Annons:

Premium

Radissons plan för att gå stärkta ur corona-krisen

Travel News Premium intervjuar Radissons vd Tom Flanagan Karttunen över Teams om de senaste tolv månadernas covidturbulens och framtiden.  Bakom hotelloperatörerna Scandic och Nordic Choice finns hotellkedjan Radisson, de har tredjeplatsen i Norden. Till skillnad från sina större konkurrenter i regionen är Radisson ett internationellt bolag med verksamhet för hela världen. Just nu har man 300 hotell bara i sin pipeline.  VD i Norra Europa är irländaren Tom Flanagan Karttunen, han tillträdde i september 2015. Under Flanagan Karttunen finns 78 enheter i regionens större städer. Han är även Area Senior Vice President i Storbritannien, Irland och Västeuropa.  - Det kommer att bli fler transaktioner. 5-15 procent av hotellen kommer att byta operatör. Det brukar hända under en kris, säger han i längre intervju med Travel News.

Radisson är ett av världens största hotellföretag med över 1500 hotell i 150 länder. I Norden finns varumärkena: Radisson Collection, Radisson Blu, Radisson RED och Park Inn by Radisson. Man har inget budgetvarumärke, de finaste hotellen återfinns i Collection, Strand i Stockholm och Radisson Collection Royal Hotel i Köpenhamn hör hemma i denna kategori.

Men några planer på att haka på sina konkurrenter och bygga en stor mängd hotell i Norden har Radisson inte. Den stora tillväxten ska ske på andra platser i världen. Just nu har man över 300 hotell i sin internationell pipeline.

Berätta om de senaste tolv månaderna med utgångspunkt för Norden?

– Ingen är opåverkad, stad, region eller segment. Det är en negativ trend över hela Norden. Vissa länder är bättre än andra, vissa perioder är bättre än andra. Men om vi jämför Norden med andra städer i Europa har det gått relativt bra här i jämförelse. Om vi tittar på beläggningsgrad och intäkter per rum är Norden bäst i ett dåligt gäng. Det är ner ungefär 70 procent i Norden – vilket förstås är väldigt utmanande. 

Vilka segment har ni och hur går de?

– Varje segment har sin egen dramatiska utveckling: kryssningar, gruppresor, leisure, affärsresor, besättningar och individuella affärsresor, alla har gått ner dramatiskt. Bäst har varit inrikes leisure-resenärer i de tre stora nordiska länderna. Norges regionstäder har klarat sig ganska bra. Där fanns många människor med mycket tid som har en god inkomst, inte alla förstås, men under sommaren var det bra business för oss. 

Berätta om huvudstäderna?

Det jag nämnde ovan var utanför Oslo. Där var det annorlunda. Köpenhamn fick tyvärr inget av detta på grund av de tuffare restriktionerna. De har också en mindre feed-marknad, men å andra sidan var Århus vår bästa destination förra sommaren. Stockholm klarade sig inte så bra som Norge eftersom Stockholm hade ett dåligt rykte på grund av antallet smittade. Smittspridningen var hög och staden ansågs inte vara en go-to-plats. Men det ansågs både Göteborg och Malmö vara. 

Vad hände sen?

– Efter sommaren ändras allt och sista kvartalet var det dubbel beläggning på vissa platser jämfört med andra städer i Europa, men från väldigt låga tal. Nu är vi i kvartal ett och det är ännu tuffare att få igång affärerna igen. Det finns inget pan-nordiskt resande för att stödja leisure eller affärsresande. Det har varit ett utmanande år för oss.

Hur har ni klarat er? Har ni stängt ner vissa hotell? Har ni fått pengar från staterna?

– Vi skiljer oss från några av våra konkurrenter i Norden som har fler hyreskontrakt än oss, i vissa fall till 90 procent. Vi har en mix av kontrakt. I Sverige har vi haft alla vår egna hotell öppna hela perioden. Permittteringsreglerna i Sverige har gjort att en del av vår personal alltid har jobbat. Finansiellt har det varit bäst att ha öppet, men med en otroligt låg beläggningsgrad och begränsad service. Jag är glad att vi lever och arbetar i Norden jämfört med många andra platser under pandemin. I Sverige har lyckats ha öppet. I Norge har vi lyckats hålla våra hotell öppna på de flesta platser. Vi har stängt några hotell och använt spillover till andra hotell när det varit mycket låg beläggning. Under jul och nyår brukar vi stänga några av våra affärshotell. Även i Danmark har vi försökt att ha öppet så mycket som möjligt. Vi har en annan skala jämför med de andra hotellbolagen i Norden. Vi har färre hotell koncentrerade i ett område om vi jämför med de andra. 

Hur många hotell har ni?

– 78 i Norden. Vi har flest i Norge, med flera fastigheter i Oslo. Annars är det en bra spridning. I sommar kommer vi att se reflektioner av vad som hände förra sommaren. Men på ett lite annorlunda sätt. 

Berätta om pengarna från staten?

– Jag har haft många möten varje vecka och har försökt dechiffrera mekanismerna för stöd i de olika länderna. Det är extremt olika i de olika nordiska länderna. Norge har varit mest förutseende och är snabbast på att svara. Det är förmodligen för att de inte har så besvärlig process med EU som Danmark och Sverige. Norge har också haft det mest omfattande stödet för anställda. Vi har kunnat permittera upp till 100 procent och det blivit väldigt lite sänkning av lönen för de anställda. Om jag skulle ranka har även Danmark varit bra med stöd och paket, men det har tagit tid med utbetalningar och vissa detaljer är ännu inte klara. Danmark var bra på permittering fram till en viss tidpunkt nu är det tvärtom. De är minst villiga att betala ut pengar till permitterade. Sverige skiljer sig från Norge och Danmark. På det hela har de erbjudit minst stöd och har ett annat system. All personal måste arbeta en liten del. Det är både bra och dåligt. Det håller landet öppet och i rörelse, men vissa företag har inte råd med detta. 

Det kommer att bli intressant att se hur många som blivit uppsagda i de olika länderna när krisen är över. Men jag som arbetar i många länder utanför Norden är väldigt tacksam mot de nordiska länderna, både var det gäller permitteringsstöden och affärsklimatet. Det är över normen jämfört med de flesta länder. Tack vare detta kommer återstarten att gå bättre och snabbare och det blir färre affärskritiska tillstånd jämfört med andra länder. Företag kommer att gå i konkurs förstås, men det blir färre än i många andra länder i Europa. 

Radissons vd Tom Flanagan Karttunen.

Vilka länder i Europa har haft det värsta?

Oj, jag försöker scanna alla. 

Ge ett exempel? 

– Frankrike har varit generösa mot de anställda. De har varit snabba och kommunicerat att deras åtgärder kommer att fortsätta till slutet 2022. De är mest långsiktiga. UK har varit svårtolkade. De har inte varit bra på kompensation vid uteblivna affärer, speciellt inom rese- och turismsektorn. Spanien har mindre omfattande stöd än många andra länder och samtidigt är landet mycket hårt drabbad av corona. De europeiska länderna skiljer sig åt mycket och förklaringen är vad som blir godkänt i EU. 

Det har varit mycket prat om hotellhyror. Vad kan du säga om det?

– Återigen är jag glad att jag har en mixad portfolio. Vi har fokuserat på två olika saker. Hyressänkningar med våra långtidspartners och hyresvärdar och uppskjutning av hyra tills våra affärer återkommer. Majoriteten av våra hyresvärdar har varit kommunikativa. De är mottagliga för våra argument. Detta har tagit mycket tid. Fastighetsägarna i Norden har varit mycket uppmärksamma på våra problem. Så har det inte varit i alla länder. Alla vill göra bra affärer och pruta ner priset. 

Kommer hyresnivåerna vara låga även efter krisen?

– De kommer att gå upp igen. Frågan är bara när det sker. Det nya normala kommer 2023-2024. Det är enorm pandemi. Det är inte alla hotell som kommer att öppna som förut. Antalet konkurser och fastighetstransaktioner kommer att öka. Vi kan inte jämföra med andra pandemier, men vi kan jämför med epidemier som Sars och titta på asiatiska länderna. Där återgick affärerna till det normala efter Sars. Jag tittade speciellt på Peking och alla segment kom tillbaka, frågan är bara när. 

Kommer verkligen affärsresandet att komma tillbaka till samma nivå som tidigare eller kommer leisure att ta en större del av kakan? Hur påverkar detta Radisson? 

–  Leisure-segmentet är extremt viktigt för oss. Leisure kommer att leda tillväxten. Men affärsresandet kommer att återvända. Men det kommer att se annorlunda ut. Det blir mindre grupper och möten. Det blir kanske färre globala internationella event de närmaste åren. Men återkommande event kanske hoppar över ett år och sen kommer tillbaka. Ett exempel är Nor-Shipping som ska köra 2022. De körde tidigare vartannat år, nu kanske det blir vart tredje. Jag tror att alla segment kommer att komma tillbaka, men frågan är bara när. För Köpenhamn är kryssningar jätteviktigt, speciellt under de fyra sommarmånaderna. Det kommer att gå sakta för det att återkomma. Jag har en lång lista på platser som jag måste resa till med jobbet. Det är många som har en sådan lista. Vi har blivit mer effektiva i våra möten, som detta videomöte vi har nu. Men det kommer att göra att vissa resor än mer obligatoriska. Jag måste resa till London, Manchester och Paris. Det slipper jag aldrig. Vissa företag kanske inte behöver resa lika mycket. Men det kommer att komma nya företag med nya behov. 

Om vi tittar sex till åtta månader framåt, vad kommer att hända när vaccinet kickar in. I Israel har de redan hunnit vaccinera halva befolkningen. 

– Det är uppmuntrande siffror. Våra prognoser är kopplade till vaccineringsgraden. Det är nära kopplat till när affärerna återvänder. Men det är också viktigt vad länderna har för gränsregler. Kommer Norge att öppna gränsen när 50 procent är vaccinerade? Eller kommer de att se det som en fara. Det kommer att bli en komplex återstart för de olika länderna. Vi behöver det pan-nordiska resandet för vår business. Det internationella resandet är förstås också viktigt, men det pan-nordiska är avgörande. Kommer länderna att lita på varandra? Det är absolut avgörande för beläggnignsgraden på våra hotell. Det kommer att bli intressant att se om länderna litar på varandra och hur stora andel som vaccineras. Det kommer också att bli intressant att se om det blir på EU-nivå eller om de olika länderna agerar individuellt när det gäller resande. 

Så blir det en sommar eller inte? 

– Skratt. Jag säger ja. Förra året fick jag lära mig mycket om några delar av Sverige som jag normalt inte hade besökt. Jag bokade sent. Många mainstream städer var redan fullbokade så jag hamnade i Svenljunga och Säffle. Det var en fantastisk upplevelse och jag har bestämt mig för att göra samma sak i sommar och hitta ett ställe jag normalt inte hade besökt. Jag tror att våra hotell i Malmö och Göteborg kommer att klara sig bra och jag tror att Stockholm kommer att klara sig bättre än förra sommaren eftersom smittspridningen kommer att vara lägre. Stockholm har mycket att erbjuda till inrikesresenärer som inte varit här på ett tag. Det är samma sak i Norge. Inrikesresandet kommer att gå till de mindre städerna, Oslo blir kanske inte lika livligt som vi vill, men de vågar ännu inte boka outbound. Outbound-länder som Spanien har ännu inte bestämt sig om de vill välkomna outbound för juni. Låt oss se vad som händer, men jag tror inte att människor kommer att känna sig så säkra att de gör sommarresor utanför sitt hemland. 

Både Scandic och Nordic Choice har många nya hotell och hotellrum i sin pipeline. Hur ser era planer ut?

Vi är alltid på jakt efter nya projekt i Norden, men just nu är vi fokuserade på Indien, Asien, Östeuropa, Spanien och Italien. Där har vi vårt fokus. Vi har mer än 300 hotell i vår pipeline som kommer att öppna. Vi jobbar just nu med två projekt i Norge, två Radisson RED hotell i Oslo (Radisson RED Oslo Airport Gardermoen och Radisson RED Økern, Oslo). För att vara ett internationellt bolag har vi en bra penetration i Norden. 

Kommer det att bli ett byggstopp nu i Norden efter krisen. Det är många nya hotell som snart ska öppna i exempelvis Göteborg och Köpenhamn. 

– Det kommer att lugna ner sig i pipelinen. De projekt som ännu inte startat kommer att skjutas fram. Eller omvärderas. De hotell som byggs kommer att bli klara, men det kommer att ta längre tid och bli pauser. Men jag ser inte pipeline minskar drastiskt. Det kanske minskar 10-15 procent. Det kommer att bli fler transaktioner. 5-15 procent av hotellen kommer att byta operatör. Det brukar hända under en kris. 

Ert hotell Waterfront i Stockholm fyller 10 år.  Är det juvelen i kronan? 

– Ja. Det är ett mycket fint hotell. Man ser inte att det är tio år. Det är vårt mest populära hotell från våra gäster perspektiv. Det är vårt bästa hotell ekonomiskt, det passar alla segment. Hotellet möter gästernas alla förväntningar. Hotellet kommer att komma tillbaka snabbare än andra hotell efter krisen. Kongressanläggningen är fantastiskt. Under pandemin gjorde vi ett samarbete med Werlabs då blev hallen ett testcentrum. Då kunde vi inte ha möten och event. Det är ett så komplext och variationsrikt hotell. Det har varit bra beläggsningsgrad under krisen jämfört med andra.

Kommer det att ske vaccineringar på Waterfront? 

– Det kanske händer. Vi kan hända på flera av våra hotell. Vi pratar också om att utföra snabbtester på våra hotell när det är möten och event. Vi håller alla möjligheter öppna.