Annons:

Tomma sängar väntar hotellen

De svenska hotellen fortsatte att gräva guld under första halvåret 2008. Men lågkonjunkturen lurar i vassen.– Med tanke på vad som sker i omvärlden börjar vi förbereda oss för en reducerad efterfrågan, säger Torgeir Silseth, koncernchef för Choice Hotels Scandinavia.

Det var full snurr på de svenska hotellen under första halvåret i år. Många hotellföretag, däribland de största hotellbolagen Scandic och Choice, presterade rekordsiffror trots medievärldens upprepade varningar för avmattning.
– Den positiva trenden fortsatte de första fyra månaderna i år. Sedan sommaren har dock tillväxten avmattats och i år ska vi vara glada om vi kommer upp i samma nivå i år som rekordåret 2007, säger Frank Fiskers, koncernchef för Scandic Hotels.
Redan i våras började han förbereda koncernen för sämre tider.
– Vi satsade på utbildning och topptrimmade försäljningskåren för att kunna ta den tuffare kampen om kunderna. Samtidigt arbetar vi med att få fler variabla kostnader än fasta.
Även Torgeir Silseth på Choice ser om sitt hus, trots att första halvåret i år var det bästa någonsin. 
– Vi tittar på vilka kostnader som blivit för höga de senaste tre åren med stark tillväxt. Vi måste se till att kunna driva hotellen med lönsamhet även om efterfrågan minskar.
Trots att få tecken syns på en kommande svacka talar signalerna från näringslivet sitt tydliga språk.
– Räntan stiger och priserna likaså. Samtidigt faller börsen och turisttrafiken från de stora marknaderna i Europa började minska i somras. Ändå tror jag inte på någon dramatisk nedgång med priskrig som följd, men det kommer säkert att märkas på marknaden, säger Torgeir Silseth.
Varken Rezidor eller Rica har sett några större tecken på nedgång. Hotellen är lika välfyllda som tidigare, även om bokningarna kommer något senare än i fjol. 
– Vi är försiktigt optimistiska och tror att vi kommer att förbättra resultatet i Sverige i år. Målet är att öka även 2009, säger Ole-Jacob Wold, koncernchef för Rica.
Statistiken från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare bekräftar de tendenser som hotellcheferna vittnar om. Tillväxten fram till i somras var lika bra som i fjol, 5 procent. Sedan har försäljningen ökat i långsammare takt.
Stockholm fortsatte att vara den starkaste destinationen. Här tuffar konjunkturen på relativt bra och tillväxten de första sju månaderna var 10 procent, efter fyra år med 6-procentig ökning. 
– Stockholm är den mest dynamiska marknaden. Förlorarna framöver är de som har produkter utanför city och som under högkonjunkturen har fått en overflow från de centralt belägna hotellen, säger Torgeir Silseth.
Fiskers tror att hotellen i toppsegmentet kommer att märka av avmattningen först.
– När företagen håller hårdare i resekostnaderna är det tuffare för de anställda att komma tillbaka och berätta att de bott på lyxhotell. Scandic låter som ett prisvärt alternativ och därför gynnas vi av avmattningen. 
Trots de tuffare tiderna fortsätter kapaciteten att öka. Rezidor öppnar Park Inn i Frösundavik och i Malmö nästa år, och år 2010 är det dags för flaggskeppet Waterfront i centrala Stockholm. Choice bygger sju hotell med 2 000 nya rum i Sverige. Men den tuffaste kampen om nya objekt i Sverige står mellan Choice och Scandic, som sedan riskkapitalbolaget EQT:s förvärv i mars i fjol har haft en aggressiv tillväxttakt.
– Scandic är det bolag vi oftast möter i kampen om nya projekt. Vinnarna på den ökande konkurrensen är kunderna, säger Silseth. 
Sedan oktober i fjol har Scandic tecknat avtal om elva nya hotell i norra Europa. Målet är att utöka de i dag 141 hotellen som är i drift och utveckling till 200 vid slutet av 2011.
Påverkar avmattningen er aggressiva tillväxttakt?
–  Vi kommer att vara försiktiga i bedömningen av våra projekt, men kommer samtidigt fortsätta att roffa åt oss. De som har kraft att agera i tuffare tider har mycket att vinna, säger Frank Fiskers.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT 

Kommentarer är stängda.