Annons:

"Dags för arbetsgivarna att steppa upp"

”Nu är det dags för arbetsgivarna att steppa upp”

Nästan varannan restauranganställd slutar inom ett år. ”Det är arbetsgivarens ansvar att öka yrkets attraktivitet”, säger HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm. Av: Leif Holmkvist.

Värst var det 2022. Visitas och HRF:s (Hotell- och restauranganställdas förbund) gemensamma statistik visar på en personalomsättning över 50 procent.

– Det var precis efter pandemin och bristen på arbetskraft var enorm, säger Peggy Nyholm. Det gjordes mängder med provanställningar och många av dem avslutades också.

– Men sett över tid är personalomsättningen i branschen över 40 procent. Den är högst i vår lönegrupp 2, där det krävs mindre kvalifikationer, och något lägre i lönegrupp 1, där bland annat utbildade kockar, sommelierer eller receptionister ingår.

Peggy Nyholm berättar att 25 procent i krogsvängen också har CSN-stöd:

– De vill inte binda upp sig och det är naturligt att de varvar studier och jobb. Men problemet är lönerna för dem som vill stanna i yrket. I dag ligger minimilönen för en utbildad kock med tre års erfarenhet på 28 200 kronor. För en diskare utan erfarenhet är den 25 000. Snittlönen på vårt avtalsområde är 28 150 kronor.

Hon säger att det tidigare ”låg ett glastak över minilönen”, men att bristen på arbetskraft lett till löneglidning:

– Lönerna har lämnat minimiträsket. Vi räknar med att det blir fortsatt brist under de närmaste åren. Det paradoxala är att vi har en väldigt hög arbetslöshet i vår a-kassa och den kommer att öka.

Hon ser en möjlig förklaring de många olika formerna för anställningsstöd:

– Under en femårsperiod hade vi 90 000 förfrågningar från Arbetsförmedlingen om olika stöd. Min gissning, för jag vet inte säkert, är att många arbetar med stöd ett år och sedan blir arbetslösa. Det är inte så konstigt att det blir så om arbetsgivaren i annonserna skriver ”vi ser gärna att du har stöd från Arbetsförmedlingen.”

Men varför har det blivit närmast norm att man inte stannar inom branschen?
– Nej, jag skulle inte säga norm. Men det är våra medlemmar som förmedlar synen på branschen. Om de har låg lön för udda arbetstider och får tjänsterna hyvlade blir de knappast förespråkare för branschen.

Tror du det går att komma till rätta med personalomsättningen?
– Den kommer att fortsätta vara hög. Problemet är otrygga anställningar, udda arbetstider och alla ofrivilliga deltider. Den skulle givetvis minska om fler hade tillsvidareanställning på heltid. Problemet är inte lönen, utan sysselsättningsgraderna, den ofrivilliga deltiden tvingar anställda att byta bransch.

Så vad säger du till arbetsgivarna?
– Att de måste steppa upp. De kan inte erbjuda otrygghet och minimilön och sedan undra varför de inte hittar folk? Jag brukar säga att de får bättre personal än de förtjänar.

Läs också: ”Personal som slutar gör krogbesöket dyrare”>>

"Dags för arbetsgivarna att steppa upp"
”Arbetsgivarna måste steppa upp. De kan inte erbjuda otrygghet och minimilön och sedan undra varför de inte hittar folk? Jag brukar säga att de får bättre personal än de förtjänar”, säger Peggy Nyholm, avtalssekreterare för HRF. Foto (montage): Pixabay och HRF

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna