En tsunami av reseintresse. Så beskriver Christer Jutvik, ägare till Läs och Res, turistläget i Burma.
– Alla ska dit och nu är allt som var förbjudet förut legitimt.
Orsaken till det nyvaknade intresset är att den demokratiska rörelsen i Burma – till skillnad mot tidigare – välkomnar turism till landet efter att det öppnats upp. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi släpptes ur sin husarrest förra hösten, politiska fångar har släppts ur fängelserna och censur togs delvis bort den 1 juni i år. Befolkningen vågar prata med utlänningar utan att riskera fängelsestraff.
Att Burma efter 50 år av militärdiktatur är oexploaterat lockar nyfikna turister. Redan i fjol ökade antalet turister med 26 procent till 391 000, i år väntas ökningen bli dramatisk, både från Sverige och övriga världen. Etablerade aktörer som Läs och Res och Världens Resor, som trots turismbojkott arrangerat ”medvetna resor” under hela 2000-talet för att stötta demokratirörelsen, har sett en kraftigt ökade efterfrågan liksom nya aktörer som Jambo Tours, Solresor och Kinaresor.
– Nästan alla fingrar på Burma nu och det finns helt plötsligt konkurrens, vilket jag välkomnar. Bara från Sverige är ökningen 500 procent. Jag hoppas bara att det inte går för snabbt, säger Jörgen Fredriksson, delägare i Världens Resor, och den första som producerade resor till landet.
Christian Jutvik på Läs och Res kom nyligen tillbaka från Burma. Trots att det är lågsäsong, 40 grader varmt och torrt i vissa delar och regnstormar i söder var det redan nu fullbokat på hotellen.
– Det är risk för kaos när högsäsongen drar i gång i oktober, säger han.
Burma, som kallas Asiens bäst bevarade hemlighet, lockar med historiska sevärdheter, unik natur, och berg som lämpar sig utmärkt för vandringsturism. Männi-skorna anses extremt vänliga och den buddistiska kulturen har en starkare förankring än i Thailand, i varje by finns en nyrenoverad gyllene pagod.
– Burma har en längre kustlinje än Thailand. Övärlden är oerhört attraktiv, men det är svårt att få tillstånd att åka dit. Om reglerna släpps är det risk för en hysterisk exploatering i kustområden, säger Christian Jutvik.
Samtidigt är Burmas infrastruktur underutvecklad och att resa på egen hand utan guide kräver både tålamod och tid.
– Burma är som att resa tillbaka i tiden. Vissa menar att detta är som Thailand för 30-40 år sedan, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor.
Solresor satsar på rundresor med reguljärflyg och några planer på chartertrafik finns inte än.
Har charterarrangörer ansvar för att undvika överexploatering?
– Jag har svårt att se att vi begränsar resandet dit om efterfrågan finns. Däremot hoppas jag att myndigheterna har lärt sig av grannländerna och tänker sig för när de exploaterar landet.
Även om förändringarna är stora är Burma fortfarande en diktatur. På en skala från 1 till 10 har oppositionsledaren Aung San Suu Kyi nyligen placerat landet på en knapp etta.
– Det avgörande är valet 2015, som militärjuntan knappast kan vinna utan ett blodbad. Rykten säger att de planerar att packa kappsäckarna och fly till Singapore, säger Christian Jutvik.