Annons:

Premium

Ving har förlorat 100 miljoner i månaden under pandemin

Vingkoncernen gjorde lika stor förlust ifjol, 1,4 miljarder kronor, som året innan då omsättningen var tre gånger högre. ”Helt enligt förväntningarna”, säger CFO Per Knudsen. Av: Leif Holmkvist.

”När pandemin slog till sänkte vi snabbt våra operativa kostnader med 90 procent”

En negativ rörelsemarginal på 68 procent och en soliditet på 4 procent. Skrämmande siffror från Nordic Leisure Travel Groups brutna räkenskapsår 2021 som slutade den 1 oktober.

Men finanschefen Per Knudsen är inte lättskrämd, men han medger:

– Nej, de två senaste åren har väl inte varit de bästa. Efter att i drygt 20 år ha levererat ett operativt resultat före skatt på 1 – 1,5 miljarder kronor har vi två år i rad gjort ett operativt resultat på minus 1,2 miljarder. Vi har alltså förlorat omkring 100 miljoner i månaden under pandemin, men det är helt enligt förväntningarna.

Ni har mött det med sänkta kostnader och en försvarlig dos nytt kapital från ägarna, hur mycket totalt?

– Ja, vi har långsiktiga ägare som tror på oss och ser på vår historiska intjäning. De har gått in med 1,3 miljarder kronor i nytt kapital på grund av covidkrisen.

Vad har ni sparat in på för att få ner kostnaderna?

– När pandemin slog till sänkte vi snabbt våra operativa kostnader med 90 procent. Men sedan har vi sänkt våra fasta kostnader med 500 miljoner. Det har gjorts på en rad sätt, sänkta leasingkostnader för både flyg och hotell, lägre lönekostnader och besparingar i administrationen.

”Vi har alltså förlorat omkring 100 miljoner i månaden under pandemin”

Hur mycket stöd har ni fått under coronakrisen?

– Vi har fått permitteringsstöd i Norden och viss kompensation för fasta kostnader i flera länder, bland annat i Grekland och Spanien. Det rör sig om ungefär 500 miljoner kronor.

Hur ska ni utnyttja de ackumulerade förlustavdragen, det är väl omkring tre miljarder kronor?

– Vi har en skattefordran på cirka 600 miljoner. Vi räknar med att tjäna bra med pengar de närmaste åren och då kan avdragen användas. Men kom ihåg, om vi tjänar miljardbelopp betalar vi också mycket i skatt.

Ni har 1,5 miljarder i räntebärande skulder, var ni någonsin nära att hamna på obestånd under pandemin?

– Nej, våra ägare har gått in när det behövts. Vi har lika stor likviditetsberedskap som vi har skulder.

Och nu har ni ett krig i Europa med skyhöga bränslepriser, hur har ni hedgat mot det?

– Vi säkrar mot både valuta- och bränslepriser, men jag vill inte gå in i detalj hur vi gjort. Vi har inte hedgat lika mycket nu som vi gjort historiskt, men vi har dragit ner riskerna.

Hur ser bokningsläget ut inför sommaren?

– Det ser bra ut, vi räknar med ungefär 80 procents volym i sommar jämfört med normalläget. Kassaflödet ser bra ut och vi ska göra ett positivt operativt resultat i år, det ska vi bland annat använda till att amortera lån.

Varför går det så mycket bättre i Danmark än resten av Norden?

– Ja, det stämmer att Spies stod för mer än hälften av våra intäkter i fjol. De var tillbaka med höga bokningsnivåer redan i maj i fjol och det har fortsatt, det är likadant nu under Ukrainakriget. Danskar är inte lika känsliga för externa störningar.

Hur ser betalningsviljan ut hos kunderna, kan ni höja priserna?

– Det finns en stor uppdämd reslust och vilja att betala för kvalitet. Vårt koncept Safe Travel och vår återbetalning inom sju dagar för inställda resor har varit uppskattat och det har stärkt vår marknadsposition. Vi märker att kunder är beredda att betala extra för en trygg resa. Det som bokar bäst är de bästa hotellen och de bästa rummen. Under pandemin har folk fått upp ögonen för att resande är en lyx och då betalar de gärna för kvalitet. Eftersom vi kontrollerar hela värdekedjan från flyg till hotell kan vi erbjuda ett sömlöst resande.

Nordic Leisure Travel Group omfattar bland annat Ving i Sverige och Norge, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland, Globetrotter, flygbolaget Sunclass Airlines och en rad egna hotell som utökats under året med Resort Mallorca Hotels.

Förutom att täcka miljardförluster och gå in med en kapitaltäckningsgaranti expanderar ägarna verksamheten vilket väl visar en tro på framtiden. Koncernen ägs till 39,5 procent av vardera Petter Stordalens Strawberry Equities och Harald Mix Altor samt resterande 20 procent av brittiska TDR Capital.