– Vi får betala för vår egen dumhet. Vi sitter fast i långa tuffa hyreskontrakt som gör att vi förlorar pengar. Men vi har ett långt perspektiv och inga problem att bära kostnaderna, säger Torgeir Silseth, koncernchef på Choice Scandinavia.
Fasta avtal är vanliga i Danmark, till skillnad från i Norge och Sverige där ofta omsättningsbaserade avtal tecknas.
– Dyra fasta hyresavtal i högkonjunktur ger lönsamhetsproblem i sämre tider. På sikt förhandlar vi om, går ur vissa avtal och skriver nya. Men det är ingen quick fix och vi lär gå med förlust även 2011 och 2012.
– Dyra fasta hyresavtal i högkonjunktur ger lönsamhetsproblem i sämre tider. På sikt förhandlar vi om, går ur vissa avtal och skriver nya. Men det är ingen quick fix och vi lär gå med förlust även 2011 och 2012.
De tre danskägda kedjorna Arp-Hansen, Cabin och Comwell gick plus 2009. Driftsmässigt gick Choice med ett stort underskott även 2009. First Hotels gick back 56 miljoner danska kronor och Scandic Hotels 28,5 miljoner danska kronor.
– Scandic har ett starkt fotfäste i kongress- och konferensmarknaden i Köpenhamn, som drabbats hårt. Det påverkar oss negativt både 2009 och 2010, säger Anders Ehrling, koncernchef Scandic.
En analys av Dansk Branscheanalyse över 267 danska hotellföretag visar att de totalt förlorade 312 miljoner danska kronor i fjol. Omsättningen minskade 10 procent och antalet anställda med 7,1 procent.
– Danska hotell genomgår den tuffaste krisen någonsin. Mycket tyder på att de kommer att blöda ännu mer under 2010, säger Ole Egholm, på Dansk Branscheanalyse.
Den byggfeber som sattes i gång redan innan krisen, särskilt i Köpenhamnsområdet, innebär att stadens utbud ökar med 13,6 procent under 2010 och med 8,2 procent nästa år. Följden är halvtomma hotell och en negativ prisspiral.
– Om vi har sett störst problem med lönsamhet och överlevnad ute i landet i år, så lär hotellen i Köpenhamn få lida våldsamt 2010 och 2011, säger Ole Egholm.
Men det är inte helt nattsvart. Efterfrågan börjar öka så smått även i Danmark, vilket dock knappast kan häva den generella nedgången.
– Vi har sett 14 konkurser sedan i fjol och kommer nog dessvärre få se lika många i år.