Trots silvermedaljen, tilldelades laget det totala guldet i momentet Varmköket. Slutplaceringen i Chef’s Table blev brons. När poängen sedan räknades ihop korades det svenska laget totalt sett till silvermedaljörer.
– Detta är helt klart en besvikelse eftersom vi haft ett så tydligt mål. I köken gick allt som planerat i båda momenten och domarna var imponerade av vårt lagarbete och teamkänslan. Nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram, Norge var bättre helt enkelt, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.
Det Svenska Kocklandslaget inledde Culinary Olympics med tävlingsmomentet Chef’s Table den 15 februari. Laginsatsen resulterade då i en guldnivå, vilket höll förväntningarna uppe inför Varmköket som gick av stapeln den 17 februari. Även där uppnådde laget en guldnivå. Domarna fanns under båda tävlingsmomenten hela tiden på plats i köken. Rätter plockades slumpvis ut för bedömning hos juryn som sedan poängsatte allt från ekonomi och hantverksskicklighet till samarbetet i köket och hur servicen flöt på. Smak och presentation var dock det som värderades allra högst.
Varmköksmenyn det Svenska Kocklandslaget tävlade med var:
Förrätt:
Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse.
Varmrätt:
Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky.
Efterrätt:
Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.
Under Chef’s Table serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.