”Om det finns en övre gräns för vad du kan tjäna genom plattformen kommer detta också att indikera att det är ett anställningsförhållande”
De erbjuder utkörning av mat respektive dagligvaror. EU uppskattar att 28 miljoner människor arbetar för digitala plattformar i EU.
I dag är de allra flesta av dem formellt egna företagare, och har inte rätt till exempelvis sjukpenning.
EU har velat göra det lättare att avgöra om en plattformsarbetare faktiskt ska betraktas som anställd.
Man föreslår att en person ges status som anställd om personens koppling till den digitala plattformen uppfyller minst tre av sju kriterier.
Det kan till exempel handla om att det finns regler för hur plattformsarbetaren ska klä sig eller bete sig.
Om det finns en övre gräns för vad du kan tjäna genom plattformen kommer detta också att indikera att det är ett anställningsförhållande.
Det blir upp till plattformen att förklara varför arbetstagaren inte anses vara anställd.
Överenskommelsen mellan länderna är ett steg på vägen mot en lösning på utmaningarna med ”falska egenföretagare”.
I EU-sammanhang säger man nu att syftet är att skapa ett tydligare ramverk för plattformsarbete i EU. EU-kommissionen uppskattar att av de 28 miljoner plattformsarbetarna är 5,5 miljoner felaktigt kategoriserade.
De betraktas därför som egenföretagare, men är i praktiken anställda och bör därför ha samma rättigheter som andra löntagare.
Att länderna kommit överens betyder inte att de nya reglerna är helt på plats. Nu ska förhandlingar inledas med de förtroendevalda i EU-parlamentet.