Tidigare har Travel News alltid sammanställt två lönetoppar för de bäst betalda cheferna i resebranschen, en för de 100 bäst betalda männen och en för de 50 bäst betalda kvinnorna. Men från i år slår vi hop de två listorna till en, vilket de kvinnliga toppledarna i branschen är mycket positiva till.
– Genom att dela upp lönelistor mellan kvinnor och män finns risken att bilden av att förutsättningarna är olika blir en sanning. Men vi agerar på en gemensam marknad, säger Eva Moen, vd på Resia, som på årets lönetopp hamnar på 30:e plats med en inkomst på 2,6 miljoner kronor.
Kartläggningen visar att det är svårt för kvinnorna att nå toppjobben som ger allra mest cash i plånboken. Ingen kvinna på listan tjänade mer än 3,1 miljoner under inkomståret 2011. Det gjorde däremot 21 män, exempelvis Sam Weihagen från Thomas Cook (10,2 miljoner), SAS vd Rickard Gustafson (9,4 miljoner) och Ving Nordens vd Lars Löfgren (6,1 miljoner).
Gemensamt för dessa välbetalda jobb som innehas av män är att det är koncernchefsjobb eller nyckelpositioner på olika nivåer inom internationellt ägda företag inom exempelvis charter och affärsresebyråer – eller inom renodlade transportföretag som SJ, SAS och Stena Line. Den mest välbetalda kvinnan inom resebranschsfären finner vi på plats 22, SEB Korts mångåriga vd Synnöve Trygg, som 2011 hade en taxerad inkomst på precis ovanför 3-miljonersstrecket. Bara några tusenlappar mindre tjänar den näst bäst betalda kvinnan, Swedavias vd Torborg Chetkovich (plats 24).
Chetkovich är inte förvånad över den manliga dominansen i lönetoppen.
– Däremot undrar man ju när vi ska få ett mer jämställt arbetsliv. Vi har alla ett ansvar att lyfta fram och upp kvinnor i organisationer och se till att de får rätt betalt, säger hon.
Trots att flyget är en manligt dominerad utpost inom resebranschen med få kvinnor i toppositioner är 36 procent av Swedavias chefer kvinnor.
Hennes bästa tips för kvinnor som vill nå toppen och därmed de riktigt höga lönerna är att veta vad man gillar att göra.
– Min främsta drivkraft är att jobba med det jag gillar, för då gör jag ett bra jobb. Men du får inte heller vara blyg när du diskuterar lön. Det finns benchmarking att ta del av, och det är viktigt att ha det med i lönesamtal så du kan ta en faktadiskussion, så att det inte bara blir en emotionell diskussion.
På 100-listan är totalt 28 kvinnor representerade, dryg en fjärdedel. Hotellvärlden är bäst representerad. Nio hotellkvinnor med Grand Hôtels vd Marie-Louise Kjellström i spetsen finns bland de 100 mest välbetalda. Att satsa på toppjobb inom de nordiska charterjättarna, som Fritidsresors kommunikationsdirektör Lottie Knutson (2,9 miljoner) och Ving Nordens it-direktör Margareta Bremas (2,1 miljoner), är också ett smart val för kvinnor som vill fylla sina lönekuvert.
I årets lönetopp är det dock ingen operativ toppchef som tar förstaplatsen. Där tronar skidresearrangören STS Alpresors ägare Olle Magnusson som tjänade 10,3 miljoner kronor, närmast en fördubbling från året innan på 5,4 miljoner kronor.
– Inkomsten 2011 härrör sig från en interntransaktion i vår bolagsgrupp. Det skedde samtidigt som vi investerade cirka 70 miljoner i Hotel Salzburger Hof, något som får positivt genomslag under innevarande år, säger han.
KLICKA PÅ TABELLERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT
Elite Hotels Bicky Chakraborty må vara både karismatisk och framgångsrik, men platsar på lönetoppens 100-lista – det gör han inte.
Han intar plats 101 med 1,3 miljoner i inkomst, och är självskriven på årets kändistopp över reseprofilerna utanför 100-listan. Jämfört med andra ägare till reseföretag är han generös med löneutbetalningar till sig själv. I botten på kändistoppen hittar vi Pontus Langley, ägare till Langley Travel, som inte tagit ut en krona i lön, och Travel Supports Peter Stegarås som tjänade 35 000 kronor.
På kändistoppen återfinns också flera onlineprofiler: Mr Jets vd Lisa Farrar
(1 140 000 kr), Åsa Murphy på Expedia (1 153 000 kr) och slitvargen Ralph Axelson, vd för Etraveli (1 083 000 kr). Alla ljusår borta från Travellinks vd Peter Carlsson som detta år tjänade sju gånger mer. (se notis).