Annons:

Premium

Så mycket tjänar topparna i reseindustrin

Travel News Premium har gått igenom vad knappt hundra höjdare i reseindustrin tjänar. Lönenivåerna analyseras av vår reporter Leif Holmkvist.

Ska en resebyråchef ha lön som en börs-vd eller en undersköterska? Det beror förstås på, det är ändå viss skillnad på Ving och Vulkanresor, som i dagarna gör skäl för namnet.

Minst tre saker förenar namnen på resebranschens lönetopp:

# De är vidsynta människor som älskar öppna gränser och nya upplevelser.

# De är entreprenörssjälar som bygger företag i hård konkurrens som gynnar oss resenärer.

# De är hårt pressade av pandemin och en regering som inte fullt ut förstår att uppskatta deras slit.

Det som skiljer dem åt är främst företagens storlek och därmed nivån på vad som är rimlig lön. Sambandet större ansvar och högre lön är svårt att ifrågasätta.

Några av de större bolagens chefer är rekryterade mest i kraft av sin kompetens som företagsledare, men de flesta har jobbat sig till gedigen erfarenhet av sin bransch. Titta bara på listans topp fem:

Johan Wilson är långvägare inom Amex, med drygt tio år som chef för Carlson Wagonlit i UK. Magnus Wikner började i Ving för 35 år sedan, men gjorde ett par utflykter som marknadschef på McDonalds och ICA. Mathias Hedlund kom från Svenska Spel och gick via Eniro och Klarna innan han för sju år sedan tog över Etraveli. Katarina Sjögren Petrini har varit Ticket trogen i 15 år. Eva Moen Adolfsson kom till Resia för 17 år sedan efter några år som hotellchef.

Det här är folk som kan sitt jobb och sin bransch och ska självfallet ha betalt därefter.

Ju längre ner vi kommer på listan desto fler entreprenörer och småföretagare hittar vi. Många har startat egen firma utifrån ett brinnande intresse för landet eller temat de bygger verksamheten kring antingen det är skidåkning eller golf, Indien eller Island.

Listan bygger på 2020 års deklarationer, alltså inkomståret 2019 då covid-19 var ett okänt begrepp. Det innebär att de företagsägare som lyckats bra kunde tillåta sig utdelning i stället för lön även om skattereglerna inte direkt gynnar småföretagare.

De rätt höga kapitalinkomster vi ser behöver inte härröra från vinster i resebranschen. Många av resebyråägarna har säkert ägande i andra branscher och kan ha investerat tidigare vinster brett för att sprida risk.

Ungefär hälften av cheferna på listan har fyllt på lönen med kapitalinkomst, de flesta dem i form av en ganska ordinär utdelning på

några hundra tusen. I år blir det ingen utdelning och frågan är väl i några fall om de ens kan få ut sin lön.

Var femte chef på listan är kvinna, vilket är lite lågt i en bransch som har övervägande kvinnliga anställda. Men det har sannolikt att göra med att tillflödet av kvinnliga entreprenörer var klent för 20 – 30 år sedan då de flesta byråerna startades. Kvinnligt entreprenörskap, oavsett bransch, verkar vara en skuta som går att vända, men den vänder sakta.

Text: Leif Holmkvist