Diskussionen om massturism är svårare än ett vara eller icke-vara. Flera resmål med väldigt högt antal tillresta besökare, är också platser djupt beroende av intäkterna de tillför. Genomtänkta lösningar som är hållbara på sikt – för den naturliga miljön, för de kulturhistoriska arven, för människors vardag – är a och o.
Att på vägen omfördela volymerna har dock sin poäng, och det är här som den engelskspråkiga reseguiden Fodor’s vill dra sitt strå till stacken. Då människor fortsätter att resa till populära resmål som vore det ”business as usual” har de nyligen, för andra gången publicerat sin årliga No List 2025. Syftet med listan sätta en del av de här mest populära resmålen under lupp – för att få färre att välja dem.
Resmålen är indelade i två kategorier. ”Perennial no list destinations”, ungefär resmål som ständigt bör undvikas och inte bara under 2025, rör platser som uppenbart lider negativt av massturismens baksidor. Men där, åtminstone än så länge, för lite görs för att stävja konsekvenserna. Här listas Bali, thailändska Koh Samui, Mount Everest och, som reseguiden uttrycker det, ”europeiska resmål där lokalborna inte vill ha dig”: Barcelona, Mallorca, Kanarieöarna, Venedig och Lissabon.
Den andra kategorin är döpt ”destinations which are beginning to suffer”, det vill säga platser där konsekvenserna har börjat märkas på allvar. Fodor’s identifierar dessa som Agrigento på Sicilien, Brittiska Jungfruöarna, Kerala i Indien, Oaxaca i Mexiko, Tokyo och Kyoto i Japan och skotska North Coast 500.