Omsättningen i svenska nöjesparker har ökat kraftigt de senaste åren till följd av turistboomen under 2000-talet, skriver SvD. Samtidigt är lönsamheten hårt pressad för flera av aktörerna.
– Tidigare har det varit en relativt småskalig drift med små lokala entreprenörer på många anläggningar, men nu drivs allt fler i industriform. Nöjesparkerna är en av de proffsigaste branscherna i turistnäringen i dag, säger Peter Terpstra, turismanalytiker på Tillväxtverket till SvD.
Några stora nyetableringar har inte skett på senare år, i stället har branschen börjat konsolideras. Framförallt är det bolaget Parks and Resorts som stegvis lagt under sig allt fler parker. Koncernen äger i dag fem anläggningar: Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland, Furuvik och Aquaria Vattenmuseum.
SvD Näringslivs genomgång visar att de flesta av nöjesparkerna i Sverige har ökat sin omsättning relativt kraftigt de senaste åren och även under de värsta krisåren 2008-2009 rullade allt mer pengar genom bolagens kassor. Däremot är lönsamheten i många fall hårt pressad. Skara Sommarland har gått med förlust under tre av de fyra senaste åren och Kolmården under två. Giganterna Gröna Lund och Liseberg går med vinst men marginalen är inte hög, de senaste åren har den legat på i snitt cirka 5,5 respektive 6,1 procent.
Förklaringen ligger till stor del i att parkerna kräver mycket personal och stora investeringar. Inför 2013 satsar till exempel Liseberg närmare 200 miljoner på ett nytt område för de lite mindre barnen, det bara två år efter att man 2011 invigde attraktionen Atmosfear som var en investering på 50 miljoner kronor.