Annons:

SAS behöver ytterligare 100 dagar för att hitta 9,5 miljarder

SAS behöver mer tid för att få grepp om refinansieringen av bolaget. Kapitalbehovet är enligt tidigare uppgifter på 9,5 miljarder. - Det viktiga för SAS nu är att behålla ensamrätten och att hitta en väg ut ur konkursskyddsprocessen, säger säger Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på Sydbank.

SAS har i samband med sin konkursskyddsprocess i amerikansk domstol bett om ytterligare 100 dagar för att även fortsättningsvis ha ensamrätt att kunna presentera en investeringsplan.

– Om SAS förlorar ensamrätten får andra borgenärer möjlighet att skapa en väg ut ur konkursskyddsprocessen eller till och med likvidera bolaget. Det säger Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på Sydbank.

– När man ber om förlängning handlar det om hur komplext det här är, säger han.

Han förväntar sig dock att den amerikanska domstolen – där SAS har ansökt om förlängning – ger bolaget grönt ljus.

Om SAS får 100 dagar längre på sig att få nya investerare under kontroll innebär det att slutet på processen kommer att skjutas in i 2024.

SAS uppger enligt E24 vidare att bolaget och dess rådgivare befinner sig i pågående samtal med intresserade investerare. Fristen för att bjuda på nya SAS-aktier går ut den 18 september och bolagets mål är att få igång en budgivning.

”Att avsluta vår ensamrätt vid denna kritiska tidpunkt skulle hota Chapter 11-processen”, skriver SAS i en domstolsinlaga.

Väntat är att det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Capital tillsammans med den danska staten blir de två klart största aktieägarna i SAS. Men om SAS lyckas få fram en reell konkurrent till Apollo kan budpriset pressas upp, till glädje för fordringsägarna. Ju mer SAS får betalt för aktierna som emitteras, desto mer kan fordringsägarna rädda av sina krav.

Information E24 inhämtat visar också att det kan bli aktuellt för SAS med en separat rättsprocess i Sverige, vilken i så fall kan löpa parallellt med avslutningen av processen i USA. 

Orsaken ska vara att den amerikanska lagstiftningen inte täcker problemställningar kring vissa stora fordringsägare som inte har verksamhet i USA. Om dessa inte godtar den amerikanska lösningen, kan SAS alltså tvingas till en extra runda i svensk domstol.

Kommentarer är stängda.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024
Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024