”Jag vill bara ha GFH (Global Football Holdings) ut ur min fotbollsklubb” och fick dagens största applåd.
De är naturligtvis långt fler på en hemmamatch. Men söndagen den 29 januari i år hade runt 500 fans infunnit sig på läktaren på Brøndbyhallen. Föreningen ville, som det hette, säkerställa en ”öppen och demokratisk process” kring att de nu får nya ägare i American Global Football Holdings.
Fler och fler europeiska klubbar kommer i globala konglomerats händer. Ägarna till dem ser en möjlighet att dra stor nytta av fotbollens outnyttjade kommersiella potential, fotbollsklubbarna blir allt mer av eventföretag, med höga kostnader för spektakulära spelarköp, upptrissade tv-rättigheter och merchandising.
Men fansen, som fruktar att man ska tappa sin identitet och föreningskänsla, ger sig allt oftare upp på barrikaderna.
Global Football Holdings tog över aktiemajoriteten i Brøndby IF från danske Jan Bech Andersen, för 156,8 miljoner danska kronor (235 miljoner SEK). De hade redan en portfölj bestående av belgiska SK Beveren, portugisiska Estoril Praia och ett delägande i Bundesligaklubben FC Augsburg. Dessutom har en av Global Football Holdings förgrundsfigurer, David Blitzer, även aktier i bland annat Crystal Palace i Premier League, en amerikansk ishockeyklubb och i basketlaget Philadelphia 76ers.
Där på läktaren tog en av fansen till orda:
”Jag vill bara ha GFH (Global Football Holdings) ut ur min fotbollsklubb” och fick dagens största applåd.
Men konglomeratens intåg i fotbollsvärlden tycks bara accelerera.
I september kunde International Centre for Sports Studies (CIES) rapportera att det under de tre föregående åren hade skett en 75-procentig ökning av antalet klubbar i världsfotbollen vars ägare har flera klubbar. När Premier League-klubben AFC Bournemouth togs över i december av den amerikanske miljardären Bill Foley – som sedan dess har lagt till Frankrikes FC Lorient i ägarföretaget Black Knight Football Club – blev klubben den tionde i den högsta engelska ligan som har kopplingar till andra klubbar via sina ägare.
Kieran Maguire, författare till boken ”Price of Football – Understanding Football Club Financing” menar att det var den Abu Dhabi-ägda City Football Group som först blev synonym med den nya modellen. Innan man köpte Manchester City 2008 och sedan utökade sitt imperium var det normen att varje klubb i europeisk fotboll skulle ha sin egen ägare. I dag tillhör 12 klubbar konglomeratet från emiratet.
– Det kan mycket väl vara så att Red Bull-gruppen kom först, men det var City Football Group som blev förebilden eftersom de tog med sig de väsentliga idéerna och verkligen utnyttjade modellen. De använde samma träningsprogram i de olika klubbarna, hittade talanger i nätverket och flyttade spelare från en klubb i portföljen till en annan, säger Kieran Maguire till Berlingske.
Att spelare kan växla mellan ägarnas klubbar är enligt Maguire en av de viktigaste fördelarna med att äga flera klubbar. De kan skapa en slags näringskedja, där i slutändan de bästa spelarna hamnar i toppen av systemet. För City Football Group i Manchester City.
För engelska klubbar gäller också att man kan minimera en del av Brexits negativa konsekvenser för den fria rörligheten genom att äga klubbar i andra länder.
Under många år har synen i fotbollsvärlden annars varit att det inte var värt att satsa pengarna för att få avkastning på sin investering.
Men amerikanerna delar inte den uppfattningen.
Man förutspår tillväxt i fotbollsvärlden. World Football Summit – ett slags fotbollens svar på World Economic Forum, där sportens viktigaste finansiella aktörer möts – publicerade i december en rapport som förutspår en årlig tillväxt på 4,1 procent under perioden 2022-2027.
Men lika viktigt har rika amerikaner med förkärlek för sport som investeringsobjekt sett sig tvingade att lämna USA. Där är det nu så dyrt att köpa en amerikansk idrottsklubb att det bara är meningsfullt för väldigt få. Det gäller både i amerikansk fotboll, basket, baseball och i soccer. Priset har pressats upp mycket högre än vad som är fallet i europeiska klubbar.
Det amerikanska ligorna är slutna system utan fara för nedflyttning. Då riskerar inte ägarna en inkomstminskning till följd av dåliga prestationer, som i europeisk fotboll.
Amerikanerna har sett europeisk fotboll som ett nytt tillväxtäventyr och gör investeringarna i stor skala.
Jonathan Holtegaard är styrelseledamot i Fanssektionen i Brøndby, och var han med och startade fanrörelsen ”Rädda Brøndby”.
Han säger att protesterna kommer att fortsätta när Brøndby IF drar igång vårsäsongen hemma mot AC Horsens söndagen den 19 februari.
– Man sitter trots allt inte uppe hela natten och gör ett tifo för morgondagens match, som jag gjorde när jag var yngre, så att investerarna kan glädjas åt framgångarna på planen som fansen hjälper till att skapa. Pengarna måste stanna i klubben, så de kan bli starkare, säger Holtegaard till Berlingske.
I Sverige finns den så kallade 51-procentregeln inom svensk idrott som fastställer att 51 procent av en idrottsförening ska ägas av medlemmarna. Till exempel äger Hammarby IF Fotbollförening 51,24 procent av rösterna och 34,41 procent av kapitalet i Hammarby Fotboll AB. Resterande kapital/röster ägs av Anschutz Entertainment Group Sweden AB samt fyra övriga investerare (som Zlatan Ibrahimovic).
Global Football Holdings: majoritetsägare i Brøndby IF, belgiska SK Beveren och portugisiska Estoril Praia. Delägare i tyska FC Augsburg.
Pacific Media Group: Det amerikanska företaget äger klubbar som engelska Barnsley, franska Nancy och tyska Kaiserslautern.
City Football Group: Äger 12 klubbar på flera kontinenter. Bland annat engelska Manchester City, indiska Mumbai City FC, japanska Yokohama, New York City och italienska Palermo FC.
Red Bull Group: Den österrikiska energidryckstillverkaren äger Österrikes Red Bull Salzburg, New York Red Bulls, Red Bull Bragantino från Brasilien och RB Leipzig, som den förvärvade genom att kringgå tyska regler om att klubbar måste vara majoritetsägda av sina fans.
Redbird Capital Partners: Den amerikanska investeringsfonden köpte italienska A.C. Milan 2022. Äger sedan tidigare franska Toulouse FC, har aktier i spanska Malaga, i engelska Liverpools ägargrupp Fenway Sports Group och klubbar från andra sporter, till exempel ett indiskt cricketlag.
777 Partners: Det Miami-baserade företaget äger Italiens Genua, Belgiens Standard Liege, Red Star FC i Paris och Rio-klubben Vasco da Gama.
Qatar Sports Investments: äger franska superklubben Paris Saint-Germain FC och har ägande i portugisiska SC Braga. Nu spekulanter på Manchester United. Priset har uppskattats till fyra miljarder pund (ca 50 miljarder SEK).