Efter en lång karriär inom hotell- och flygbranschen köpte Carina Stenestrand år 2021 reseföretaget Stunning Nordic Excursions (SNE). Bolaget skräddarsyr resor till Norden, Baltikum och Svalbard för amerikanska kunder – både via stora researrangörer och företag som planerar gruppresor. Dessutom organiseras utbildningsresor för amerikanska studenter.
I bokslutet för 2024 rapporterar SNE en omsättning på 33,7 miljoner kronor, en ökning från föregående års 32,5 miljoner. Vinsten minskade något till 1,34 miljoner kronor (jämfört med 1,55 miljoner året innan), medan kassan stärktes från 4 till 6,2 miljoner kronor. Det placerar SNE som en så kallad Top Performer – ett bolag som ekonomiskt presterar bättre än hälften av alla svenska researrangörer.
SNE är exklusiv skandinavisk partner i det amerikanska DMC-nätverket Hosts Global, vilket innebär att företaget får möjlighet att pitcha resor till Norden i konkurrens med andra destinationer runt om i världen.
– Det innebär mycket offertarbete – och mycket blir aldrig av. Det tar tid att få ihop alla delar: hotell, guider, bussar och flyg. Just nu försöker vi till exempel få priser från hotellen inför 2027, vilket är svårt eftersom många inte vill lämna prisbild så långt i förväg, säger Carina Stenestrand.
De flesta grupper består av 25–70 personer, men ibland är de betydligt större. Ett av de mest spektakulära uppdragen var en resa till Svalbard – där SNE, med kort varsel, lyckades chartra två Airbus A340.
– Vi trodde att kunden redan hade bokat flyget. Tre månader före avresa fick vi veta att så inte var fallet. När jag kontaktade Air Brokers undrade de om jag skämtade – två plan mitt i högsäsong? Men ”out of the blue” kunde SAS faktiskt lösa det, berättar hon.
Även om företaget är relativt okänt i Sverige har det fått uppmärksamhet i USA. I mars utsågs Carina Stenestrand till ”Inspiring Women Leader of the Month” av affärssajten The Silicon Review, med motiveringen:
”Carina Stenestrand utgör en masterclass i motståndskraft, kreativitet och ledarskap för företagsledare över hela världen.”
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.