Hur har resebranschens kreditvärdighet påverkats av det ekonomiska läget 2010?
– Den generella bilden sedd utifrån ett kreditvärder-ingsperspektiv är att läget i resebranschen är ganska oförändrat jämfört med mätningen året före. Det finns positiva och negativa inslag men det stora konjunkturslyftet har ännu inte visat sig i företagens bokslut.
Hur står sig reseföretagen jämfört med svenskt näringsliv i övrigt?
– Effekterna av finanskrisen ger en bild av att många företag i Sverige förra året tappade i kreditrating, en betydande minskning till en nivå som man får gå tillbaka till början av 2000-talet för att finna motsvarighet till.
Vi ser att resebranschen är mer drabbad än genomsnittsföretaget av finanskrisen, denna liksom tidigare nedgångar.
Finns det något som förvånar dig i resebranschens ratingutveckling i år?
–Vi ser åter en ökning av de riktigt bra reseföretagen med rating AAA, en andel som utökats något under året. Det är tvärtemot ”genomsnittsbranschen” i Sverige och det är intressant.
Hur ligger det till med antalet konkurser?
– Tyvärr fortsätter konkurserna att öka om än på låga nivåer. Från föregående års 120 konkurser ökade det till 140. Statistiken över antalet nya ansökningar om betalningsförelägganden som registrerades på företag i resebranschen, förstärker bilden av att det inte har vänt för alla i aktörer i branschen. Under 2010 ökade antalet nya ansökningar varje månad fram till och med april jämfört med samma period året före. Sedan vände det ner men har åter ökat kraftigt från och med november.
Vad innebär rating och betalningsindex?
– Rating är ett kreditbetyg fastställt av Soliditet för aktiebolag, enskilda firmor och handels/kommanditbolag. Ratingbetyget visar på företagets finansiella styrka och mäter risken för att det ska hamna på obestånd inom 36 månader. Det ger framför allt en fingervisning om företagets långsiktiga överlevnadsförmåga. Betalningsindex är ett nyckeltal som visar ett företags betalningsbeteende. Det viktas efter fakturabelopp och tas fram i samarbete med företag från alla branscher som levererar fakturainformation till Soliditet.
Vad står de fem betygsgraderna för?
– Fem olika betyg används i ratingen där AAA innebär högsta kreditvärdighet och C lägsta. Det som utmärker AAA-företag är att de omsätter minst 2 miljoner kronor, har funnits i minst tio år och har nyckeltal som ligger över branschens genomsnitt. Det lägsta betyget, C, ges till företag som till exempel har stora betalningsproblem, förbrukat aktiekapital, och nyckeltal långt under branschgenomsnittet.
Flyget har störst andel bolag med högst kreditvärdighet. Varför är det så?
– Antalet företag i den sektorn av branschen är förhållandevis litet att göra en bedömning på, men jag tror att det kan bero mycket på att dessa företag måste ha ett
högre kapital insatt i bolaget än andra, exempelvis baserat på krav från myndigheter och kreditgivare. Ett sämre resultat som företaget redovisar kan vägas upp av en stark kapitalbas. Att notera är att ett företag som SAS-konsortiet inte ingår i analysen.
Hur görs en tillförlitlig bedömning av ett företags överlevnadsförmåga?
– Med hjälp av både Soliditets AAA-rating och Soliditets Betalningsindex kan man kombinera den medellånga och kortfristiga bedömningen på ett företag. Ratingen är mer långsiktig medan nyckeltalet i form av Betalningsindex uppdateras varje vecka och därför kan varna mycket snabbt för förhöjd risk. Ofta börjar företagen att släpa efter med betalningarna sex till tolv månader före konkurs.
Hur bedömer du läget för resebranschen 2011?
– Det kommer med god sannolikhet att förbättras framöver. Årsredovisningar för delar av 2010 som redan är inlämnade till Bolagsverket och som vi tittat på, uppvisar ett klart mycket starkare resultat än för 2009.
Noomi Lind
Källa: AAA Soliditet