Från 5 301 till 9 837 ärenden med sjukdom eller olyckor utomlands, så ser skadeutvecklingen ut hos If från 2006 till 2011. En ökning med hela 86 procent.
Förklaringen tycks vara att vi reser mer vågat nu än tidigare.
– Vi har sett en tydlig trend de senaste åren där folk reser allt längre och på ett mer äventyrligt sätt. Men den typen av resor medför samtidigt risker. Yngre resenärer inser inte farorna och äldre, ibland med kroniska sjukdomar, underskattar de påfrestningar som resan medför, säger Helén Waldengren som är produktspecialist på If.
If påpekar också att var fjärde person i åldersgruppen 18 till 25 år saknar hemförsäkring och riskerar att stå utan skydd om något inträffar på resan.
– Många unga är tyvärr inte heller medvetna om att reseskyddet är begränsat till 45 dagar. Backpackers är ofta borta längre än så och tänker inte på att ordna förlängt skydd. Utan försäkring kan en olycka utomlands få stora ekonomiska följder. Det kan gå loss på flera hundra tusen kronor om man har otur, säger Helén Waldengren.
Att bli fraktad med helikopter till sjukhus i Schweiz kan kosta 90 000 kronor, behandling för denguefeber i Thailand går på 12 000 kronor och att få sjukhusvård för en blodpropp i hjärnan på semestern på Kanarieöarna kostar 175 000 kronor, enligt statistik från If.