Annons:

Premium

Möt systrarna bakom Stockholms nya lyxdestination

Travel News har gått husesyn på Smådalarö gård och bränneri som just nu genomgår sin största renovering sedan starten 1810. När dörrarna öppnas den 5 juli kommer det bli en händelse av rang i Sveriges hotell och spa värld. Bakom renoveringen finns Sabis-gruppens ägare: Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer. En förebild under processen har varit Soho Farmhouse i England.  - Jag har specialstuderat deras Instagram, men faktiskt aldrig varit där, erkänner Madeleine.

Dalarö är Sveriges Long Island. Det är hit Stockholms förmögna familjer reser på sommaren och veckosluten för att hänga i sin sommarhus. Fördelen jämfört med riktiga skärgården är att hit kommer du med bil och slipper en färja. Resan tar strax runt en timme, den senare hälften på små kurviga vägar. När du väl är på plats är skärgårdskänslan total. Här är det nästan omöjligt att inte springa på olika delar av familjen Bonnier, men vi hittar också musikern Niklas Strömstedt och miljardären Niklas Zennström på halvön söder om stan. Den senare har förvandlat en gammal kursgård till sitt eget palats. Det ligger på Rosenön och bara inbjudna får passera grinden. Till Dalarö kommer man inte utan ett ärende eller en inbjudan. Man kör liksom inte bara förbi. Så har varit, men nu kommer det kanske att bli ändring på detta. 

Tjugo minuters bilresa utanför Dalarö ligger Smådalarö Gård Hotell & Spa. Här ligger sedan 1810 en stor herrgårdsliknande byggnad med tillhörande gård och bränneri. Den uppfördes av Carl Petter Blom. Han blev stenrik på att vara sjökapten i flottan och sedermera handelsflottan. När det var som bäst ägde han större delen av södra skärgården. Den plats han fann allra vackrast var Smådalarö gård och här lät han uppföra sitt boningshus. 

Vi spolar fram bandet till 2010. Familjen bakom Sabis hade då ett strategimöte. Förutom att driva några Stockholms bästa mataffärer och ett tiotal personalrestauranger ville man ha ytterligare ett ben att stå på. Det blev hotell och bara några månader efteråt förvärvade man tre enheter utanför stadskärnan: Fågelbrohus på Värmdö, Krusenberg Herrgård och Smådalarö gård.

Bakom den nya strategi fanns tredje generationens ägare: systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer. Den förstnämnda är äldst och har titeln styrelseordförande. Madeleine är vd, men när Travel News möter dem på Smådalarö mitt i ett renoveringskaos är det svårt att avgöra vem som har sista ordet. De pratar inte i mun på varandra, men de avslutar varandras meningar. 

Sabis står för Slagteriaktiebolagetbolaget i Stockholm och föddes 1874. Då var man tio familjer och sysslade med kött och chark i sitt eget slakteri. Men det fick man sluta med när staden förbjöd privata företag att syssla med detta. Verksamheten styrdes om till grossistverksamhet och blev med tiden ett gäng mataffärer i den större divisionen. Mest känd är förstås Sabis i Fältöversten som är välkänd för sin höga kvalitet. Eric Andersson köpte Sabis 1946, men dog redan 1954. Därefter drev farmor Vendela företaget genom en anställd VD, och 1977 blev pappa Claes Andersson VD. Och så är vi framme vid 2010 när nästa generationsväxling ägde rum. Men pappa är fortfarande med i styrelsen och kommer med goda råd. 

– Sabis fokus har alltid varit kundupplevelsen och kvalitet framför pris. Det handlar om hur man förpackar en vara och presenterar den, säger Madeleine när vi sitter i matsalen i den gamla byggnaden. 

Sabis-gruppen omsätter en miljard och gjorde 2019 en vinst på 50 miljoner. Strategin att stå på flera ben har varit framgångsrik under pandemin.

– Att äga mataffärer har inte varit fel, förklarar Caroline. 

Smådalarö blev som många herrgårdar runt Stockholm en kursgård i på 1980-talet. När Sabisgruppen förvärvade fastigheten och mestadels av marken runt omkring bestämde man sig snabbt för att göra en stor utbyggnad. Arkitekt är firman Koncept som också gjort bland annat Scandic Haymarket. Det fanns redan en detaljplan med en utbyggnad så processen att gå bygglov har gått smidigt. Bredvid den vita huvudbyggnaden reser sig nu röd elegant lada som kommer att innehålla 57 nya hotellrum, en stor bar och reception, ett spa och sal som kan fungera både som kyrka och festlokal. Systrarna vill inte berätta några renoverings- eller investeringskostnader. 

– Hur mycket det kostar att renovera är en yrkeshemlighet, men vi kan säga att det är många miljoner, säger Madeleine. 

Men om vi utgår från en byggkostnad på 30 000 kvadratmetern så landar vi på byggkostnad på 60 miljoner. En blygsam beräkning är att hotell och marken kostade minst lika mycket. Totalt har man gjort en investering på minst 120 miljoner. 

Det är troligen i underkant för när vi går runt och tittar i bygget så är Caroline och Madeleine mycket engagerade i alla detaljer. Det är grönt handgjort kakel från Italien i ångbastun. Badrummens kakel kommer från Amalfikusten, inköpt på Rörstrandsgatan, och kalksten från Öland i hela spaet samt den vackra festsalen. Sviten i den nya byggnaden har ett måttbeställt badkar och lamporna i receptionen är specialbeställda. 

Det kommer eventuellt bli Stockholmsregionens lyxigaste resort. En förebild under processen har varit Soho Farmhouse i England. 

– Jag har specialstuderat deras Instagram, men faktiskt aldrig varit där, erkänner Madeleine. 

Hotellet har en egen goldbana som man arrenderar av Haninge kommun. Förutom ett mycket lyxigt spa med många behandlings- och yogarum finns också både tennis och padelbanor. Här skiljer sig systrarna åt. Caroline föredrar padel, medan Madeleine är mer av en tennismänniska.   

Rumspriserna kommer att börja på 2500 kronor och vill du vara i spat kostar det 595 kronor extra. Man räknar med 65-70 procents beläggning i början, men man vill inte maxa antalet gäster. Det handlar i första hand om att kvalitetssäkra produkten och skapa en bra upplevelse för de som är på plats. 

Totalt ska det vid öppningen i juli finnas 118 rum varav 60 är i den gamla hotelldelen som ligger bakom själva huvudbyggnaden. I den senare renoveras det också för fullt och här kommer det att bli två nya mat- och dryckesupplevelser: Vinbaren och Annas Salong. Anna levde kvar i 25 år efter det att hennes make – Anders Berg, som tog över gården efter Kapten Blom – lämnat jordelivet. Annas avdelning är en rosa dröm och här kan man tänka sig att en och annan möhippa kommer att äga rum. 

När vi går runt och tittar i byggkaoset känns det overkligt att man en dryg månad senare ska ta emot gäster. Men byggarna ser nöjda ut och bakom damm och smuts anar vi en imponerande byggnad.

Till skillnad från exempelvis Scandic och Skistar så ligger fastigheten, marken och driften av hotellet och spat i samma bolag.

– Det ger kontroll och en långsiktighet. 

I begynnelsen var konsultbolaget Annordia inne och gjorde analys av underlagen, men systrarna har under hela utvecklingen drivit projektet på egen hand. Man har valt att inte vara med i paraplyorganisationen Best Western. 

– Vi är med i Svenska möten som funkar bra vid möten och konferenser. Det räcker för oss. Vi vill bygga upp ett eget varumärke och satsar stort på digitala kanaler. På vår hemsida kan du boka allt från rum till spa till middag och det har funkar jättebra fram till nu. 

OTA:er som Booking.com och Hotel.com säger man inte helt nej tack till, men ytterst få rum kommer att läggas ut här. 

– De kan vara ett bra marknadsföringsfönster.

Antalet fast anställda kommer till en början att vara 85 personer, men vid högsäsong räknar man med en lönelista på 150 personer.  Ett ledord är lantlig eskapism och ja systrarna erkänner att flitiga besökare på Soho Farmhouse hemsida och Instagram. 

– Vi vill skapa avslappnad lyx. Du ska kunna äta en hamburgare vid pool och njuta. Andra kanske vill ha en finare middag. 

I gränslandet mellan Ellery Beach party-destination och Yasuragis andliga centrum måste Smådalarö Gård och Spa hitta sin plats. En gissning är att det är de som längtar efter en premiumupplevelse kommer att söka sig hit. 

Vi rekommenderar de framtida gästerna att boka en helg, ett dygn kommer inte räcka för att uppleva allt som går att uppleva här.