Annons:

Kritik: Regeldetaljer hotar gårdsförsäljningen – risk för förlorad turistsäsong

Grönt ljus för gårdsförsäljning – ny lag stärker lokal dryckesturism

Efter år av debatt ger riksdagen nu klartecken för småskalig gårdsförsäljning av alkohol – en efterlängtad reform för många inom besöksnäringen.

Från och med den 1 juni 2025 får små producenter av vin, öl och sprit möjlighet att sälja egentillverkade drycker direkt till besökare, under förutsättning att försäljningen sker i samband med ett betalt och kunskapshöjande arrangemang.

Travel News har tidigare rapporterat om gårdsförsäljningens potential som draglok för regional turism. Den nu antagna lagändringen innebär att producenter får sälja upp till 0,7 liter sprit, 3 liter vin och motsvarande mängder öl och cider per besökare – men endast i direkt anslutning till upplevelsen på plats.

Syftet är tydligt: att lyfta fram besöket snarare än försäljningen, samtidigt som småskaliga och oberoende aktörer får nya möjligheter att växa – inte minst på landsbygden.

Den nya lagen gäller i sex år och ska därefter utvärderas innan beslut tas om permanentning.

Henrik Persson, vd på Stockholms Brewing Co, välkomnar satsningen på gårdsförsäljning – men är kritisk till vissa detaljer i regelverket.

– Det är en frihetsreform som är positiv för bryggerinäringen, men det börjar bli lite mycket regler som känns nästan lite påhittade och inte förankrade i verkligheten, säger han till TV4.

Bland annat ifrågasätter han att öppettiderna i Stockholm följer Systembolagets tider – trots att turister främst besöker gårdar på kvällar och helger.

Även produktionsgränsen för att få sälja alkohol, som är satt till 400 000 liter per år, får kritik. Henrik Persson tycker att den borde höjas till åtminstone en miljon liter.

Trots invändningarna planerar bryggeriet att ansöka om tillstånd – när reglerna blir tydligare.

– Jag tror och hoppas att vi kommer kunna ha en liten fin butik här i bryggeriet. Men det här blir inget ekonomiskt lyft, mer ett trevligt tillskott och en chans att sprida kunskap om hantverksöl.

Relaterade artiklar

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna