Det är något med lyxresorter som får både resenärer och drömmare att tappa omdömet. Kanske är det de välkoreograferade Instagram-flödena. Kanske är det löftet om ett enklare liv – men i ekologiskt linne, med öppen spis och fast wifi. Eller kanske handlar det om en urmänsklig längtan: att hitta sin plats i världen… helst med infravärme och fermenterad kombucha inom räckhåll.
Men ibland är det som om verkligheten glömt att checka in.
Ta till exempel Stedsans in the Woods – det danska kockparets dröm om en hållbar Edens lustgård mitt i Hallands skogar. Här skulle man leva i samklang med naturen, äta från jorden och sova i designade trähyddor för 10 000 kronor natten. Det började med doft av granbarr och fermenterat örtsmör – och slutade med marsvin på svältgränsen, 158 tunnor bajs och en ägarflykt till Guatemala.
Vi har hört talas om leave no trace – men att lämna sin katt och skulder på 6 miljoner är nog inte vad friluftsfolket menade.
Det är lätt att raljera, men fenomenet Stedsans är en spegelbild av vår tid: där storytelling ofta går före struktur, och drömmen om ett nytt liv i skogen är starkare än viljan att googla ”vattenrening Halland + regler”.
Och samtidigt, medan influencers i linnekläder poserade vid eldplatser och surdegsbryggare, kämpade SAS med att få vinterplan att lyfta i tid – och lyckades. I mars var de punktligast i Europa, näst bäst i världen. Det är faktiskt imponerande.
I andra delar av världen pågår ett helt annat drama: piloter i gig-ekonomin slåss i brittiska domstolar för sin rätt till pension och semester. Ryanair hävdar att en pilot inte var anställd utan en sorts flygande frilans – vilket för tankarna mer till Uber än till kabintryck och säkerhetsansvar.
Samtidigt flaggar Kina för att deras medborgare bör undvika USA – en effekt av handelskriget som nu även drabbar turistnäringen. Bokningarna dyker, konferenser ställs in, och Trump har lyckats göra sig ovälkommen till och med bland kanadensare (40 procents tapp i bokningar!). Det är en geopolitisk motsvarighet till att boka en spaweekend – och upptäcka att jacuzzin är fylld med kallt te.
Så vad gör vi med alla dessa motsägelser? Vi flyger gärna punktligt, vi drömmer om närhet till naturen men blir förbannade om mobilen laddar långsamt. Vi vill leva hållbart – men helst med trerätters.
Kanske är det just detta som gör resebranschen så fascinerande. Den rymmer både det vackra och det vansinniga. Den får oss att vilja fly – inte bara i flygplan – utan också från våra egna rutiner, krav och räkningar.
• Veckans största överraskning (utöver Trumps alla vändningar) var att se Tommy Körberg trängas på buss 2 i Stockholms rusningstrafik. Och han sjöng inte – men om han hade fått för sig att sjunga så hade det förmodligen blivit: Stad i ljus.
• Jag har jobbat på en massa redaktioner, men aldrig har jag blivit så väl emottagen av målgruppen som här på Travel News. Förstås vill jag träffa så många som möjligt, men det kommer att ta sin tid. Den här veckan har jag i alla fall hälsat på Unlimited Travel Group och Swedavia.
Trevlig helg!