar. Det finns inga små bassänger med stekhett och iskallt vatten. Det saknas även indisk rökelse och new age-musik i högtalarna. Ordet spa är också avskaffat inom ESS Group, i deras värld behövs det bara ett poolområde för att gästerna ska bli nöjda. Men att hoppa på huvudet ner i den stora poolen med djup 1.8 meter är mot reglerna och kommer att leda till en tillsägning att” ta det lugnt” från personalen lovar Robert Nilsson.
Vi avrundar den sittande intervjun med att gå en tur på Maryhill. Robert Nilsson är mer än nöjd med sitt hotell. (Vill du se hela turen ska du klicka in här på Travel News Instagram.)
Här följer några citat från vår husesyn:
– Alla rum har mer eller mindre havsutsikt. Det fina är att vi har öppnat upp fasaden och satt glasväggar från golv till tak ut mot balkongen, säger Robert Nilsson.
Vi passerar matsalen och går in i Pool Club.
– Detta är en väldigt central plats, här ska man mysa och ha det gött, säger Robert Nilsson.
Mitt i poolområdet finns en av de nio eldstäderna.
– En brasa som sprakar och värmer är en väldigt stor del i vår mysfaktor, säger Robert Nilsson och tittar på brasan som står mitt i poolklubben. Det är “se eld, men inte röra” som gäller. Alltså, som besökare får man inte själv lägga in ett vedträ på brasan.
– Absolut inte. Det sköter personalen, säger Robert Nilsson så bestämt han kan.
Han lovar dock att det är okej att sitta i de sköna fåtöljerna med blöta badkläder.
– De är byggda för ändamålet.
Hur mycket får man hångla?
– Man får vara kärleksfull, men inte gå över gränsen.
Avslutningsvis kan jag säga att Maryhill Estate är det bästa ESS Group någonsin gjort och spelar i en högre division än det mesta som finns i Norden. Det kommer att ta några månader innan all logistik sitter som hand i handske, men till sommaren kommer detta att bli den självklara destinationen för alla som vill ha ett extraordinärt dygn på en resort i Norden. Det kommer att vara lång kö för att hänga vid poolen och Bobbo kommer ångra att han inte byggde fler rum än de 163 rum han har idag.