– Det här har vi jobbat hårt för. Det kommer att ge 15 000 nya jobb till Sverige, säger Björn Arnek, branschekonom på SHR.
Alliansen räknar med att sänkningen av restaurangmomsen till samma nivåer som för livsmedelsbutiker kommer att kosta 5,6 miljarder kronor och ge 8 000 nya jobb. Dock är det inte något skarpt förslag utan en reformambition och alliansen har inte lämnat besked om tidsplan. Centerns Maud Olofsson hoppas att sänkningen kan komma tidigt under mandatperioden, redan under 2012, medan moderaternas Fredrik Reinfeldt har poängterat att alliansen inte gör något som äventyrar de statliga finanserna och sätter välfärdssatsningar först.
Redan i budgetpropositionen hösten 2009 fanns ett förslag med att utreda möjligheterna att sänka restaurangmomsen, möjligen till den 1 januari 2011.
Men i juni i år hade fortfarande inte någon utredning tillsatts.
Hur troligt är det att sänkningen blir av?
– Vi i kommer att fortsätta lobba mot regeringen i frågan så att de faktiskt genomför sänkningen. De rödgröna hade dessutom samma förslag. Nu sägs det att sänkningen ska utföras utan föregående utredning, vilket är ett steg framåt, säger Björn Arnek.
Syftet med sänkningen är att ändra människors beteende så att de äter mer ute i stället för att laga mat hemma, vilket i sin tur kommer att leda till fler jobb. Därför har Fredrik Reinfeldt liknat förslaget vid rut- och rot-avdragen.
Finns det risk att vissa restauranger väljer att förbättra sina marginaler i stället för att sänka priserna?
– All forskning visar att sänkt moms får fullt genomslag på priset. Att detta är en hårt konkurrensutsatt näring bidrar till att det är troligt att så sker, säger Björn Arnek.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT