Genom Choice Hotels Scandinavia AS köpte Stordalen 39,3 procent av aktierna i hotellfastighetsbolaget Capona.
Spekulationer inom branschen bedömer att detta är det första steget för Petter A Stordalen att i framtiden ägna sig åt fastighetsägande, där de tunga finanserna finns, istället för hotelloperatörsverksamhet. För tre år sedan lade han sina hotellfastigheter i det separata bolaget Home Invest.
Genom sin nya position får norrmannen ökad makt och även insyn i flera av hotellkonkurrenternas strategier. Capona äger exempelvis 28 av Choices huvudkonkurrent Scandics hotell i Sverige.
– Jag har följt Capona i flera år och nu öppnades möjligheten att köpa in sig i bolaget, säger Petter A Stordalen till Travel News.
Säljaren, investmentbolaget Ratos, fick 418 miljoner kronor för sin huvudpost i Capona. Ratos har tidigare varit starkt förknippat med Scandickedjan genom sitt delägarskap. En tidigare försäljning till konkurrenten Choice hade varit otänkbar. Men när Scandic såldes till Hilton sommaren 2001 fick Ratos till stor del betalning i form av Hiltonaktier. När Ratos sedan sålde ut sitt Hiltoninnehav försvann lojalitetsbanden till Scandic.
Petter A Stordalen anser att den andra stora konsolideringsfasen inom hotellindustrin tar fart.
– Den första skedde på operatörssidan och har letts av Scandic, Rezidor SAS och Choice. Bolagen har renodlats som operatörer och sålt de flesta av sina hotellfastigheter. Jag är säker på att de är dessa bolag som blir de framtida dominanterna, medan distributörskedjor som Sweden Hotels och Best Western kommer att tappa mark.
– Nu är det hotellfastighetsägarsidan som konsolideras. Egendomssällskapen kommer att bli färre och ännu starkare. Både Pandox och Capona är välskötta och solida företag, säger Stordalen.
Jonas Ridderström, vd för First Hotels, anser att Stordalens position ytterligare stärks genom köpet.
– De flesta hotelloperatörer sitter i knäet på fastighetsägaren och är mycket beroende av dennes avtalsvillkor och att ägaren är beredd att genomföra investeringar även i sämre tider. När jättar som Capona och Pandox blir ännu större så finns det förstås en risk att de ytterligare dikterar villkoren, säger Ridderström.
Pandox har hittills varit den mer offensiva av de båda fastighetsjättarna. Capona har ansetts mer diffust och konservativt och bara gjort ett stort fastighetsförvärv de tre senaste åren. Det är ingen vågad gissning att tro att Capona blir betydligt offensivare och köpgladare under Stordalens ordförandeskap.
– Capona kommer säkert att få en tydligare profil, säger Jonas Ridderström.
Under Petter A Stordalens ledning har Choice i snitt förvärvat ett nytt hotelloperatörskontrakt var tredje vecka de senaste sex åren.
För Hilton/Scandics Sverigechef Frank Fiskers kom det som en överraskning att det var Stordalen som köpte Capona.
– Vi väljer att se pragmatiskt på det. Jag utgår från att Stordalen vill att Capona ska växa och då krävs hundraprocentig integritet gentemot operatörerna. Om marknaden skulle uppfatta Capona som ett Choicebolag gynnar det inte Stordalen. Vi har haft konstruktiva samtal om framtiden med honom.
Som styrelseordförande kommer Petter Stordalen ha insyn i affärerna när konkurrenternas hyreskontrakt ska omförhandlas. För de hotell där operatören jobbar enligt omsättningsmodell har Caponas ledning även kontroll på lönsamhetsutvecklingen.
– Vi får se vad som händer med Capona, ”the proof is in the pudding”, säger Frank Fiskers som självklart inte är helt tillfreds med att Choices ägare får insyn i Hilton/Scandics framtida hotellkontraktsförhandlingar.
Petter Stordalen säger sig inte ha några planer på att Capona ska göra sig av med Scandic och Hilton som kunder.
-Absolut inte, jag hoppas och förväntar mig att samarbetet fortsätter. Jag tycker att Hilton är en av de bästa hotelloperatörerna i världen och Scandic har en oerhört stark lokal förankring på den skandinaviska marknaden, säger han.
Korsägandet i branschen stärks. Pandox äger exempelvis flera av Choice hotell. Enligt Stordalen är samarbetet utvecklande för alla parter.
Stordalen vill inte kommentera sin nya guldsits, men leendet är talande.
ULF WALLIN
fakta CAPONA
Fastighetsbeståndet, 42 hotell, var bokförda till 2,4 miljarder 2002. Marknadsvärdet anses vara en halv miljard högre. Vinst efter finansnetto: 128 miljoner kronor. Bland hotellportföljen finns 28 Scandic-hotell, 2 Choice, 2 First Hotels och 1 Radisson SAS.
fakta Stordalen
Äger 40 procent i Choice Hotels Scandinavia och drygt 50 procent i Home Invest.