Annons:

Premium

Portugal slopar sina gyllene visum

Portugal tänker avsluta sitt gyllene visumprogram. De infördes för att locka utlänningar utanför EU att flytta till landet om de samtidigt investerade där, oftast då i fastigheter. Nu har kinesiska och amerikanska inflyttares fastighetsköp med gyllene visa lett till starkt ökade bostadskostnader. Text: Janne Sundling

För att bekämpa fastighetsspekulationerna ska Portugal ”avskaffa utfärdandet av nya gyllene visum”, sa premiärminister Antonio Costa på torsdagen efter ett regeringsmöte. 

Utländska fastighetsköpare som vill förnya sina gyllene visum kommer vara berättigade endast om deras fastigheter används som eget hem, eller om de placeras på den långsiktiga hyresmarknaden, sade han.

Madonna bor ibland i Portugal. Foto: Istockphoto

Portugals gyllene visum skapades för icke-EU-medborgare som en del av ett försök att ordna landets offentliga finanser efter en räddningsaktion 2011 från EU och Internationella valutafonden. Sedan dess har landet samlat in 6,8 miljarder euro, där 90 procent gått till fastigheter, enligt den portugisiska immigrations- och gränstjänsten.

Kinesiska medborgare stod för nästan hälften av de 11 628 uppehållstillstånd som beviljats under programmet, som har blivit populärt också bland amerikanska investerare. För att få gyllene visa har de hittills varit tvungna att göra en fastighetsinvestering på minst 350 000 euro, eller skapa minst 10 jobb i Portugal, eller överföra 1,5 miljoner euro.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024