Annons:

Premium Stabilt på gränsen till tråkigt. När världen gungar står Scandic stadigt. Det enda som kan rucka resultatet på sikt är den obegripligt starka kronan. Det skriver Travel News Leif Holmkvist.

Analys: Kronan enda molnet på Scandics soliga hotellhimmel

Stabilt på gränsen till tråkigt. När världen gungar står Scandic stadigt. Det enda som kan rucka resultatet på sikt är den obegripligt starka kronan. Det skriver Travel News Leif Holmkvist.

Scandic är ingen vinstmaskin, på sista raden går koncernen back med 217 miljoner. Och av det justerade bruttoresultatet på 100 miljoner är hälften en återföring av pandemireserver i Danmark.
Verksamheten växer organiskt, inte fort, men stadigt. Och när företagens börsvärden rasar efter Trumps många utspel har Scandic klarat sig utan att tappa i värde. För bara några månader sedan var Pandox tre gånger så mycket värt som Scandic. Nu är fastighetsbolaget bara dubbelt så mycket värt.

Aktien är verkligen inget för klippare, men Scandic har återköpt 2 procent av aktierna för 300 miljoner kronor och det är ju också en liten utdelning. Affärsmodellen med långa omsättningsbaserade hyror bidrar också till att hålla nere resultaten. När en verksamhet går riktigt bra ökar Scandics hyror och tvärtom när det går dåligt. Följden blir att resultatet stabiliseras.

Koncernchefen Jens Mathiesen strålade i kapp med vårsolen när han presenterade Q1-rapporten. Nytt hotell i Berlin och tre öppningar med 600 rum på gång, ännu fler i den så kallade pipeline. Koncernen investerar i teknik och ska snart lanserar ny sajt och app. Samarbetet med SAS om bonusprogram utvecklas och kommer sannolikt att förenklas med den nya appen där statusmatchning ska kunna ske.

De enda små molnen på koncernchefens himmel heter Putin och Trump, men än så länge verkar de inte störa en stor stark dansk. Visserligen nämner Jens Mathiesen den geopolitiska oron som en risk, men lyfter hellre fram att bokningsläget för andra kvartalet är bättre än i fjol.

En annan faktor som kan störa Scandics stadiga resa är dollarraset och kronans förstärkning mot euron. Det blir onekligen dyrare för utländska turister att resa till Sverige och Norge där Scandic har merparten av sina hotell.

Men så länge kan inte ens fackekonomer riktigt förklara varför kronan går så starkt och inte heller om valutajusteringen blir bestående finns ingen anledning att måla fan på hotellväggen. Vi ser två trender som uppväger varann: dyrare krona och intresset för coolcation.

Relaterade artiklar