Vem tjänar pengar på hotellet? Under pandemin är det i vart fall inte ägarna, möjligen hyresvärdarna, men definitivt cheferna. Många anställda har däremot förlorat jobbet, andra får permitteringslön.
Normalt är hotell en bransch med hygglig, men inte hög, lönsamhet. Oftast, för branschen är känslig för konjunktursvängningar och sedan en tid utsatt för hård konkurrens från nätaktörer som Airbnb.
En titt på lönetoppen året innan coronan sänkte branschen visar föga överraskande att de börsnoterade bolagen betalar bäst. Det förvånar inte heller att fastighetsägare slantar upp bättre än hotelloperatörer.
Att Pandox vd kvitterar ut en miljon i månaden, dubbel så mycket som Radissons Nordenchef, är ändå lite anmärkningsvärt. Å andra sidan betalar börsens fastighetsbolag sina direktörer bra. Kåkar har länge varit en säker investering med god och stabil avkastning och sånt underlättar när direktören ska förhandla sitt förmånspaket med styrelsen. Men med den press marknaden nu sätter på branschen lär de få slita för sin peng.
Bland kedjorna betalar Pandox sina högsta chefer bäst, Radisson och Winn något mindre, Scandic, Nordic Choice och Elite ännu mindre och Best Western minst, kanske för att det är ett annat koncept med mindre direkt ansvar.
Vi har räknat ut att över 35 procent av namnen på listan är kvinnor, med Pandox ekonomidirektör i topp, tätt följd av Svenska Mässans vd och en bit före Nordic Choice svenska operativa chef.
Nästan alla cheferna synes vara goda skattebetalare som bidrar till att staten nu kan stötta en blödande bransch. Mest betalar förstås Elites grundare Bicky Chakraborty som deklarerar 30 miljoner i kapitalinkomst. De flesta har inte överdrivet stora inkomster från värdepapper och några verkar ha högst ordinära bostadslån.
Analys: Leif Holmkvist