Yrkes-EM 2025 blir den nionde upplagan av tävlingen och går av stapeln i danska Herning den 9–13 september. Där möts över 600 unga yrkesutövare från hela Europa – med målet att visa vem som är bäst inom sitt yrke.
Kan du berätta om din bakgrund och hur du blev involverad i Svenska Yrkeslandslaget?
– Jag är en gammal hotellräv med över 20 år i bagaget. Jag valde att utbilda mig till yrkeslärare 2017. Genom jobbet som lärare kom jag i kontakt med Universitets- och högskolerådet (UHR) och tävlingarna. Det är UHR som rekryterar både experter och tävlande till Yrkeslandslaget, så jag sökte uppdraget – och fick det. Tävlande som hotellreceptionist i Yrkes-EM 2025 är Nelly Alm.
Vad innebär din roll som expert i hotellreception?
– Det är en roll med flera ben. Jag tränar den tävlande, samverkar med andra experter inför och under tävlingen för att säkerställa att den är korrekt, proffsig och modern. Jag agerar även domare. Tillsammans med övriga experter ska jag också representera Sverige, vara en trygghet och förebild för alla tävlande och verka för ett sammansvetsat yrkeslandslag.

Hur tränar du Nelly Alm inför tävlingen?
– Vi varvar praktisk träning med andra europeiska tävlande, träning på hemmaplan med hennes arbetsgivare på Nordic Light Hotel Stockholm, rollspel och rent plugg. Nelly måste kunna hantera ett hotellbokningssystem, ett fiktivt hotell och information om en stad eller ett land som vi får reda på några månader före tävlingen.
Vad krävs för att bli en vass hotellreceptionist idag?
– Handlingskraft, proaktivitet och lyhördhet, tillsammans med en vänlig framtoning.
Vad är den största utmaningen i själva tävlingsmomenten?
– Rollspelen, definitivt. De tävlande vet inte i förväg vad som väntar – det är mycket publik och ordentlig press. De behöver behålla lugnet på många plan. Situationerna som spelas upp är lite extrema, men inte orimliga.
Hur hanterar du att både vara coach och domare?
– I min ”skill” är det inte så svårt. Vi separeras från våra tävlande under tävlingsdagarna. Som alla har vi en ”open communication” på tävlingsmorgonen då vi får prata svenska med varandra, därefter bör all eventuell kommunikation vara på engelska och i närvaro av en annan expert.
Vilka egenskaper som hotellreceptionist är viktigast på internationell nivå?
– Stresstålighet och förmåga att prioritera sina arbetsuppgifter.
Hur arbetar ni med stress- och krissituationer under tävlingarna?
– Det finns ett tydligt arbetssätt vid tänkbara situationer som kan uppstå, med tydliga roller i vår workshop och en tydlig hierarki. Om något händer väntar vi inte med att involvera Chief Expert. Det måste lösas snabbt och transparent så att tävlingen inte halkar efter i tidsschemat.
Varför är tävlingarna viktiga för yrkesutbildningen inom hotell och turism?
– De visar att det är ett internationellt yrke med många karriärvägar. Jag brukar alltid prata om vårt hantverk: värdskap. Det är det vi är specialister på. Det kan vara svårt för många att greppa. Hantverk associeras ofta med fysiska saker, så som ett smycke, en möbel eller en frisyr. Men jag vill att vi känner stolthet över att kunna skapa känslan i kroppen som gäster får av att komma till ett hotell med personal som ser, hör och visar intresse. Känslan av att just du är väntad och välkommen. Det är vårt hantverk.
Vilka råd skulle du ge till unga som överväger en karriär inom hotellreception?
– Börja våga mer! Våga ta för dig, att misslyckas, hålla ut i nya situationer där du känner dig ovan, att testa nytt och vara ny. Och våga be om hjälp.