Annons:

Premium

Danska lillebror kan slå svenska storebror – och vill locka arbetskraft från Sverige

Almedalsveckan som går igång nästa vecka i Visby har tunga anor sedan 60- och 70-talet. Folkemøde på Bornholm är en nykomling men har växt snabbt. 2023 års Folkemøde i Allinge på Bornholm slog rekord med 114 100 besökare under tre dagar och 2 800 events. Text: Janne Sundling

”Det finns en omfattande brist på medarbetare vilket vi har sett under några år och det kommer att fortsätta”

Demokratifestivalen är Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan. Lite otippat var att frågan om aktiv dödshjälp var ett tema både under Danmarks statsminister Mette Frederiksens (Socialdemokratiet) invigningstal och under hennes partiledartal under Folkemødet. Även utrikesminister Lars Løkke Rasmussen från samarbetspartiet Moderaterne tog upp frågan under sitt partiledartal. 

Men en kanske större fråga var den danska arbetskraftsbristen som spås hålla i sig.

Arbetslösheten i Danmark är 2,8 procent och det råder brist på arbetskraft inom både offentlig och privat sektor. Aldrig förr har Danmark haft så många sysselsatta. Enligt Dansk Arbejdsgiverforening kommer utvecklingen att hålla i sig ännu en tid och innebär att det finns potential som inte realiseras. Lösningen är, enligt dem, att ta in arbetskraft från andra länder, däribland från Sverige. 

– Det finns en omfattande brist på medarbetare vilket vi har sett under några år och det kommer att fortsätta. Generellt sett innebär det att det finns potential som vi inte använder. Vi behöver få in medarbetare som kan lösa uppgifterna och skapa det välstånd som Danmark har kapacitet för. Det handlar om 60 000 jobb som inte tillsätts på halvårsbasis. Det kan lösas med fler medarbetare från andra länder, sade Erik Simonsen, vicedirektör Dansk Arbejdsgiverforening
Ett av länderna kan vara Sverige, menar han. 
– Svenskar är några av de bästa medarbetare som vi kan få, de kan förstå danska och vi kan förstå svenska. Kulturen är inte väsentligt skild, så det är något av det bästa. Men jag tänker att svenska företag också har behov av medarbetare. Vi ska göra allt vi kan, men respekterar det, säger Erik Simonsen och fortsätter: 
– Jag tror att man kan överväga att underlätta för invånare som är under utbildning vid ett svenskt universitet, men som har medborgarskap utanför Europa. De kan inte komma till Danmark och göra ett projekt eller få studiejobb på ett danskt företag. Det tror jag är något man kan överväga att göra mer smidigt.