Annons:

Slaget om hotell Stockholm

Medan kommunen planerar för runt 4000 nya hotellrum i Stockholm närmaste treårs-perioden klagar fastighetsägarna på att det är svårt att räkna hem nybyggda hotellprojekt. Det finns också en oro för att en kraftig ökning av antalet rum sänker hotellpriserna.

– Förra året stod marknaden stilla. Då kom 500-600 nya rum och beläggningsgraden sjönk från 74 procent till 69 procent. Marknaden är känslig för nya projekt, säger Göran Granhed, branschekonom på SHR.

Men de som vill locka fler turister till Stockholm oroar sig knappast för sänkta priser. Catharina Hamilton, vd för Congrex-gruppen, efterlyser fler hotellrum, främst i lägre prisklasser runt 1000-lappen.
– Annars finns risk för att Stockholm tappar positionen som en av de populäraste kongressdestinationerna och att samhället går miste om viktiga intäkter, säger hon.
Kommunens hotellgrupp, med Gatu- och Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret, Stockholm Information Service och Näringslivskontoret jobbar för att underlätta för dem som vill etablera nya hotell.
– De negativa effekterna av 11 september är kortsiktiga. Den internationella prognosen pekar på att resandet ökar med 4 procent de första decennierna på 2000-talet och behovet är upp emot 7000 nya rum under detta decennium, säger Sören Falk, utredningschef på SIS.
Sedan slutet av 1998 har antalet hotellrum i Stockholms kommun ökat med 1300 till 11 800. Hotellens önskelista innehåller hotell som är allt ifrån byggande- till idéstadiet.
– Av 3-4 planerade hotell kanske bara ett realiseras. Inget är klart förrän finansieringen definitivt är ordnad, säger Göran Granhed.
Att få kalkylerna att gå ihop för nybyggnation av hotell är en stötesten. De som äger och driver hotell – och därmed tar riskerna – tar expansionsplanerna med en nypa salt.
– Problemet är att det är svårt att få rimlig avkastning på ett nybyggt hotell i Stockholm i dag. Det är en hög finansiell risk till relativt låg avkastning, säger Anders Nissen, vd för hotellfastighetsbolaget Pandox.
Enligt Nissen är kostnaden för ett nybyggt hotellrum med biytor ca 1,5 miljoner. För att kalkylen ska gå ihop krävs ett snittpris på runt 1500 kronor – vilket bara går att ta ut i det absoluta toppsegmentet.
Karin Starkman Ahlstedt

Kommentarer är stängda.