Annons:

Premium

Internationella ”föreställningar” ett problem för saudisk turism

”Låt folk komma och göra sina egna bedömningar.” Det menar vd:n för Saudiarabiens turistmyndighet, Fahd Hamidaddin – samtidigt som han erkänner att det finns problem med människors ”föreställning” om landet.

Uttalandet kom vid ett rundabordssamtal under resmässan Arabian Travel Market i Dubai som just avslutats. Stor vikt lades vid ”föreställningen” om hur säkert Saudiarabien är för kvinnliga resenärer. 

– En sak som vi inte gör bra [är att prata om] säkerhet för kvinnor, vi borde berätta för världen mer om hur säkert Saudiarabien är [för kvinnor]. Vi kommer att berätta för världen hur säkert det är för våra mödrar, systrar och döttrar, våra kvinnliga resenärer, sa Fahd Hamidaddin.

I landets strategi Saudi Vision 2030 ingår biljoninvesteringar på infrastruktur för nöjesresande. Målet är att år 2030 kunna hantera samma årliga turismvolymer som Frankrike.

– Låt folk komma och göra sina egna bedömningar. Oavsett vad vi påstår är det inte samma sak [som att se det med egna ögon]. År 2030 kan många uppfattningar förändras. Många människor kanske fortfarande säger att det eventuellt inte är säkert, folk kan alltid hitta en vinkel att ogilla. Om du frågar mig vad som har fungerat bäst för att främja Saudiarabien, så är det vårt folk.

Frågan är om det verkligen är säkerheten för internationella kvinnliga resenärer som i sammanhanget är det stora orosmolnet. Snarare är det situationen som landets kvinnliga medborgare lever i som avskräcker en betydande del internationella, västerländska resenärer av alla kön.

Utvecklingen för saudiska kvinnor har visserligen – förhållandevis – rört på sig. Sedan 2018 har kvinnor rätt att ta körkort. Året därpå fick kvinnor rätt att vara reseguider och checka in på hotell utan manlig förmyndare. Samma år avskaffades kravet på att restauranger skulle ha separata ingångar för män och kvinnor, och en del har sedan dess upphört att segregera gäster av olika kön. 

Sedan 2021 tillåts ensamstående och frånskilda kvinnor samt änkor att leva utan tillstånd från manlig förmyndare. Men, överlag, har kvinnorna i Saudiarabien fortfarande mycket liten egen frihet. De måste alltjämt ha förmyndares tillstånd för det mesta inklusive att gifta sig. Inom äktenskapet måste en hustru ”lyda” sin man på ett ”rimligt sätt” och hennes ekonomiska stöd från maken är beroende av hennes ”lydnad”. Lydnad som i sin tur innefattar allt från samliv till resor på egen hand. Oftast är det kvinnornas fäder, makar eller bröder som är förmyndare. 

Även andra kränkningar av mänskliga rättigheter lyfts ofta som ett stort hinder för att Saudiarabien ska lyckas med sina ambitiösa turismsatsningar. 

På nytt jobb