Annons:

Premium

Hotelintel rekryterar förre Scandic-chefen: “Ser fram emot att dela med mig av min kunskap”

Even Frydenberg var tidigare koncernchef för Scandic hotels. Nu blir han partner i konsultföretaget Hotelintel consulting.

Even Frydenberg har varit verksam i hotellbranschen sedan 1993. Han har tidigare även jobbat för Starwood Hotels & Resorts och Marriott International. Hans namn figurerade i medierapporteringen i början av 2019 då han sparkades från sin tjänst som vd för Scandic hotels. I ett pressmeddelande sa Scandics styrelseordförande Per G. Braathen att det handlade om en ledarskapsfråga och inte om Scandics finansiella utveckling. Exakt varför Even Frydenberg sparkades är oklart. 

Even Frydenberg kommer nu att dela sin tid mellan Hotelintels kontor i Oslo och Zaplox AB:s huvudkontor i Lund, där han arbetar som verkställande direktör. Zaplox levererar mobila kontaktfria nyckellösningar åt hotell och casinos på den globala marknaden.  

– Skandinavien har länge varit en marknad för sig själv med liten (positiv) påverkan utifrån. Redan innan covid-19 fanns det ett stort intresse och tryck på den skandinaviska hotellbranschen att bli mer internationell. Detta tryck har uppenbarligen inte minskat nu under och efter pandemin. Hotelintel blir marknadsledande inom skräddarsydd personlig hotellrådgivning och vi kan ansluta våra kunder direkt till viktiga beslutsfattare i den globala hotell- och turistbranschen genom våra internationella nätverk, säger Even Frydenberg i ett pressmeddelande.

Travel News ringde upp Even Frydenberg för att få hans syn på det nya konsultjobbet och ta tempen på den nordiska hotellmarknaden.

Vad är det som gör att konsultbranschen lockar?

– Jag har känt till Hotelintel en längre tid och har haft kontakt med grundaren Tore Rodahl i flera år. Jag och Tore har pratat om att det finns en tendens i Norge att inte ta in kunskap utifrån. De flesta som jobbar i hotellbranschen i Norge och Sverige har bara jobbat där, kanske hela livet. Det är inget fel på det men det man saknar då är det globala perspektivet, allt det som händer runtom i världen. Man går miste om internationella erfarenheter kring varumärkesfrågor, distribution och operativa marknadsmässiga aspekter. Då och då hamnar vi lite på efterkälken i Norge. Coronapandemin har visat att det är viktigt att ha internationell erfarenhet om sakfrågor, framförallt inom distribution.

Det är det internationella perspektivet som lockar? 

Jag har upplevt mycket utomlands och vet vad som funkar på andra ställen. Jag har även sett sånt som inte funkar och vill dela med mig av min kunskap så att vi inte gör samma misstag här hemma. Kanske kan jag tillföra något nytt perspektiv. Det är det som är väldigt spännande. Jag kommer in i den här rollen med ett stort globalt kontaktnät, både när det gäller fastighetsägare, investerare och hotell och varumärken. 

Kommer den här tjänsten att vara något tillfälligt för dig?

– Jag har redan en heltidstjänst på Zaplox i Lund och jag kommer att fortsätta arbeta med det. Jag har trettio års erfarenhet av hotellbranschen och jag tänker att det är kul att dela med mig av min kunskap och det har funkat jättebra på Zaplox. Jag har jobbat i många större organisationer som Starwood, Marriott och Scandic. Det är ofta en ganska tungrodd verksamhet. Nu blir det en annan prägel på tjänsten. Det blir kanske inte samma tempo som hos de stora internationella aktörerna men jag tror att det blir roligt att jobba mer strategiskt mot marknaden i sig.

Kan du säga något om vad du tror om den nordiska hotellmarknaden det här året och nästa år?

– Det är svårt att säga. Personligen håller jag med de prognoser som Scandic kommit ut med. De första fyra månaderna har varit jobbiga. Sommaren kommer att bli bättre än förra året. Efterfrågan kommer förmodligen att drivas av inrikesresorna. Jag tror att vi kommer att se en ökad efterfrågan i de större städerna med en ökad beläggning. En viktig fråga är vad som sker till hösten med affärsresandet. Den marknaden kommer att återhämta sig men inte lika snabbt som nöjesresandet kommer att göra. Generellt sett har folk vid det här laget vant sig vid de digitala arbetsformerna och förstått vad det innebär att arbeta med nätet som utgångspunkt. Det digitala kommer däremot aldrig att ersätta affärsresandet men det kommer att påverka. Ett annat frågetecken är möten och event. Mötesverksamheten kommer att börja återhämta sig i höst, kanske kring september, oktober, men det kommer att ta tid.

När kommer hotellbranschen att ha återhämtat sig efter pandemin?

– Den nordiska hotellmarknaden kommer nog att ha återhämtat sig om två-tre år. Först då kan vi börja prata om nivåer som liknar de vi såg under 2019. Återhämtningen kommer att styras av semesterresorna. Det finns ett uppdämt behov av att resa igen. Vi kommer att få se ett uppsving när det gäller upplevelseresor. Men allt kommer att ta tid.