Annons:

Premium

Kungen av träningsresor i Norden talar ut

Det började med ett charterhotell på Fuerteventura som ingen ville semestra på och slutade med en ny kategori inom turism: träningsresor. Ansvarig för denna revolution som började för drygt 15 år sedan är Daniel Giray, sportchef på Apollo Sports. - Jag jobbar gärna lika länge till med samma sak om planeterna står rätt, säger Daniel Giray i en längre intervju med Travel News.

”Det gäller att vara snabb, men inte för snabb. Trender de kommer och går”

Det började med ett charterhotell på Fuerteventura som ingen ville semestra på och slutade med en ny kategori inom turism: träningsresor. Ansvarig för denna revolution som började för drygt 15 år sedan är Daniel Giray, sportchef på Apollo Sports.

– Jag jobbar gärna lika länge till med samma sak om planeterna står rätt, säger Daniel Giray i en längre intervju med Travel News.

Vi ses på ett fredagsöde huvudkontor på Ynglingagatan i Stockholm. Daniel Giray har varit researrangören Apollo trogen under en stor del av sin karriär i reseindustrin. Men hans liv började i Varberg och under gymnasiet där han utbildade han sig till kock. 

– Högstadiet var väldigt mycket idrott. Jag spelade fotboll och innebandy. Det var träning flera dagar i veckan och match varje helg. I gymnasiet tog musiken och brudar över. Jag spelade i flera band, säger Daniel Giray. 

Därefter följde en period där hans nomad-dna tog honom till olika platser i världen. När han inte jobbade som kock och på en budfirma. På komvux kompletterade han sina betyg och sen blev det tre år på Södertörns högskola söder om Stockholm där han läste bland annat turism och destinationsutveckling som mynnade ut i en kandidatexamen i kulturgeografi. Under utbildningens gång kom han in på Apollo på gruppavdelningen. 

Daniel Giray, Sports Director på Apollo

Jag undrar hur den stora träningsrevolutionen började på Apollo. 

– Vi hade ett hotell som ingen ville bo på. Det var ett sorgebarn. Vi gav bort rummen vid sista-minuten-försäljning. Det var 500 rum och hotellet hade plats för 1200 gäster. Man sa till mig: gör vad du vill.

Playitas Resort är idag enligt Apollos webbplats en av Europas största träningsanläggningar. Idag har Apollo under Apollo Sports tolv sporthotell varav sex är konceptualiserade under namnet Powered By Playitas.

”Fem-årsmålen nådde man redan efter tre år. Och succén har fortsatt”

Men tillbaka till år 2009. 

Sociala medier är ännu i sin linda. Men ett charterhotell på en kolsvart vulkanö som familjer, par och singlar reser till för att träna får mycket uppmärksamhet i media. 

– Det skrevs många artiklar i tidningar och magasin på den tiden, minns Daniel Giray.

Första året kommer det 20 000 gäster till det nya sporthotellet som har en bred palett av träningsformer. Simning i en femtio meters bassäng, gym, cykel, tennis och yoga. Men det är inte bara den breda allmänheten som vill komma. Första året lägger FC Köpenhamns handbollslag några veckor uppstarts träning här. Mix Megapol kör träningsresor till Kanarieön som saknar träd. Och TV3 kör en föregångare till SVT:s Mästarnas mästare vid namn Superstars med pensionerade elitidrottare på hotellet.  

Fem-årsmålet nådde man redan efter tre år. Och succén har fortsatt. I år har hotellet 25 500 gäster från Norden och nästan lika många från övriga Europa. Det är intressant att Apollo, som är Sveriges tredje största researrangör, har fått verka i detta universum relativt ohotad av ettan Ving och två TUI. Varför det är så har Daniel Giray ingen bra förklaring på.

– Basen är vanliga motionärer som vill träna vid exempelvis Medelhavet, men vi har olika kategorier gäster. En grupp kallar vi elitmotionärer. Det är folk som ska springa ett maraton, delta i ett cykellopp eller genomföra en Ironman. De lägger mycket pengar på sin fria tid och många timmar i veckan på träning, säger Daniel Giray. 

Han har själv gjort flera triathlonlopp och swimruns, men säger sig nu har tröttnat på cyklingen. Numera är det swimrun och traillopp som gäller, dessa går ut på att man simmar mellan olika öar som man sedan springer över. Ett ölopp som som exempelvis Ötillö är ofta längre än ett maraton, 70 kilometer varav 10 är i havet. En vecka per år blir det även vågsurfing tillsammans med killgänget. De har varit i Costa Rica, Maldiverna och Sri Lanka. Hans bästa gren är löpning i skogen och det också en hel del mountainbike. Trots denna intensiva träning har Daniel Giray lyckats hålla ihop ett äktenskap i Liljeholmen och uppfostra två barn som nu är sluttampen av tonåren. 

En av Daniel Girays styrkor är att ha örat mot marken och förstå vad som händer på träningsformen. Självfallet finns det nu padelbanor på Apollos sporthotell. Men han bekräftar att boomen som råder under pandemin i Sverige är slut. Det har kommit en ny raketsport som heter Pickleball. Den är ännu inte gigantisk men passar bra för seniorer som uppskattar att bandybollen som är lätt att slå till utan att behöva röra sig allt för mycket. 

– Det gäller att vara snabb, men inte för snabb. Trender de kommer och går. Padel är på väg ner i Sverige efter överetableringen under pandemin. Men på våra anläggningar är det fortfarande fullt från morgon till kväll, säger Daniel Giray. 

Under resans gång har det blivit flera sporthotell under Apollos flagga runt Medelhavet, men inget i Playitas Resort storlek. Kravlistan för ett sporthotell innehåller självklart en pool. 50 meter utomhus eller 25 meter inomhus. Det ska finnas racketsport, cykling, tennis och padel. Ett välutrustat crossfit-tält med bra golv och ett inomhusgym i gatuplan med utsikt och stora glaspartier så att de som går förbi kan bli inspirerade. 

– Det skall finnas många ledarledda pass att gå på. Vissa dagar på Playitas Resort finns det för 50 olika aktiviteter att välja mellan, säger Daniel Giray.

Apollo har sedan många år ett avtal med Sveriges olympiska kommitté som har sin stora kickoff Olympic Camp inför varje olympiskt spel på bland annat Playitas Resort. Förutom träning är tanken att skapa en känsla av samhörighet mellan olympierna som sedan kan användas som grund under OS när idrottarna bor ihop i den olympiska byn.  

– De flesta som kommer till oss är vanliga familjer som vill vara aktiva på semestern. Fru tar ett yogapass och mannen åker ut och cyklar. Det kan låta stereotypiskt, men det stämmer ofta. De äter hälsosamt och gör en del gruppträningt tillsammans. De hinner även med att sola, bada och vina som vilken turist som helst, säger Daniel Giray. 

En brittisk familj vill troligen gå något som påminner mer om dans och underhållande aktivitet, det funkar inte för nordbor enligt Daniel Giray. 

– De flesta träningstrender föds i USA och sprider sig sedan hit. Alla blir inte lika stora överallt i Europa. Bland nordbor finns det ofta en större betoning på utomhusaktiviteter och hållbar livsstil, vilket kan skilja sig från andra delar av Europa där inomhusträning kan vara mer dominerande. Tanken med våra sporthotell är att man ska få inspiration och prova något nytt. Många testar crossfit hos oss för första gången. De hinderbanor som var heta för några år sedan är nu jättestora i Spanien men i Norden har intresset svalnat. 

Apollos tränare ska helst vara lokalt rekryterade. Detta är speciellt viktigt vid en skadedrabbad sport som cykling. Vurpar man av vägen på en tunn cykel och börja blöda ymnigt vill man att den som ringer ambulans kan det lokala språket och förklarar att det är akut. De lokala tränarna får förstås Apollos reseledarutbildning innan de börjar och på hotellet finns alltid personal som talar skandinaviska. Finländarna ska förstås ha någon som talar finska för att må riktigt bra. 

Apollo utmanar Skistar och Branäsgruppen med billiga skidresor till udda destinationer för svenska utförsåkare.

I vinter ska Apollo utmana svenska elefanter som Skistar och Branäsgruppen genom att erbjuda skidresor till udda utförsåkningsländer som Bulgarien, Georgien, Grekland, Turkiet och Japan. Prismässigt kostar detta en tredjedel jämfört med Sälen och Åre lovar Daniel Giray, Japan är förstås borträknat. 

– Dessa resor har bokat på bra under sommaren och nu ska vi köra en större kampanj.  

Vad händer i ditt universum i framtiden?

– Jag tror att träningsresor, aktiv semester och upplevelse kommer att växa väldigt mycket i framtiden, avslutar Daniel Giray utan tvekan.  

Namn: Daniel Giray
Titel: Sports Director
Familj: Fru, två tonåringar och en katt.
Bor: Liljeholmen, Stockholm
Senaste sportresa: Playitas Resort på sportlovet.  
Mitt bästa nyckeltal: Antal träningstimmar våra kunder spenderar på våra hotell, eller antalet pass vi erbjuder. Ju fler mil, desto fler kanelbullar:-) Och självklart fullbokade hotell i lågsäsong.
Favorithotell som inte är Apollo Sports: Wasantha Garden, Midigama, Sri Lanka. Enkelt, bra läge för surf (Coconuts 1 min) och en trevlig familj som driver det.
Favorit Reseapp: Google Maps. Diverse flygbolagsappar för att checka in,  Nextory, och Strava för ljudbok och träning. Bokar en del boenden på Airbnb, framförallt för att få en paus från jobbet på fritiden.
Flygbolag som jag åker helst med: Allt går bra. För mig är resan från A till B inte intressant. Bara det går så fort som möjligt.
Favoritdestination: Limnos för sport och genuin grekdestination. Sri Lanka för surf.
Min drömresa: Surfa på Little Andaman, Andamanerna. Har varit där som backpacker på 90-talet, men drömmer om att spendera några veckor där på folktomma lineups.
Detta vet vi inte om dig: Jag har fyra band (musik), äter en massa kosttillskott som jag inte har en aning om de funkar. Gillar skogen men inte att plocka kantareller och är en jävel på att laga mat. Jag älskar elgitarrer och elbasar. Vill bara ha och ha. Har ett jäkla temperament. Men jobbar på det.