Annons:

Premium

Så påverkar extremvädret hur vi planerar att resa

Värmeböljan till trots har bokningstrycket runt Medelhavet varit högt i sommar. Men ny statistik visar att oro för vädret påverkar hur vi semesterplanerar framåt – och vilka resmål vi väljer. Av: Linda Iliste

Det har varit varmt runt Medelhavet i sommar – så varmt att det talats om extrem hetta och värmerekord har uppmätts på flera håll. I Spanien har röd varning utfärdats då temperaturerna krupit upp till 47,6 grader. Det har brunnit på Rhodos, Korfu, Evian och Teneriffa. Det har varit över 40 grader på Sardinien. 

Enligt den vetenskapliga organisationen European Severe Storms Laboratory, som forskar kring extrema väderhändelser, har det under juni och juli 2023 rapporterats in över 12 000 så-kallade extrema väderhändelser. Det är 200 procentig ökning jämfört med samma period sommaren 2018.

Påverkar väderhändelserna turismen i längden? Det enkla svaret, är ja. Inte nödvändigtvis volymerna, men däremot konsumenternas beteende. 

Efterfrågan på resor har under sommaren 2023 varit enormt stor. Något de flesta researrangörer tolkat som uppdämd längtan efter åratal av reserestriktioner. Extremvärme har inte avskräckt svenska semesterfirare. I intervjuer med bland annat SVT har Apollo och Tui meddelat att bokningstrycket varit oförändrat och att man inte sett några avbokningstrender.

Påverkan ligger snarare i hur vi, globalt, planerar framåt. Tendensen syns i statistiken i en ny rapport från European Travel Commission, ETC – paraplyorganisation för 37 turistorganisationers verksamhet i Europa som är inriktad på att främja den europeiska turistnäringen. Av de tillfrågade resenärerna uppger 10 procent färre att de hoppas kunna resa till Medelhavet mellan juni och november. 

Vidare uppger 7,6 procent att händelser kopplade till extremväder, framför allt värmeböljor, betraktas som ett ”stort bekymmer” i relation till att våga boka just de resorna. 17 procent av tillfrågade européer rankar även ”skönt väder” som det främsta kriteriet när en resa ska bokas. 

Paris

Samtidigt är bokningsmönstret i världens största turistland Frankrike förändrat. I ett gemensamt pressmeddelande från Atout France (den franska statens marknadsföringsbolag för fransk turismnäring), ADN Tourisme (en sammanslagning av Frankrikes turistbyråer) samt det franska turistministeriet går det att läsa, att statistik från undersökningar och hotell visar att resenärer i allt större utsträckning väljer norra Frankrike framför södra. Under juni och juli ökade hotellbeläggningen i norr med 6 procent. Samtidigt sjönk de i Frankrikes östra Medelhavsregioner med 4 procent och i de västra med 5 procent. 

Under lyxresemässan Virtuoso Travel Week, som ägde rum 12–18 augusti i Las Vegas, stod det även klart att flera internationella researrangörer redan nu ser förändrade bokningsmönster. När hettan under sommaren slagit till runt de klassiska resmålen vid Medelhavet har kunderna i stället börjat boka resor till Norge och Köpenhamn. 

I rapporten från ETC syns även ett ökat intresse för Tjeckien och Irland, två andra länder som inte heller anses vara traditionella europeiska sommarresmål.

– Vi räknar med att oförutsedda väderförhållanden i framtiden kommer att ha större påverkan på resenärers val i Europa, säger ETC:s chef Miguel Sanz.