Ett långsiktigt hyresavtal med fastighetsägaren AXA Investment Managers har tecknats, och hotellet kommer att renoveras helt och anpassas till Scandics varumärke samt operationella standard. Efter öppningen driver Scandic tre hotell med totalt 992 rum i Berlin.
– Berlin är en viktig marknad för Scandic där vi idag har hotell belägna på olika centrala platser som vi vet attraherar både fritids- och affärsresenärer. Berlins status som värdstad för stora mässor, kongresser och kulturella evenemang gör att hotell efterfrågas året runt. Att vi utökar samarbetet med AXA Investment Managers ger oss båda förutsättningar för ökad tillväxt på den tyska marknaden, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef på Scandic Hotels Group i ett pressmeddelande.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2025/02/a6a7779874f09ced_800x800ar.png?resize=700%2C418&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2020/02/Scandic-Jens-Mathiesen.jpg?resize=1024%2C958&ssl=1)
Scandic vd Jens Mathiesen.
– Det här är i linje med Scandics expansionsstrategi och vår ambition att ta tillvara och driva tillväxtmöjligheter på viktiga marknader som är attraktiva för oss och våra hotellgäster. Vårt mål är att bli ett av västra Berlins mest populära hotell för fritids- och affärsresenärer. Det handlar också om att bygga långsiktiga och framgångsrika partnerskap. Därför känns det mycket positivt att vi nu utvidgar samarbetet med AXA Investment Managers, säger Jesper Engman, Senior Vice President Portfolio Development i ett pressmeddelande.
Hotellet förväntas öppna under tredje kvartalet 2026. Under renoveringen genomförs tekniska och hållbarhetsrelaterade investeringar av fastigheten. Scandic kommer att certifiera driften av hotellet enligt Svanen, Nordens officiella miljömärkning. Hotellet kommer att drivas under varumärket Scandic. Efter övertagandet driver bolaget nio hotell i Tyskland fördelat på 2 849 rum.
Fakta Tysklands ekonomiska kris
Tysklands ekonomi befinner sig i en djup kris, med prognoser som pekar på en BNP-minskning på 0,1 procent under 2025. Detta skulle innebära att landet upplever tre år i rad med ekonomisk tillbakagång, något som inte har hänt sedan återföreningen.
Flera faktorer bidrar till denna negativa utveckling. Den tyska industrin, som länge varit landets ekonomiska motor, har drabbats hårt av höga energipriser och eftersatt infrastruktur. Avvecklingen av kärnkraften har också lett till ökade energikostnader och påverkat industrins konkurrenskraft negativt.
Dessutom har brist på politiska reformer och en splittrad regering förvärrat situationen. Den nuvarande koalitionsregeringen har haft svårt att enas om nödvändiga åtgärder för att stärka ekonomin, vilket har lett till osäkerhet bland investerare och företag.
Denna ekonomiska nedgång i Tyskland fungerar som en varning för andra länder, inklusive Sverige, om vikten av att upprätthålla en stark industribas och genomföra nödvändiga reformer i tid.
För resenärer innebär detta att det ekonomiska klimatet i Tyskland är ansträngt, med potentiella konsekvenser för både affärs- och fritidsresor. Det är viktigt att vara medveten om dessa utmaningar och planera därefter.