– Det hade nog gått ännu bättre om det inte varit så oroligt i grannländerna, säger Oren Drori, marknadschef på israeliska turistministeriet.
Bättre flygförbindelser mellan Sverige och Israel har fått allt fler svenskar att resa till Israel. Förutom SAS och Arkia har Norwegian två avgångar i vecka och de israeliska turistmyndigheterna hoppas på Ryanair.
– Det har pratats om linjer från 20 destinationer i Europa. Våra myndigheter arbetar för att förenkla för flygbolagen, säger Oren Drori.
Det råder en viss brist på hotellrum i Israel, men staten subventionerar hotellbyggen upp till 28 procent av kostnaderna, förutom i Tel Aviv där det byggs tillräckligt med hotell ändå.
– Vi har också fått allt mer fina boutiquehotell och billigare vandrarhem, säger han.
Förra året åkte 20 000 svenskar till Israel och turistmyndigheterna räknar med en fortsatt ökning i år. Men det är långt ifrån glansdagarna före den andra Intifadan år 2000. Mellan åren 1999 och 2001 nästan halverades Israels turistinkomster, enligt Världsbanken. I slutet på 90-talet var Eilat ett stort resmål i charterkatalogerna. I dag är det endast charterbolag från Finland som flyger direkt på Eilat. Förra året ställde Solresor in en planerad chartersatsning till Eilat innan den ens hade börjat.
– Idag är Israel en ö av stabilitet i regionen. Vi samarbetar också med de palestinska myndigheterna kring turism, säger Amir Halevi, director general vid turistministeriet.
Idag vill Israel sälja in en mer diverserad produkt. Där det klassiska Israel för den kristna marknaden får samsas med ett vibrerande gayvänligt Tel Avi.
– Vi konkurrerar inte med pris utan med innehåll. Vi har mer än bad och sol. Du har ett levande Tel Aviv med strand, boutiquehotell och uteliv. 50 minuter bort finns det klassiska Jerusalem, säger Oren Drori.
– Lägg till aktiviteter som cykling och camping i öken, säger Amir Halevi.