Annons:

Premium

Så mycket tjänar de mest välavlönade direktörerna i reseindustrin

Etravelis vd Mathias Hedlund och hans högra hand Johan Elwin toppar som väntat löneligan för reseföretagen, som innehåller många Nordenchefer och Vinghöjdare. Av: Leif Holmkvist.

”Högt på listan hittar vi ett koppel Nordenchefer med lång och trogen tjänst i bolagen: TUI:s Jessica Enbacka, Amex GBT:s Johan Wilson, Resias (nyligen Reed & Mackay) Eva Moen Adolfsson, Der Touristiks Peter Browall och FCM Travel Solutions Bodil Månsson som alla tjänar två miljoner eller lite mer”

Nio miljoner i årslön är inte fy skam, men Mathias Hedlund och hans ledningsgrupp har nog en fetare dusör att vänta om försäljningen till Booking går igenom. Jätteföretagets komplicerade ägarkonstruktion har en minoritetspost till grundarna.

Rejäla kapitalinkomster har tvåan på listan, branschveteranen och investeraren Mattias Sesemann, som för drygt tio år sedan sålde sitt Travelpartner till just Etraveli.

Högt på listan hittar vi ett koppel Nordenchefer med lång och trogen tjänst i bolagen: TUI:s Jessica Enbacka, Amex GBT:s Johan Wilson, Resias (nyligen Reed & Mackay) Eva Moen Adolfsson, Der Touristiks Peter Browall och FCM Travel Solutions Bodil Månsson som alla tjänar två miljoner eller lite mer.

Nordic Leisure Travel Groups ledningsgrupp har också hyfsat betalt, med koncernchefen Magnus Wikner på plats fyra med lika många miljoner. Camilla Everberg, Stefan Lincoln och Peter Grandell får nöja sig med hälften.

 

STS Alpresors ägare Olle Magnusson tar ut 3,5 miljoner i lön, men har nästan lika mycket i kapitalinkomst.  Torbjörn Blomqvist på Stockholm Meeting Selection nöjer sig med 1,5 miljoner, men har det dubbla i kapitalinkomst.

Notabelt är att många ligger kring 600 000 eller mindre i inkomst av tjänst. Det har förvisso varit tre svåra covid-år för resebranschen och svårt att ta ut jättelöner, men mer troligt är att brytpunkten för statlig inkomskatt spelar viss roll för den som är ägare i bolagen och kan lägga undan till utdelning.