Annons:

Premium

Resebyråernas bäst och sämst betalda

Onlinebokning, affärsresor och lyx betalar sig bäst i resebyråbranschen. Förutom att vara ägare och styra utdelningen. Av: Leif Holmkvist.

Det är i branschen idel kända namn i lönetoppen för resebyråerna:

Etravelis vd Mathias Hedlund toppar som vanligt med drygt 8 miljoner i lön och nästan lika mycket i kapitalinkomst. Med sig på pallen har han även i år sin CCO Johan Elwin som har en lön en bit över 5 miljoner.

Men på andra plats har branschens lyxlady och slottsfru Leija Graf sprängt sig in bland herrarna. Hennes Select Collection gjorde i fjol ett rekordår och använde en del av vinsterna till att fortsätta satsa på Skottorps slott utanför Laholm.

Leija Grafs koncern omsatte i fjol 468 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter finansnetto på 43 miljoner. Vid en extrastämma förra våren delades 25 miljoner ut till ägarna och 15 av dem dyker upp som kapitalinkomst i Leija Grafs deklaration. Utöver det hade hon nära 8 miljoner i inkomst av tjänst.

I toppen hittar vi också STS Alpresors arvtagare Olle Magnusson som tar ut 4 miljoner i lön och har lika mycket i kapitalinkomst.

Därefter kommer två rutinerade damer: Tickets vd Katarina Sjögren Petrini och Reed & Mackays (tidigare Resia) vd Eva Moen Adolfsson som båda tjänar drygt 3 miljoner.

I skiktet mellan 2 och 3 miljoner kommer cheferna för en rad i branschen kända förkortningar: BCD, GBT, FCM, CWT. Här seglar också listans enda båtburna deltagare in, Strömmas Peter Henricson. Scrolla och kolla.

Som alltid ligger många kring 600 000 eller mindre i inkomst av tjänst. Brytpunkten för statlig inkomskatt spelar viss roll för den som är ägare i bolagen och kan välja utdelning. Tommy Swanson och Pontus Langley är två exempel.

Till sist den obligatoriska genuskontrollen: 30 av listans 82 personer är kvinnor, vilket ger en andel på 36,6 procent.