Annons:

Hotellchefen som tjänar mest i branschen

Efter många år av arrangörsdominans har en hotelldirektör tagit över topplaceringen i år. Mer bekant på Travel News årliga lönetopp är bristen på kvinnor.

Ska du hamna i topp på Travel News lönelista ska du ta ett toppjobb hos någon researrangör. Ungefär så har flera av våra artiklar om de bäst betalda resecheferna inletts de senaste åren. Ifjol toppades listan av STS Alpresors ägare Olle Magnusson, tätt följd av Thomas Cooks Sam Weihagen. Bland de tio bäst betalda resecheferna var då sammanlagt fyra från någon researrangör.
Dessförinnan prenumererade Sam Weihagen på topplatsen i flera år, och när inte hans namn tronade överst gjorde hans yngre charterkonkurrent Johan Lundgren på TUI Travel det.
Vi får gå tillbaka ända till 2006 (inkomstår 2004) för att hitta en lista som inte toppas av en chef från arrangörsleden. Då var det SAS dåvarande koncernchef Jörgen Lindegaard som hamnade överst med en taxerad inkomst på 7 940 000 kronor.
Därför innebär årets kartläggning ett trendbrott. Högst upp ståtar nämligen Pandox vd Anders Nissen med en taxerad inkomst på nära 11,3 miljoner. Nissen är inte bara den som hade högst inkomst under 2012, han är även den som svarade för topplistans största höjning  –  plus 6,3 miljoner kronor.
– Jag brukar inte kommentera min lön, men här kan jag göra ett undantag och säga att löneökningen har en förklaring, nämligen försäljning av aktier som jag gjorde i samråd med ägarna samt utdelning, säger Anders Nissen.
Även om Anders Nissen inte toppat lönelistan tidigare har han varit med högt däruppe de senaste åren. Frågan är därför given:  Vilka är dina bästa tips för att få en riktigt bra lön i resebranschen?
– Min strategi har alltid varit att vakna tidigt, göra ett bra jobb och lägga mig sent. Lönen har aldrig varit en drivkraft och det tror jag är ett bra tips för alla, säger han och fortsätter:
– Man ska också tänka på att Pandox har en rätt stor internationell verksamhet vilket präglar synen på löner och förmåner.

Bland hotellen var Scandic mest generöst med chefslönerna 2012. Anders Ehrling som under det aktuella året var vd drog in 6,4 miljoner kronor, dåvarande affärsutvecklingschefen Martin Creydt 2,9 miljoner, finansdirektören Camilla Rudebjer 2,5 miljoner och Joakim Nilson, som då bar titeln Sverigechef, 2,3 miljoner. Först därefter kommer nästa hotellchef (bortsett från Nissen), nämligen Jan Roy, vd på Park & Resorts, med en taxerad inkomst på strax under 2,3 miljoner kronor.
Trots trendbrottet i toppen går arrangörssidan inte lottlös ur striden. På lönetoppens fjärdeplats ligger Lars Löfgren som 2012 var vd på Thomas Cook Northern Europe och listans tolva är löneligans bäst betalda kvinna, Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson med en taxerad inkomst 2012 på nära 4,8 miljoner kronor.

Trots att Lottie Knutson tar ett rejält kliv uppåt på årets lista (hon låg på plats 25 ifjol) så finns det en trend som fortsätter att hålla lönetoppen i ett bastant grepp – bristen på kvinnor bland de bäst betalda cheferna i resebranschen.  På årets 100-lista är fördelningen 75–25 till männens favör.
Efter Lottie Knutson hittar vi SEB Korts dåvarande vd Synnöve Trygg på plats 18 med en inkomst på ungefär 4,1 miljoner medan Swedavias vd Torborg Chetkovichs lön på 3,1 miljoner innebär att hon kniper listans 23:e plats. Tillsammans tjänar de tre bäst betalda kvinnorna ungefär 12 miljoner kronor, att jämföra med den manliga topptrion som tillsammans drar in drygt 32 miljoner.
– Slutsatsen man kan dra är väl att kvinnor inte tar för sig lika bra. Men det är en komplex fråga och resebranschen speglar förstås samhället i stort, säger Lottie Knutson.
 Vart har då Sam Weihagen tagit vägen? Ja, 2012 som den här lönetoppen gäller stod han på engelska Thomas Cooks lönelista.

Kommentarer är stängda.