Travel News träffar Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck samma dag som regeringen haft ännu en av sina pressträffar. Denna gång har det handlat om restriktionerna som den nya pandemi-lagen kan införa, men också att möjligheten att öppna upp nu är enklare än förra sommaren. Då var det lagen om allmän sammankomst och ordningslagen som fick Gröna Lund, Liseberg och Astrid Lindgrens värld att hålla stängt. Att driva en temapark med bara 8 gäster är förstås ekonomiskt självmord. Nu med den nya pandemilagen finns en större flexibilitet i systemet – förutsatt att smittspridningen går ner förstås.
Parks and Resorts är ett av få större svenska bolag i reseindustrin. Omsättningen ett vanligt år är knappt 1,4 miljarder och 2019 tjänade man 51 miljoner. Juvelen i kronan är Gröna Lund med 669 miljoner kronor i omsättning och 57 miljoner i rörelseresultat. De övriga enheterna är Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik. 2019 hade koncernen drygt 3 miljoner besökare och ökade omsättningen med 5 procent.
Vi möts i konferensrummet på Gröna Lunds kontor på Djurgården i Stockholm. I receptionen hänger en konsertbild av Pelle i The Hives när han badar i ett publikhav. I en klarvit bokhylla ligger ett par Elvis-brillor i vitt och spegelglas.
Det är glad inredning, men vd Christer Fogelmarck är bestämd på gränsen till arg när han svarar på frågor om regeringens ekonomiska beslut och förra årets nedstängning.
Det bjuds på thailunch och italienskt mineralvatten.
Samma morgon hade även Scandic en träff med media och finansindustrin. Nordens största hotellbolag presenterade sitt bokslut, sista kvartalet är man ner över 70 procent och på helåret drygt 60 procent.
Det är mörka siffror, men Parks and Resorts är helsvarta.
– Enligt SCB är vi den bransch som har drabbats hårdast av alla. Vi har ett tapp på mellan 86 och 99 procent på helår. Men vi sitter inte här för att vi tycker synd om oss själva. Vi planerar för att öppna denna säsong, säger Christer Fogelmarck.
Hur kommer det att bli i sommar?
– De besked vi har fått från Kulturdepartementet och Folkhälsomyndigheten är att när smittspridningen går från hög till måttlig då kommer verksamheter som exempelvis nöjesparker att kunna öppna med någon form av begränsning, förmodligen beräknad på gäst per ytenhet.
Det blir sannolikt någon form av gästbegränsning i förhållande till yta enligt samma princip som förbutiker och gym, men mindre restriktiv eftersom smittrisken är mindre utomhus.
Tror Christer, men han vet inte.
– Regeringen har varit tydlig med att pandemilagen har två syften: att reglera verksamheter man inte har kunnat reglera tidigare. Men det är precis lika viktigt att de som har varit reglerade i klump tidigare nu ska få mer relevanta regler, säger Christer Fogelmarck
Det pratas om om fyra nivåer: inomhus, inomhus sittande, utomhus och motionslopp utomhus.
Efter denna intervju har Socialdepartementet klargjort att ingen av de fyra nivåerna ska appliceras på nöjes-, tema- eller djurparker. Parkerna ska regleras enligt särskilda besked från Folkhälsomyndigheten från tid till annan.
Parks and Resorts är en av remissinstanserna. Den 26 februari ska deras svar vara hos regeringen,
– Det är både bra och dålig tajming. De vill att verksamheter som kan ha öppet på ett ansvarsfullt sätt ska kunna ha det. Verksamheter som är utomhus har lägre smittrisk och ska kunna öppna enligt en begränsning som ännu inte är definierad. Den begränsningen, hur många kan vi ta in, behöver vi nu, säger Christer Fogelmarck.
I övriga Europa har det inte varit lika tuffa regler som i Sverige.
På exempelvis Tivoli i Köpenhamn har man fått ha öppet, men med ett publiktak på några tusen. Det gav liv och rörelse i parken, men krögarna gick på knäna.
Christer Fogelmarck menar att de öppna nöjesparkerna inte har varit en fara för allmänheten.
– Man har lyckats att ha öppet utan att skapa smittspridning. Det gäller även för de tema- och djurparker som har fått ha öppet i Sverige. De parker som har varit öppna har inte bidragit till ökad smittspridning.
Det vet du säkert?
– Ja, det vet jag. Det har jag från vår europeiska branschorganisation: IAAPA. International Association of Amusement Parks and Attractions.
De finns tio medlemmar i Sverige. Den svenska nöjesparksföreningen har nio medlemmar, lägger man till platser som Skansen och Borås Zoo finns det ungefär 20 temaparker i Sverige. Alltså inhägnade områden med attraktioner i form av djur, karuseller eller vattenland. Huruvida dessa får ha öppet i sommar och hur många besökare som då får komma in beror på smittspridningen.
Den ska vara måttlig enligt tidigare besked.
För närvarande har vi hög smittspridning.
Vet du var måttlig smittspridning är?
– Nej. Graden av smittspridning och antal personer per kvadratmeter är de två förväntade restriktionerna som är oklara. Smittspridningen kan vi inte veta något om i förväg. Men kan man sätta ett värde på måttlig smittspridning kan vi se tendenser. De blir mer förutsägbart när vi vet om restriktioner kan släppas eller skärpas.
Hade vi måttlig smittspridning i somras?
– Vi vet inte vad som avses med skalan: hög, måttlig och låg smittspridning.
Är det Folkhälsomyndigheten som bestämmer?
– Ja, det är min tolkning. De har ett uppdrag att definiera skalan. Det uppdraget fick de av regeringen i november. Det utökades i december när pandemilagen förbereddes. Det ska redovisas den 20 mars.
Christer tycker det är alldeles för långt bort.
– Så länge kan vi inte vänta. Pandemin har varit igång i över ett år. Vi vill veta hur många personer per kvadratmeter vi ska förhålla oss till. Myndigheterna måste veta det redan nu. Om de inte vet och inte vill titta på Europa, kan de väl snegla på de verksamheter i Sverige som varit öppna och tagit eget ansvar. Vi klarar det, lovar Christer Fogelmarck.
Beviset på detta är att Parks and Resorts största anläggning Kolmården. Man har haft öppet under hela pandemin och inte skapat smittspridning.
Förklaringen är att man har lyckats få bort flaskhalsarna där trängsel kan uppstå. Dessa kan uppstå i entréer, butiker, toaletter och restauranger.
– På Kolmården får det plats tiotusentals människor. Men vi satte ett tak på 6000 per dag, men vi började på 3000. Vi testade. Var uppstår det trängsel? Vid entréerna, då öppnar vi fler dörrar. Okej, här uppstår trängsel, då skapar vi en ny aktivitet på en annan plats för att sprida folk. Detta är ett organiskt arbete.
Men att driva en park med “bara” 6000 besökare och få god lönsamhet går bara om det är lika många besökare varje dag hela säsongen. Lönsamheten blir förstås lidande med ett tak, men det är bättre att ha öppet än stängt.
– Vi löser det, säger Christer och fortsätter:
– En upplevelse av Kolmården och Gröna Lund under pandemin blir en helt annan upplevelse än när det inte är pandemi. Framför allt är det färre gäster.
Men också att vissa attraktioner som brukar vara öppna kommer att hålla stängt i sommar. Så blir det under en pandemi.
– Vi behöver anpassa våra kostnader och vår bemanning. Vi behöver ännu fler trängselvärdar och så vidare. Ju mer man gräver ner sig i dessa detaljer desto mer komplicerat blir det. Vi arbetar mot ett rörligt mål. Om vi visste vilka begränsningar vi får av myndigheterna när vi öppnar så kan vi skapa en park efter det. Och rekrytera och skapa en säker plats. Då blir alla glada. Från gäster till Folkhälsomyndighet.
Att undvika trängsel i de större parkerna är enkelt. Kolmården är 15 hektar. Liseberg är 17 hektar. Gröna Lund är bara 3,8 hektar. Det är 38 000 kvadratmeter, inklusive alla karuseller, butiker och restauranger.
Kommer besökarna att vallas runt i fållor när Gröna Lund öppnar den 24 april. Nej, lovar Christer. Just nu mäter man upp alla ytor.
– Vi vet hur många som kan stå i köer på ett smittsäkert sätt. Vi vet vilka passager som är trängre och som kanske blir enkelriktade. En sak är att planera, en annan är att se när gästerna kommer. Vi kommer att släppa in ett litet antal gäster i början och sedan öka på det. Men Gröna Lund är en mycket begränsad yta. Vi måste vara beredda att begränsa allt, säger Christer Fogelmarck.
Det innebär begränsade tider och att dagen kan komma att delas upp i flera pass. Målet är ett jämnt flöde av besökare under dagen så att kollektivtrafiken inte blir för hårt belastad.
– Det blir digitala köer till alla stora attraktioner. Du får en tid att åka i Jetline, då ställer du dig i kön. Annars kan människor gå runt, titta ut över vattnet och samtidigt köa. Så hela området blir inte ett långt kösystem. Vi ska skapa så mycket luft som möjligt, lovar Christer Fogelmarck.
Att detta kommer att fungera är han övertygad om.
– Glöm inte bort att smittspridningen är låg utomhus. Våra miljöer är ingen skillnad jämfört med Drottninggatan. Den stora skillnaden är att vi kan reglera tillförseln av gäster. Våra miljöer är säkrare än stan i den meningen.
Ni har en planerad öppning i april? Får ni lov att öppna då enligt pandemilagen?
– Det som avgör är smittspridningsläget och om smittspridningen går ner kan vi göra det. Det är två månader bort. Vi måste förbereda oss på att vi kan öppna. Kolmården öppnar den andra april.
Är det klart?
– Vi behöver inget tillstånd för att öppna. Men det som ligger under ordningslagen, exempelvis Bamses Värld, ska i nuläget vara stängt tills smittläget förbättras. Det blir inga föreställningar.
Förra sommaren gällde 50-restriktionen bara åkattraktioner. Nu är den regeln nere i åtta. Förra sommaren slog restriktionerna mycket olika.
I Småland fick temaparken High Chaparral har öppet, men temaparken Astrid Lindgrens värld några mil bort tvingades att stänga. Polisen förbjöd Astrid Lindgrens värld att köra parallella teaterföreställningar. Att det var hundratals meter mellan föreställningarna spelade ingen roll. De räknades som en allmän sammankomst.
Men nu har förvaltningsrätten underkänt polisens bedömning.
– Polisen valde att bedöma deras nio teatrar som en samlad tillställning. Men nu har det kommit en dom som säger att det är nio olika föreställningar eftersom det är flera hundra meter mellan dem. Nedstängningen av dem förra året har nu alltså konstaterats felaktig.
Domen vann laga kraft precis vid jul. Polisen skulle överklaga, men avstod. Denna ickelogik har vi nu lagt bakom oss.
Har polisen utvecklats?
– Jag kan inte kritisera polisen. De agerar bara enligt sina direktiv.
Från vem.
– Regeringen. Jag tolkar det som att de inser det orimliga. Det står tydligt, en offentlig tillställning eller allmän sammankomst fick ha 50 deltagare. Punkt.
Mitt i krisen uppenbarade sig en ny aktör på Parks and Resorts himmel. Förvaltningsbolaget AMF Pension uppenbarade sig och ville investera. AMF Pension är Stockholmsbörsens sjätte största ägare. Man förvaltar över 300 miljarder. I början på året beslutade man att lägga 5 miljarder på välskötta bolag som har det tufft i pandemin. Det slutade bland annat med ett köp av preferensaktier i Parks andResorts för 400 miljoner. Pengar som gör vd Christer Fogelmarck på mycket gott humör.
– Jag älskar att prata om AMF.
Hur dök de upp?
– När säsongen börjar har vi renoverat parken. I mars varje år har vi återinvesterat överskottet från förra säsongen fullt ut. Mars är som den 24 i månaden för en vanlig löntagare. Det finns en tidpunkt i augusti varje år då vi skulle kunna betala av alla våra skulder för vi tjänar våra pengar på sommaren. Sen kostar vi pengar resten av året, så fungerar vår logik. Vi såg snabbt att krisen kan bli långvarig och slå hårt mot våra intäkter. Vi pratade om detta i media och med vår bank. Vi behövde se över vår likviditet. Då öppnade sig flera alternativ, ett av dem var AMF.
AMF Pension har bara ytterligare en stor investering i reseindustrin. Man är andra största ägare i Scandic efter Stena.
Varför vill AMF Pension vara med er?
– De var tydliga med oss. Detta var en liten affär för dem, men de representerar fyra miljoner pensionssparare. De har en långsiktig syn på sin affär. Det är självfallet avkastning på kapital. Men de bryr sig också om svenska företag och svenska arbetstillfällen. Det ligger i deras långsiktiga affär. Med detta som bakgrund har de valt att investera i välskötta bolag som behöver hjälp att överleva i pandemin. Vi är ett av de bolag som de valt att investera i, förklarar Christer Fogelmarck.
AMF har nu har en garanterad utdelning, men de kan inte utöva något ägarinflytande över Parks andResorts.
– De är fine med det. De tycker att vi gör något bra. De tycker att vi kan nöjesparker.
Ni hade säkert kunnat fått med pengar om ni hade sålt ägande. Var det aldrig aktuellt?
– Det vet jag inte för det var aldrig aktuellt. Det har aldrig ens diskuterats.
Bakom Parks and Resorts finns syskonparet Johan och Helena Tidstrand. De är barnbarnsbarn till grundaren av hemmafixarkedjan Clas Ohlson. 1999 fick de ärva stora aktieposter i bolaget. Det gjorde dem till miljardärer. I dag är de fortfarande en av hemmafixarkedjans största ägare, även om de har sålt stora delar av sina aktieinnehav enligt en granskning i Expressen.
Johan Tidstrand sitter i Parks and Resorts koncernledning med titeln koncept- och designchef. Hans syster är inte operativ, men sitter med sin bror i styrelsen.
Kommer de 400 miljonerna att räcka?
– Våra ägare vill äga och förvalta bolaget så det kan gå i arv i generationer. Att sälja bolaget eller andelar i det har aldrig varit intressant. Men ja, vi har tack vare kapitalet och att vi fick hålla Kolmården och Furuviken öppet klarat oss. Vi har dragit hårt i bromsen. Vi har pausat allt i koncernen. Vi har sagt upp fler än 130 personer. 2500 personer fick inget sommarjobb. Vi har gjort extremt hårda besparingar. Vi har just nu en god likviditetssituation.
Hur känns det?
– Jag sover gott om nätterna om du vill sammanfatta det. Men 400 miljoner kostar ändå pengar. De ska återbetalas och amorteras. Vi är en investeringstung bransch. Vi måste hela tiden förändra och förbättra våra tjänster. Vi tävlar med nöjes- och djurparker i hela Europa. Det kommer att ta fyra till fem år innan vi kan investera i det tempo vi gjorde innan pandemin.
Och så är vi tillbaka vid morgonens pressträff med delar av den svenska regeringen. De borde gjort mer för reseindustrin och skapat färre svepande restriktioner. Felbeslut som påverkat Parks andResorts onödigt hårt.
– Regeringen införde en onödigt hård restriktion på våra verksamheter. Man har inte levererat de stöd man har lovat. Hade regeringen gjort vad man lovat vid flera tillfällen hade vi inte behövt kapitaltillskottet från AMF. Då hade vi kunnat investera och skapat ännu fler arbetstillfällen. Jag sover gott för vi har klarat den akuta krisen. Men jag sover dåligt för att vi halkar efter i investeringstakt eftersom regeringen inte levererar utlovade stöd.
Det utlovade permitteringsstödet på 75 miljoner i månaden blev i praktiken bara åtta miljoner. EU sa nej. Regeringen har inte lyckats överklaga beslutet.
Än.
Totalt har Parks and Resorts fått 60 miljoner i stöd. Mycket pengar, men summan ska jämförs med en miljard i minskade intäkter och ett försämrat resultat på 400 miljoner.
– Omställningsstödet är anpassat för fasta kostnader en enskild månad. Vi har fasta kostnader utspridda över hela året, men vi har bara intäkter under några månader om året. Det behövs speciella stöd till säsongsverksamhet. Regeringen säger att man ger oss stöd och vi vet att man har den intentionen. Men den tekniska och juridiska formen har hitintills varit helt otillräcklig. Vi har fått sex-sju procent av våra förlorade intäkter. Det är inte att hjälpa nöjesparkerna när man dessutom stängt ner oss på ett sätt som inget annat land i Europa har gjort.
Men trots läget satsar Parks and Resorts på att öppna alla sin enheter i sommar. 1500 ska rekryteras till Gröna Lund och 3500 personer till hela Parks and Resorts. De anställs och utbildas digitalt.
– För det första kan man konstatera att vi har många sökande som inte fick jobb förra sommaren. Vi har en bra tillströmning.
Problemet är att man kan inte ge dem något schema eller en första arbetsdag. I värsta fall blir det ingenting alls.
– Nej, lovar Christer Fogelmarck.
– Jag är väldigt säker på att vi får öppna under perioden april till juni.
Vad hände med de som aldrig fick jobb förra året. Fick de någon ersättning?
– De fick inget från oss för de omfattades inte av några stödpaket från staten. Men de kanske fick andra jobb eller arbetslöshetsersättning. Det var tiotusentals ungdomar, inte bara hos oss, som drabbades av de alldeles för hårda restriktionerna.
Av de 3500 som ska arbeta hos er i sommar. Hur många är…
– Hälften är så kallade återvändare. Många jobbar är 3-4-5 år hos oss. Det rullar lite. Det är en bra mix. Det kommer nytt blod, samtidigt finns det några som kan arbeta som chefer och vara mentorer. De har erfarenhet. Vi är nöjda med återvändarprocenten.
Om man tänker från helikoptern. Vad är din största lärdom av allt som har hänt?
– Det är inte utvärderat än.
Men du kanske kan börja.
– Jag pratade med vår personal här och vi kom fram till att vi är ganska bra på kriser. Det är många människor på Gröna Lund varje dag. Tiotusentals människor per dag besöker våra anläggningar. Vi har erfarenhet av plötsliga kriser. Skillnaden mot den här krisen är att den slog till så oerhört hårt och så länge. Då gäller det att ha en stark företagskultur. Både organisation och en gemensam idé om vart man ska. Ibland får man svackor, men är man flera finns det alltid någon som tar stafettpinnen. Internt har vi lärt oss mycket för att hålla skutan flytande. Det är inte den viktigaste insikten…
Vad är den då?
– På en större nivå är det oerhört viktigt att beskriva vår roll i samhället. Vår betydelse som näring. Det finns en lång tradition i Sverige att beskriva industrin och verkstadsföretag. Det finns en förståelse bland politiker för den typen av verksamheter. Vilka åtgärder behövs för att hjälpa dem. I jämförelse är det yrvaket när det kommer till besöksnäringen. De typer av stöd som fungerar för verkstadsföretag funkar inte för en säsongsbetonad bransch som består av flera små och några stora företag.
Kan du utveckla?
– Vi är inte vana att samverka i besöksnäringen. Vi som bransch behöver bli bättre på att förstå vår roll i samhället och beskriva den. Då kan vi få bättre hjälp i nästa kris. Det har varit en ständig kamp att börja varje samtal med att beskriva vem vi är, att vi är långsiktiga och att vi bryr oss om människor. Jag gör inte detta i varje samtal, men i många. Det finns en omedelbar förståelse för om det är svårt för exempelvis Volvo. Vår bransch är inte lika bra på det.
En sista fråga. Det blir inga konserter på Gröna Lund?
– Nej.
Ingenting.
– De finns mycket dialog och prelningar. Men sannolikt inget före den första augusti. Men inget är spikat och klart. Det blir företrädesvis svenska artister.