Annons:

"Vi har byggt Långmyre Vineri genom att koka soppa på en spik"

”Vi har byggt Långmyre Vineri genom att koka soppa på en spik”

Långmyre Vineri är en Krav-certifierad vingård etablerad 2018 med sin första skörd 2020. Travel News har pratat med Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin och konsten kring dess tillverkning. Hon driver Långmyre tillsammans med sin partner Andrea Guerra från Salerno i Italien, med utbildning och flera års bakgrund som vinmakare och vinagronom och sommelier.

Kan ni berätta lite om bakgrunden till Långmyre Vineri och vad som inspirerade er att starta företaget?
–Jag och min man Andrea träffades när vi båda arbetade på en vingård i Italien och medan vi förälskade oss i varandra så började också drömmen om att en dag driva något ihop att växa fram. Vi drivs båda av hållbarhet och detta lade grunden till att starta något från ruta Ett där vi kunde äga hela processen från ranka till flaska. 

Hur skiljer sig Långmyre från andra aktörer inom den svenska vinbranschen? Vad är er unika värdeproposition?
– Vår geografiska plats på Gotlands sydspets utmärker oss på den svenska vinkartan. Här ger den kalkrika jorden och de många soltimmarna oss unika förutsättningar att göra vin. Vår stränga hållbarhetsstrategi genomsyrar vår verksamhet och vårt vin, och med Andreas diplomerade utbildning i vinodling och vinmakning från Neapels universitet har vi en spetskunskap som sticker ut. 

Vad har varit den största utmaningen i att bygga upp Långmyre och hur har du övervunnit den?
– Vi har startat Långmyre Vineri i en värld där klimatet inte är något som går att ta för givet. Att starta i Sverige med de druvsorter som vi planterat var ett noga valt steg för att framförallt ge oss själva en mer rättvis chans att klara oss, men vi har trots detta behövt handskas med klimatförändringar som ställer högra krav än vi kunnat förvänta oss. Torka är den främsta och svåraste utmaningen som drabbat oss. Som tur var går det att få det att regna med hjälp av bevattning, till skillnad från det motsatta problemet med för mycket nederbörd. Det enda som behövs är pengar. Vi har byggt Långmyre Vineri genom att koka soppa på en spik, och det har gett oss stamina och pannben. 

Vi ser ett ökande intresse för hållbarhet inom resor. Hur arbetar Långmyre med hållbarhet, och vad gör ni för att minska ert klimatavtryck?
– Hållbarhet är A och O för oss och det är det nålsöga som alla våra beslut, investeringar och steg måste ta sig igenom. 

Har ni några planer på att implementera ny teknologi, som AI eller maskininlärning, för att förbättra era tjänster i framtiden?
– Vin är i första hand ett hantverk och jag ser inte framför mig en värld där det har bytts ut till AI. Det går säkert att optimera delar av produktionen, men den människliga faktorn är  essentiell i ett bra vin. 

Hur ser ni på utvecklingen av marknadsföring genom sociala medier och influencer-marknadsföring? Hur har detta påverkat Långmyre?
– Eftersom vi har ett monopol på alkoholförsäljning i Sverige har vi en lite annorlunda spelplan för att marknadsföra våra produkter. Sociala medier blir den plats där vi får möjlighet att kommunicera direkt till våra konsumtenter vilket inte är möjligt annars. Vi är inga naturliga influerare, så utvecklingspotential finns definitivt i vårt användande av sociala medier. 

Vad är nästa steg för Långmyre? Har ni några konkreta expansionsplaner eller nya marknader ni siktar på?
– Expansion ligger på vår horisont. Vi inväntar rätt tidpunkt och att den odling vi har idag kommer upp i ordentlig produktion.  

Vad hoppas ni kunna åstadkomma med Långmyrel de kommande fem–tio åren?
– Inom en tioårs-period vill vi att Långmyre Vineri har vuxit sig större, såväl i produktion som i personalstyrka. Vi längtar efter att utöka vårt team och på så sätt kunna ha mer tid till att leka med innovation och kreativitet. 

Relaterade artiklar

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna