Annons:

Premium

Resebranschen fjärde mest utsatta för skadlig internettrafik

Mer än två femtedelar av all internettrafik relaterad till resebranschen drivs av ”illvilliga botar” enligt en ny rapport. Det är en kraftig ökning bara under det senaste året.

Enligt amerikanska cybersäkerhetsföretaget Impervas nya rapport 2024 Bad Bot Report kommer 44,5 procent av all internettrafik inom resebranschen av trafik från ”illvilliga botar” (”malicious bots” är facktermen på engelska).

Det är en ökning av bottrafik – det vill säga automatiserade program som utför olika uppgifter på nätet i stället för människor – på motsvarande 7,5 procent. I fjol utgjorde de illvilliga botarna 37 procent av trafiken.

Enligt Impervas klassificering använder 66 procent av de illvilliga botarna ”avancerade tekniker för att efterlikna mänskligt beteende” – och resor är den fjärde mest utsatta branschen. Bara spel, telekommunikation och databehandlingstjänster/IT är mer utsatta. Hela 61 procent av resebranschens skadliga trafik kommer från just ”avancerade” illvilliga botar vilka klassificeras som ”sofistikerade”.

”Resebranschen har alltid tampats med komplexa botproblem [och] flygbolagen är särskilt utsatta. . . [av bots som] samlar data, stör tjänster och ibland begår bedrägerier”, skriver Imperva i rapporten.

Ökningen av skadlig trafik märks emellertid inte bara inom resebranschen. För femte året i rad steg den totala nivån inom alla sektorer. I dag utgör 32 procent av all internettrafik av illvilliga botar, vilket är en ökning på 8 procent sedan 2019. 

Imperva påpekar att det troligtvis beror på den ökade användningen av AI och de stora språkmodellerna som används för att träna upp generativ AI. Det påverkar hur sofistikerade botarna är. 

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024