Det är svårt med mål. Det vet avgående statsminister Stefan Löfven allt om. Han lovade att hans Europa inte skulle bygga några murar och att vi skulle ha Europas lägsta arbetslöshet. Några år senare har vi en järnridå värdig Donald Trump runt Europa och EU:s näst högsta arbetslöshet i Sverige.
I årtionden har vi också hört talas om att turism och reseindustrin är en ny basnäring i Sverige. Från Maud Olofsson till Ibrahim Baylan till alla som har Visita och Visit Sweden på sitt visitkort har repeterat detta mantra.
Samtidigt går svensk turism 2020 från 2,4-2,7 procent av BNP till 1,5 procent. Ett tapp med 33 procent enligt Tillväxtverket.
Och nu efter pandemin tänker man sig att Sveriges regering ska göra en återstart av reseindustrin. Från tårna till hårtopparna. Nu ska basnäringen reseindustrin ÅTERSTARTA!
Nu händer det.
Och så hände det.
I måndags klockan 10 kallade näringsminister Ibrahim Baylan till en pressträff i Rosenbad för att berätta om den gigantiska satsningen på alla oss som jobbar inom reseindustrin och förhoppningsvis läser Travel News. Enligt Tillväxtverket arbetar 123 000 människor i vårt bevakningsområde. Vi ska nu få dela på ett nytt investeringsbidrag på 30 miljarder.
Jag menar förstås miljoner, sa Ibrahim Baylan på pressträffen.
Det blir 243 kronor per person i reseindustrin.
Och SAMTIDIGT som denna satsning från staten görs ska vi bli VÄRLDENS MEST HÅLLBARA och ATTRAKTIVA destination.
Om tio år.
Alltså, man förstår att Baylan har lärt sig Löfvens läxa. Det finns nämligen inget index som vi utgår ifrån.
Frågan, målen alltså var är kartan ska nu utredas av branschen och Visit Sweden och Business Sweden och ja, om en månad har vi en ny näringsminister och ja om tolv månader har vi ytterligare en ny näringsminister och då kommer denna fråga att vara lika het som faxen.
Jag frågade Ibrahim Baylan på pressträffen hur vi ska bli en hållbar destination och samtidigt vara attraktiv för internationell turister som vill flyga hit.
– Det går ju inte, svarade det avgående statsrådet.
Nej just det.
Utan flyg blir det ingen turism. Det är bara så det är. Med detta inte sagt att vi ska sluta med vindkraft och sopsortering. Men jag säger det igen. Utan flyg ingen turism. Det är viktigt att vi kommer ihåg det.
Vi går vidare till Scandic. Sanningens minut närmar sig. På torsdag kommer Q-rapporten som kommer att visa om den senaste kursuppgången på 18 procent har koppling till verkligheten eller önsketänkande från marknaden. Min bild är att återstarten inte är lika stabil som det senaste pressmeddelandet från Scandic visar. För ett tag sedan mejlade jag Nordens största hotellbolag och bad om en offert på Travel News efterfest den 11 november. Det tog en dryg vecka innan rätt person undrade vad jag ville. Då hade vi redan skrivit kontrakt med en av Scandics värsta konkurrenter.
Jag säger inte att vi på Travel News är världens bästa i våra kundkontakter, men det ska inte ta en vecka att hitta rätt person hos oss om man vill spendera 100 000 kronor. Det är kanske en skitsumma för Nordens största hotellbolag och dess vd Jens Mathiesen som mitt i corona-krisen plockade ut ersättning på elva miljoner och fick 168 797 095 kronor i corona-bidrag av staten. Inget fel att ta emot bidrag mitt krisen när staten stänger ner ens verksamhet, men kundvård är ändå alla kommersiella verksamheters blodomlopp.
För mig är 100 000 f-skatt hyra, mat och dryck på bordet i tre månader.
Minst.
***
Och till sist några ord om den kommunala poeten i Tranemo. Detta måste vara världens mest välinvesterade kulturbidrag. När jag var på Island fick jag veta att landet har flest konstnärer och poeter per kapita. Landet har fostrat overkliga författare och musiker. Och som av en händelse är turismens andel av BNP 8,4 procent. Det är mer inkomstbringande än fisket. Siffrorna är förstås pre corona. Men de som tror att en saga inte kan förändra världen kan sluta läsa nu. Alltså, vill vi i Sverige ha fler turister ska vi hitta på en ny Lisbeth Sallander. Hon är det mest värdefulla som skapats i det här landet under 2000-talet.
Ha en skön helg så hörs vi på måndag.